Η βία κατά των γυναικών και ο φεμινισμός τα θέματα στη Νεοελληνική Γλώσσα

Εξέταση στα κείμενα των Στ.Τσακυράκη, Μαρ. Παπαθανασίου και Χρ. Οικονόμου

Πρεμιέρα πανελληνίων στα γενικά λύκεια με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσας και Λογοτεχνίας/ βίντεο ΟΡΕΝ

«Ημέρα καταδίκης της βίας εναντίον των γυναικών» και «Φεμινισμός» είναι τα κυρίαρχα θέματα για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, στο οποίο εξετάζονται σήμερα οι υποψήφιοι των πανελληνίων στα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ. 

Δείτε εδώ τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων στη Νεολληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία

Οι υποψήφιοι εξετάστηκαν σε τρία κείμενα. Το πρώτο κείμενο με τίτλο «Ημέρα καταδίκης της βίας εναντίον των γυναικών» είναι απόσπασμα από το βιβλίο του Σταύρου Τσακυράκη «Δικαιοσύνη: η ουσία της πολιτικής», εκδ. Μεταίχμιο, 2019, σ. 202.

Το δεύτερο κείμενο έχει τίτλο «Φεμινισμός και Νεοφεμινισμός», άρθρο της Μαρίλιας Παπαθανασίου, για την εφημερίδα «Το Βήμα» 28-05-2023.

Το τρίτο κείμενο «Μια φοβερή παρηγοριά» αποτελεί απόσπασμα διηγήματος του βιβλίου του Χρήστο Οικονόμου, «Οι κόρες του Ηφαιστείου» Διηγήματα, εκδ. Πόλις, 2017, σσ. 163-164.

Σύμφωνα με τον Φροντιστηριακό Όμιλο «Σπουδή», τα σημερινά θέματα στο Μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας είναι με σαφήνεια διατυπωμένα και βρίσκονται σε αρμονία με το πνεύμα των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Στα Θέματα Α και Β οι ερωτήσεις που αφορούσαν στα μη λογοτεχνικά κείμενα διακρίνονται από ακριβολογία, είναι εύστοχες και καλύπτουν ευρύ φάσμα ύλης που συνδέεται τόσο με την κατανόηση των κειμένων όσο και με τα δομικά και γλωσσικά χαρακτηριστικά τους.

Στο Θέμα Γ η ερώτηση που αφορούσε στο λογοτεχνικό Κείμενο ήταν σαφής ενώ ο τρόπος διαμόρφωσης της απάντησής της είναι κλασικός και συνεπώς γνωστός στους υποψηφίους.

Στο Θέμα Δ η παραγωγή λόγου ζητούσε από τους υποψηφίους, ως εκπρόσωποι των συμμαθητών τους, να γράψουν μια ομιλία στην οποία να αναφέρουν φαινόμενα παραβίασης των δικαιωμάτων των γυναικών και να προτείνουν τρόπους με τους οποίους μπορούν να συμβάλουν έμπρακτα στην επίτευξη της ισότητας.

Το star.gr σε συνεργασία με τον Φροντιστηριακό Οργανισμό «Σπουδή» θα δημοσιεύσει τις απαντήσεις των θεμάτων. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top