Πλανήτης Άρης: Ελπίδες για ύπαρξη μικροβιακής ζωής μετά την ιστορική ανακάλυψη της ΝASA

Τι λέει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα

Πλανήτης Άρης: Ελπίδες για ύπαρξη μικροβιακής ζωής μετά την ιστορική ανακάλυψη της ΝASA

​Οι χθεσινές ανακοινώσεις της ΝΑΣΑ για τον Άρη αποτελούν θέμα συζήτησης στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

«Αυτός είναι ο Άρης 225 εκατομμύρια χλμ. μακριά. Νερό σε υγρή μορφή δεν είχε ανιχνευτεί. Ξέραμε ότι υπήρχαν πιθανότητες από το 1982. Τώρα η ΝΑΣΑ λέει ότι έλυσε το μυστήριο. Αυτές οι σκοτεινές λωρίδες εμφανίζονται στην επιφάνεια του πλανήτη όταν είναι πιο ζεστά, το καλοκαίρι και ξεθωριάζουν όταν έρχεται το κρύο κι αυτό προκαλείται από τη μετακίνηση του νερο��» περιγράφει ο Τομ Τσετάιρ από το SKY NEWS.

Το νερό που ρέει στην επιφάνεια του Άρη δεν είναι όπως στη Γη, εξηγούν οι επιστήμονες μια μέρα μετά την αποκάλυψη της NASA. Είναι εξαιρετικά αλμυρό, δεν είναι πολύ, ούτε ρέει συνεχώς, όμως θα μπορούσε να σημαίνει ζωή.

«Είναι πολύ μικρή ποσότητα. Απλώς λωρίδες πάρα πολύ αλμυρού νερού, που από μόνο του δεν ευνοεί τη ζωή, αλλά θα μπορούσε να είναι η κορυφή του παγόβουνου για ότι υπάρχει κάτω από την επιφάνεια του Άρη κι αυτό είναι το συναρπαστικό» εξηγεί ο Δρ. Άντριου Κόουτς, επικεφαλής Πλανητικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο UCL.

«Αυτό το φαινόμενο των αλμυρών θαλασσών δεν υπάρχει μόνο εδώ ή εκεί, αλλά σε όλο τον πλανήτη. Είναι ένα γενικευμένο φαινόμενο. Σημαίνει ότι υπάρχει υδροφόρος ορίζοντας και καθώς στην Γη, στα υπόγεια νερά υπάρχει ζωή θα μπορούσε να υπάρχει ζωή και στα υπόγεια ύδατα του Άρη» επισημαίνει ο Δρ. Τζέιμς Γκάρβιν από τη NASA και προσθέτει:

«Ο Άρης δεν είναι Γη, αλλά εδώ στη Γη πολύ ανθεκτικά μικρόβια επιζούν σε εξαιρετικά αλμυρά και κρύα περιβάλλοντα, όπως στην Ανταρκτική και τις υπερβολικά ξηρές ερήμους της Χιλής».

Η ύπαρξη νερού θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να φτάσουν ευκολότερα στον Άρη, αντί να πάρουν ολόκληρες δεξαμενές νερού μαζί τους, θα μπορούσαν να ανεφοδιάζονται εκεί, να μετατρέπουν το νερό σε οξυγόνο ή σε καύσιμο υδρογόνο.

«Κάποτε ο Άρης ήταν ένας πλανήτης που έμοιαζε πολύ στη Γη. Με ζεστές αλμυρές θάλασσες, με λίμνες γλυκού νερού. Όμως κάτι συνέβη στον Άρη και έχασε το νερό του, όμως υπάρχει ακόμη στην ατμόσφαιρα και στην επιφάνειά του. Aκόμη, έχουμε το εξής ερώτημα: Δημιουργήθηκε ζωή στον Άρη κάποτε;» αναφέρει ο Τζιμ Γκριν της NASA.

Ο δρόμος έχει ανοίξει και ίσως οδηγήσει στο να μάθουμε αν τελικά είμαστε μόνοι στο σύμπαν...

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top