Στις Βρυξέλλες ο Τούρκος αντιπρόεδρος - Διαβουλεύσεις για τη βίζα και για την τρομοκρατία

Θα συναντήσει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα για διαβουλεύσεις γύρω από το θέμα της απελευθέρωσης της βίζα και του ορισμού της τρομοκρατίας (που αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα) ο νέος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ.
Ο Τσελίκ, τον οποίο συνοδεύουν συνεργάτες και διπλωμάτες, θα έχει δύο διαδοχικές συναντήσεις με τον επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν και τον επίτροπο αρμόδιο για τη μετανάστευση Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Star, αντικείμενο των συζητήσ��ων θα είναι «η αλλαγή του ορισμού της τρομοκρατίας, με ένα τέτοιο τρόπο, ώστε αφενός να συμπίπτει κατά το δυνατόν με τον ορισμό της Κομισιόν», αλλά και να διερευνηθεί ένας τρόπος να συντελεστεί η αλλαγή του ορισμού, μετά από γνωμάτευση του τουρκικού ανώτατου δικαστηρίου, χωρίς το θέμα να φτάσει στην ολομέλεια του τουρκικού κοινοβουλίου, αλλά μόνο με έκδοση προεδρικού διατάγματος (decree).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Σιμσέκ θα λάβει τεχνική καθοδήγηση από την Κομισιόν και ένα αντίγραφο του λεγόμενου "pre screening report", δηλαδή του κοινοτικού εγγράφου που περιέχει την αιρεσιμότητα για το σχετικό προαπαιτούμενο.
Ο στόχος της τουρκικής κυβέρνησης, σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, είναι να τελειώσει το θέμα της τρομοκρατίας πριν από την έκδοση της επόμενης έκθεσης της Κομισιόν για το θέμα της βίζα, ώστε να "υπάρξει επίσημη καταγραφή της προόδου από την Κομισιόν".

Αξίζει να σημειωθεί ότι πηγή των Βρυξελλών έλεγε προ μηνός στο Star ότι "αν μέσα στην τρέχουσα αντιτρομοκρατική νομοθεσία στην Τουρκία, ο Ερντογάν κάνει κάτι που η Κομισιόν δεν θα μπορεί να αγνοήσει, τότε και δεν θα το αγνοήσει στην επόμενη έκθεση - να αλλάξει όμως η ίδια η Κομισιόν τον ορισμό της τρομοκρατίας και το περιεχόμενο του σχετικού benchmark, αυτό είναι αδύνατον".

Η πηγή που μίλησε στο Star, ανέφερε ότι το "μόνο άλλο πραγματικό θέμα προς επίλυση θα είναι μετά η υπογραφή διμμερών συμφωνιών δικαστικής συνεργασίας με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ". Ο διπλωμάτης αποκάλυψε στο ΚΥΠΕ ότι ��τόχος της τουρκικής κυβέρνησης είναι να ζητήσει από την Κομισιόν και το Συμβούλιο να "εξουσιοδοτήσουν" τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου (JHA/JAI) Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, να υπογράψει μια κεντρική συμφωνία που θα παραπέμπει εμμέσως στα 28 κράτη μέλη και όχι 28 ξεχωριστές συμφωνίες.
Η λύση αυτή προκρίνεται, σύμφωνα με τις πηγές που ενημέρωσαν το Star, για να ξεπεραστεί το εμπόδιο μια απευθείας συνάντησης υπογραφής διμερούς συμφωνίας Τουρκίας - Κύπρου.
Η τουρκική πλευρά δεν θα είχε πρόβλημα να υπογράψει μετά την επίλυση του κυπριακού, όμως έχει διαμηνύσει στις Βρυξέλλες ότι "για λόγους που αφορούν το φαίνεσθαι και όχι το είναι" θέλει να αποφύγει να υπογράψει διμερή συμφωνία τώρα. Δεν θα είχε πρόβλημα όμως να το κάνει εμμέσως. Οι νομικές και διπλωματικές συνέπειες είναι οι ίδιες και ο Ερντογάν "σώζει την εικόνα του".
Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top