ΑΥΤΗ είναι η ΠΡΩΤΗ μαύρη μουσουλμάνα που διεκδικεί την προεδρία της Γαλλίας

Ήταν υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επί κυβερνήσεως Νικολά Σαρκοζί

ΑΥΤΗ είναι η ΠΡΩΤΗ μαύρη μουσουλμάνα που διεκδικεί την προεδρία της Γαλλίας

​Η πρώτη μαύρη μουσουλμάνα υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επί κυβερνήσεως Νικολά Σαρκοζί, θέτει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας για το 2017.

Η Ραμά Γιαντ, επαναστάτρια της τότε δεξιάς κυβέρνησης, το ατίθασο πνεύμα του UMP, το οποίο εμφανιζόταν σε δημοσκοπήσεις ως το πιο δημοφιλές πρόσωπο που παρήλασε ποτέ από την γαλλική πολιτική σκηνή μαζί με τον πρώην γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ, ηγείται πλέον του κόμματος La France qui ose (Η Γαλλία που τολμά).

rama3.jpg
Στα χρόνια της προεδρίας του Σαρκοζί συζητήθηκαν έντονα οι δηλώσεις της περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος για κατάργηση της μπούρκας στη Γαλλία, ενώ υπεραμυνόταν της νομιμοποίησης του γάμου των ομοφυλοφίλων.

Γνωστή για την ευαισθησία της σε ζητήματα που αφορούν στους ΛΟΑΤ, η Γιαντ υπογραμμίζει τις θέσεις με τις οποίες εμφανίστηκε στο πολιτικό στερέωμα και απέναντι στην Μαρίν Λε Πεν αναπτύσσει αντιρατσιστική ατζέντα.

Μιλά για δημοκρατική επανάσταση αντί για «κατάσχεση της δημοκρατίας που ισχύει σήμερα».

Στην ιστοσελίδα της αναφέρει: «Ας ελευθερώσουμε την πρωτοβουλία, την δημιουργικότητα, να παλέψ��υμε τα ιδιωτικά μονοπώλια που διοικούνται από την ίδια ολιγαρχία που καταλαμβάνει τα πόστα, να κινητοποιήσουμε την κοινωνία των πολιτών…Αυτή είναι η προοπτική μιας κοινωνίας ανανεωμένης».

Η υποψηφιότητα της έγινε γνωστή πριν από λίγες ημέρες μέσω του γαλλικού καναλιού TF1, όπου και δήλωσε: «Ο Ματέο Ρέντσι έχει την ηλικία μου, ο αρχηγός των Podemos είναι 37 ετών, ο Μπαράκ Ομπάμα έχει ολοκληρώσει δύο θητείες, και ξεκινώντας την πρώτη του θητεία ήταν νέος».

Η Γιαντ διετέλεσε υπουργός της κυβέρνησης Σαρκοζί, και το 2010 βρέθηκε στη θέση της πρέσβειρας στην UNESCO. Το 2005 ακολούθησε το UMP, στο παρελθόν όμως είχε εργαστεί για τους Πράσινους.

Οικολόγος, σοσιαλίστρια και αργότερα μέλος της κυβέρνησης του Σαρκοζί στην οποία και κατέστησε σαφή τη μεταρρυθμιστική της διάθεση.

Όταν της ζήτησε ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας να λάβει μέρος στις εκλογές του 2009 εκείνη αρνήθηκε και ως απάντηση ο Σαρκοζί μετέφερε τη Γιαντ στο υπουργείο Αθλητισμού. Η παρουσία της έντονη και στον τομέα του αθλητισμού όταν δημόσια άσκησε κριτική σε ποδοσφαιρικές ομάδες που επέλεγαν να διαμένουν σε ακριβά ξενοδοχεία.

Το όνομά της ήρθε στο φως της δημοσιότητας όταν ο Νικολά Σαρκοζί επέλεξε τη Γιαντ ως εκπρόσωπο της προεκλογικής του καμπάνιας. Μέχρι τότε ήταν ένα πρόσωπο άγνωστο στο ευρύ κοινό.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top