ΕΦΙΑΛΤΗΣ! Έτοιμη να ΕΚΡΑΓΕΙ η Ιταλική οικονομία με απρόβλεπτες συνέπειες

Το σχέδιο Ρέντσι

ΕΦΙΑΛΤΗΣ! Έτοιμη να ΕΚΡΑΓΕΙ η Ιταλική οικονομία με απρόβλεπτες συνέπειες
Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει, η τραπεζική κρίση στην Ιταλία έχει εκπέμψει σήμα κινδύνου κι απειλεί με ντόμινο την Ευρώπη. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, oι συζητήσεις της Ιταλίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανακεφαλαιοποίηση της Banca Monte dei Paschi di Siena και άλλων τραπεζών της χώρας έχουν κολλήσει στο αν οι πιστωτές τους πρέπει να υποστούν ζημιές στην περίπτωση που χρησιμοποιηθούν χρήματα των φορολογουμένων.

Η Ιταλία προκρίνει ένα σχέδιο προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης, στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ για την εξυγίανση των τραπεζών, οι οποίοι επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να χρηματοδοτούν τις τράπεζες, όταν αυτές παρουσιάζουν κεφαλαιακά κενά στα stress tests, δήλωσαν στο Bloomberg πηγές με γνώση του θέματος.

Η Ρώμη υποστηρίζει ότι με βάση το σενάριο αυτό θα έπρεπε να υπάρχει πολύ μικρό ή καθόλου κόστος για τους κατόχους ομολόγων, επειδή οι κανόνες δεν επιβάλλουν τον επιμερισμό του βάρους για την εξυγίανση των τραπεζών, όταν οι ζημιές τους είναι υποθετικές. Η Ιταλία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν ακόμη απόσταση να καλύψουν για να καταλήξουν σε συμφωνία, επειδή ερμηνεύουν διαφορετικά τους κανόνες, δήλωσαν οι πηγές. Εάν το σχέδιο της Ιταλίας εγκριθεί, θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς και για άλλες τράπεζες.

Με τις ιταλικές τράπεζες να έχουν κόκκινα δάνεια ύψους περίπου 360 δις ευρώ, η ιταλική κυβέρνηση βολιδοσκοπεί τις εποπτικές Αρχές για τους τρόπους, με τους οποίους θα ενισχύσει τις τράπεζές της, οι μετοχές των οποίων δέχονται νέο σφυροκόπημα μετά την ψήφο της Βρετανίας για έξοδό της από την ΕΕ. Ο Πρόεδρος της Societe Generale και πρώην μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, δήλωσε ότι η τραπεζική κρίση της Ιταλίας θα μπορούσε να επεκταθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη και ότι οι κανόνες που περιορίζουν την κρατική ενίσχυση στις τράπεζες πρέπει να επανεξετασθούν για να αποτραπεί μεγαλύτερη αναταραχή.

Σύμφωνα με το σχέδιο της Ρώμης, οι ιταλικές τράπεζες θα εκδώσουν μετοχές ή ομόλογα μετατρέψιμα σε μετοχές και το κράτος θα συμφωνήσει να αγοράσει όσους από τους τίτλους αυτούς δεν πωληθούν (σε ιδιώτες), ενεργώντας ως δίχτυ ασφαλείας, δήλωσαν οι πηγές.

uuuuuuuuuuuuuuuuuu.jpg


Το σχέδιο Ρέντσι

Η Ρώμη επιδιώκει μία ανακεφαλαιοποίηση, ύψους ��ουλάχιστον 5 δις ευρώ, για την Paschi, προκειμένου αυτή να καλύψει τις ζημιές που θα υποστεί από το αίτημα της ΕΚΤ να μειώσει κατά 10 δις ευρώ το επίπεδο των κόκκινων δανείων της και να ενισχύσει την οικονομική της κατάσταση. Το σχέδιο θα έπρεπε ιδανικά να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε μία πηγή, προσθέτοντας ότι μία συμφωνία είναι απίθανη πριν τις 29 Ιουλίου, όταν θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests της ΕΕ.

Στα μικρά καταναλωτικά δάνεια τα μη εξυπηρετούμενα φτάνουν στο ποσό των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα η ΕΚΤ έχει δώσει εντολές στην τράπεζα να μειώσει αυτά τα δάνεια στο χαρτοφυλάκιό της κατά 40% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι αναζητά τρόπο διάσωσης των τραπεζών αλλά η κρατική διάσωση δεν είναι συμβατή με τους κανόνες της ΕΕ. Ο Ματέο Ρέντσι ζήτησε προσωρινή ανάκληση των κανόνων του bail-in για να στηρίξει το κράτος έναν τραπεζικό κλάδο με επισφαλή δάνεια 360 δισ. ευρώ, τα οποία προήλθαν από τη βαθύτερη ύφεση της μεταπολεμικής περιόδου, που έληξε μόλις πριν από έναν χρόνο. Οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο, όμως, αρνήθηκαν αυτήν τη διευκόλυνση, με τις αγορές να αντιδρούν στη συνεχιζόμενη διχογνωμία μεταξύ Ε.Ε. και Ρώμης μετά το Brexit, όταν η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη παραμένει εύθραυστη.


Οι ιταλικές τράπεζες είναι η επόμενη μεγάλη κρίση της Ευρώπης, εκτιμά το βρετανικό περιοδικό Economist

Οι επενδυτές ανά τον κόσμο είναι νευρικοί, οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ και το 50ετές ελβετική επιτόκιο διαπραγματεύεται πλέον με αρνητικές αποδόσεις. Όλη αυτή η ανησυχία δεν εξηγείται μόνο από τον φόβο για της συνέπειες του Brexit, σημειώνει το Economist. Μια άλλη, πιθανότητα πιο επικίνδυνη χρηματοπιστωτική κρίση ελλοχεύει, καθώς οι τράπεζες της Ιταλίας βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού.

Η Ιταλία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και μία από τις πιο αδύναμες. Το δημόσιο χρέος διαμορφώνεται στο 135% του ΑΕΠ, ενώ ο δείκτης απασχόλησης βρίσκεται στα χαμηλόιτερα επίπεδα από κάθε άλλη χώρα της Ε.Ε. (πλην της Ελλάδας).

Οι ιταλικές τράπεζες αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να φτάνουν τα 360 δισ. ευρώ, ήτοι το ένα πέμπτο του ΑΕΠ της χώρας. Οι προβλέψεις των ιταλικών τραπεζών αφορούν το 45% αυτών των δανείων.

Σύμφωνα με τον Economist, στην καλύτερη περίπτωση οι αδύναμες τράπεζες θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη, στη χειρότερη κάποιες εξ αυτών θα «σκάσουν». Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top