Υπερπανσέληνος Αυγούστου: Η ιδανική ώρα για να την απολαύσετε

Η διπλή υπερπανσέληνος μέσα σε έναν μήνα θα συμβεί ξανά το 2037

Την ευκαιρία να απολαύσουμε την πρώτη πανσέληνο του Αυγούστου θα έχουμε απόψε, Τρίτη, ενώ στις 30 Αυγούστου θα έρθει η επόμενη που αποκαλείται «μπλε φεγγάρι». 

Η πανσέληνος θα ανατείλει στα νοτιοανατολικά από απόσταση μόλις 357.530 χιλιομέτρων. Θα βρίσκεται δηλαδή στο κοντινότερο σημείο της στη Γη και θα φαίνεται πιο μεγάλη και πιο φωτεινή συγκριτικά με τις προηγούμενες πανσελήνους. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «υπερπανσέληνος». 

Το «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου» και η «Μπλε Πανσέληνος» μαζί τον Αύγουστο

Η υπερπανσέληνος στο τέλος του Αυγούστου θα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή καθώς θα βρίσκεται σε απόσταση 357.344 χιλιομέτρων. Μάλιστα, επειδή θα είναι η δεύτερη πανσέληνος του ίδιου μήνα, είναι γνωστή ως «μπλε φεγγάρι».

Πανσέληνος Αυγούστου: Η ιδανική ώρα να την απολαύσετε

«Οι ζεστές καλοκαιρινές νύχτες είναι η ιδανική εποχή για να παρακολουθήσετε την πανσέληνο να ανατέλλει στον ανατολικό ουρανό λίγα λεπτά μετά τη δύση του ηλίου, και αυτό συμβαίνει δύο φορές τον Αύγουστο», τόνισε στο Sky News ο συνταξιούχος αστροφυσικός της NASA Fred Espenak.

Πανσέληνος στην Πορτογαλία / AP Images

«Το να δείτε την ανατολή του φεγγαριού λίγο μετά τη δύση του ή τη δύση του φεγγαριού λίγο πριν από την ανατολή του ήλιου, θα είναι ένα εντυπωσιακό θέαμα, καθώς θα φαίνεται τεράστιο σε σύγκριση με το γύρω τοπίο», ανακοίνωσε το Αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς στην Αγγλία.

Η πανσέληνος συμβαίνει μία φορά σε κάθε σεληνιακό κύκλο, ο οποίος διαρκεί 29,5 ημέρες. Καθώς το φεγγάρι ταξιδεύει σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τη Γη, αντί για κυκλική, υπάρχουν φορές που είναι πιο κοντά από άλλες.

Πανσέληνος στη Γερμανία / AP Images

Πότε θα συμβεί η επόμενη διπλή υπερπανσέληνος

Οι υπερπανσέληνοι τον ίδιο μήνα είναι ένα εντυπωσιακό αλλά σπάνιο φαινόμενο. Την τελευταία φορά που εμφανίστηκαν δύο πλήρεις υπερ-φεγγάρια μέσα σε έναν μήνα ήταν το 2018 και δε θα ξανασυμβεί μέχρι το 2037.

Σύμφωνα με τη NASA, ο Ερμής και ο Άρης θα εμφανιστούν στον ουρανό και θα είναι ορατοί με γυμνό μάτι. Η πρώτη υπερπανσέληνος φέτος έγινε τον Ιούλιο, ενώ η τέταρτη και τελευταία θα γίνει τον Σεπτέμβριο.

Το φεγγάρι στην Κέρκυρα / Eurokinissi

Ο λόγος για τον οποίο τα φεγγάρια παίρνουν διαφορετικά ονόματα χρονολογείται χρόνια πίσω και σχετίζεται με τη συμπεριφορά των φυτών, των ζώων ή του καιρού. Η πανσέληνος του Αυγούστου είναι παραδοσιακά γνωστή ως φεγγάρι του οξύρρυγχου – λόγω της αφθονίας των ψαριών στις Μεγάλες Λίμνες της Βόρειας Αμερικής τον Αύγουστο, πριν από εκατοντάδες χρόνια.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top