Τουρκικές υπηρεσίες: Ο Γκιουλέν καλεί στελέχη της οργάνωσης του να διαφύγουν στην Ελλάδα μεταμφιεζόμενοι σε πρόσφυγες

Τι οδηγίες φέρεται να έδωσε στους «ιμάμηδες»

Τουρκικές υπηρεσίες: Ο Γκιουλέν καλεί στελέχη της οργάνωσης του να διαφύγουν στην Ελλάδα μεταμφιεζόμενοι σε πρόσφυγες

Να μεταμφιεστούν σε Σύρους πρόσφυγες και να διαφύγουν στην Ελλάδα κάλεσε ο ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν τα μέλη του κινήματός του σύμφωνα με έκθεση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. 

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρουν ότι σύμφωνα με την έκθεση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών ημερομηνίας 26 Μαΐου, ο Γκιουλέν καλεί ανώτερα στελέχη του τάγματός τους, τους «ιμάμηδες» δηλαδή, να διαφύγουν στην Ελλάδα, ενώ τους δίνει μάλιστα συγκεκριμένες διαδρομές και λεπτομέρειες  για το πώς θα βγουν από την Τουρκία.  

Οι τουρκικές αρχές αναφέρουν πως με βάση την έκθεση, 1200 γκιουλενιστές, συνελήφθησαν σε επιχειρήσεις της αστυνομίας. 

Οι ίδιες πηγές λένε ότι «ιμάμηδες» του Γκιουλέν ήρθαν σε επαφή με λαθρέμπορους καταστρώνοντας σχέδια διαφυγής προς την Ελλάδα δεκάδων μελών της οργάνωσης Γκιουλέν.

Ετοιμάστηκαν μέχρι και πράσινα πλαστά διαβατήρια για κάθε μέλος, έναντι 5.000 ευρώ. Το κόστος για να φύγουν από την Τουρκία ήταν επιπλέον 5.000 ευρώ. Οι υποψήφιοι ‘δραπέτες’ θα μεταμφιέζονταν σε Σύρους πρόσφυγες και δεν θα μιλούσαν τουρκικά μέχρι να φύγουν από τη χώρα.

Η οργάνωση του Φετουλλάχ Γκιουλέν στήριζε οικονομικά «ιμάμηδες», προκαλώντας ωστόσο δυσαρέσκεια των χαμηλόβαθμων μελών. «Αυτό ενόχλησε τους Γκιουλενικούς, που δεν είχαν αρκετά χρήματα και δεν μπορούσαν να φύγουν από τη χώρα. Προκάλεσε ρήξη στην οργάνωση, ωστόσο τα ανώτερα στελέχη προσπάθησαν να τους ηρεμήσουν, προκειμένου να μην προδώσουν το μυστικό», αναφέρει η έκθεση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

Ρεκόρ έκδοσης επιθεωρήσεων διαβατηρίων το 2016 έσπασε το ελληνικό Προξενείο Σμύρνης δήλωσε η πρόξενος Σμύρνης Αργυρώ Παππούλια ενώ ανέφερε ότι για τους πρώτους μήνες του 2017 υπάρχει αύξηση κατά 25%.

Η Αργυρώ Παππούλια είπε ότι το 2016 έδωσαν 51 χιλιάδες βίζες.

«Μετά από εμάς έρχεται η Γερμανία και η Ιταλία. Ο αριθμός που δίνουν εκείνοι είναι γύρω στις 10 χιλιάδες. Στην Ελλάδα αυξάνεται πολύ και αριθμός εκείνων που θέλουν να μάθουν τουρκικά», είπε.

Η δήμαρχος Ούρλας Σιμπέλ Ουγιάρ η οποία επισκέφθηκε τη ελληνικό προξενείο της Σμύρνης ανέφερε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για εκμάθηση ελληνικών στο ίδρυμα ελληνικών που άνοιξαν.

Της Άννας Ανδρέου, ανταποκρίτριας του Star στην Τουρκία
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top