Κρήτη κατολίσθηση: «Η γυναίκα εκεί που βρισκόταν δεν είχε καμία τύχη»

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των διασωστών

Τι είπαν στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» οι διασώστες που απεγκλώβισαν νεκρή τη γυναίκα στο Λασίθι

Σε κατάσταση σοκ παραμένει η τοπική κοινωνία στο Λασίθι μετά την κατολίσθιση που σημειώθηκε και είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθεί μια γυναίκα που έκανε διακοπές με την οικογένειά της στην περιοχή. 

Το παιδί της 47χρονης γυναίκας που επίσης καταπλακώθηκε από τον τεράστιο βράχο που αποκολλήθηκε από το βουνό, δεν κινδυνεύει, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας και αναμένεται σήμερα να υποβληθεί σε νέες εξετάσεις. 

Κρήτη κατολίσθηση

Το σημείο, όπου έγινε η κατολίσθηση στην Κρήτη - cretapost.gr

Ο πατέρας της οικογένειας δεν τραυματίστηκε, καθώς βρισκόταν στο διπλανό δωμάτιο. Το πιο τραγικό από όλα είναι ότι η γυναίκα έχασε τη ζωή της την τελευταία μέρα των διακοπών τους στην Κρήτη, καθώς την επόμενη θα επέστρεφαν στην πατρίδα τους, την Τσεχία. 

Κρήτη: «Η γυναίκα δε θα γλίτωνε»

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των διασωστών, οι οποίοι έσκαβαν μέχρι και με τα χέρια τους για να βγάλουν από τα συντρίμμια της γυναίκα. 

Σύμφωνα με το cretalive.gr η γυναίκα βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις της, ξαπλωμένη στο κρεβάτι σε εμβρυακή στάση, χωρίς χτυπήματα ή τραύματα. Εκτιμάται ότι υπέστη ασφυξία από τα οικοδομικά υλικά της ταράτσας που κατέρρευσε κι την καταπλάκωσε. 

κατολίσθηση Κρήτη νεκρή

Το δωμάτιο, όπου βρισκόταν η άτυχη 47χρονη καταστράφηκε ολοσχερώς από την κατολίσθηση - cretapost.gr 

«Είναι οι στιγμές που δύσκολα φεύγουν από το μυαλό σου, ειδικά όταν καταφέρνεις να σώσεις ανθρώπινες ζωές», ανέφερε ο διοικητής των πυροσβεστικών δυνάμεων της Κρήτης Γιώργος Τσικαλάς, καθώς παρά την τεράστια εμπειρία του, όπως είπε, «η επιχείρηση που ήταν μια από τις δυσκολότερες, θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στο μυαλό μου». 

«Έφυγε το βουνό και έπεσε στα κεφάλια τους, ήταν φοβερό. Νομίζω ήταν πολύ τυχεροί που γλίτωσαν ο πατέρας με τον γιο, δυστυχώς η γυναίκα εκεί που βρισκόταν δεν είχε καμία τύχη», ανέφερε στο cretalive.gr ο έμπειρος πυροσβέστης που από την πρώτη στιγμή μαζί με 50 άνδρες του βρέθηκαν στο πεδίο. 

«Δεν είχαμε σημάδια ζωής. Όταν φτάσαμε εκεί και είδαμε το βουνό να έχει πέσει πάνω στο δωμάτιο αντιμετωπίσαμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Το τουριστικό διαμέρισμα είχε δυο δωμάτια. Στο ένα δωμάτιο έμεναν ο 51χρονος σύζυγος μαζί με το παιδί και στο άλλο έμενε η γυναίκα. Το πρώτο δωμάτιο είχε πλακωθεί από τον πεσμένο βράχο κατά το ήμισυ, γι’ αυτό σώθηκαν ο πατέρας με τον γιο και από εκεί ξεκινήσαμε», συνέχισε.

κρήτη κατολίσθηση

Ο γιος της γυναίκας σώθηκε από θαύμα - cretapost.gr

«Χάρη στις οδηγίες που μας έδωσε ο πατέρας και αφού απεγκλωβίσαμε το παιδί, αρχίσαμε σιγά σιγά να βγάζουμε μπάζα από το διπλανό πλήρες καταπλακωμένο δωμάτιο. Χρησιμοποιώντας θερμικές κάμερες, κομπρεσέρ και υποστυλώματα, απομακρύνοντας τα μπάζα με τα χέρια φτάσαμε τελικά στην άτυχη γυναίκα, εκεί ακριβώς που είχαμε υπολογίσει ότι θα τη βρίσκαμε» κατέληξε. 

Λέκκας: «Σε λάθος σημείο το ξενοδοχείο»

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας και πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, ήταν θέμα χρόνου να συμβεί το κακό. 

Ο κ. Λέκκας εξήγησε ότι οι πλημμύρες των τελευταίων ημερών επηρέασαν την γεωλογία της περιοχής και εξέφρασε την άποψη πως η συγκεκριμένη μονάδα δωματίων πρέπει να κλείσει μέχρι να αρθεί ο κίνδυνος.

«Ήταν ένα ξενοδοχείο σε λάθος θέση. Και ήταν σε λάθος θέση γιατί υπήρχαν όλα τα αίτια έτσι ώστε να εκδηλωθεί ανά πάσα στιγμή μια μεγάλη κατολίσθηση. Έχουμε δηλαδή μεγάλες μορφολογικές κλήσεις, έχουμε απότομα πρανή, έχουμε μεγάλους όγκους στην κορυφή του πρανούς και βέβαια έχουμε και τις έντονες βροχοπτώσεις οι οποίες είχαν εκδηλωθεί πριν δώδεκα μέρες στην περιοχή», είπε ο Ευθύμης Λέκκας.

«Δεν υπήρχε κάποια ένδειξη από ό,τι μάθαμε, ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Ένας βράχος ξεκόλλησε, είχε μια πορεία πάνω στο πρανές του λόφου και έπεσε πάνω σε μια συστάδα από ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, ευτυχώς έπεσε στην άκρη, δεν έπεσε κάπου πιο κεντρικά», ανέφερε ο Γεώργιος Βαρδάκης, πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας.

Κρήτη: Το χρονικό της τραγωδίας

Όλα συνέβησαν όταν ένας τεράστιος βράχος αποκολλήθηκε από το βουνό και έπεσε πάνω στα ενοικιαζόμενα δωμάτια που βρίσκονταν στο σημείο, ισοπεδώνοντας τα δύο ακριανά.

Το ένα δωμάτιο ήταν άδειο ωστόσο στο δεύτερο διέμενε η οικογένεια  που απολάμβανε τις διακοπές της.

Και τα δύο δωμάτια μετατράπηκαν σε ερείπια καθώς ταβάνι, τοίχοι καταστράφηκαν ολοσχερώς.  

Δυστυχώς, κάτω από τα ερείπια εγκλωβίστηκε η γυναίκα και ο γιος της.

Ο σύζυγός της κατάφερε και απεγκλωβίστηκε με αποτέλεσμα να ειδοποιήσει τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 ενώ ξεκίνησε να ψάχνει στα ερείπια την οικογένειά του.

Στο σημείο έσπευσαν 25 οχήματα με 50 πυροσβέστες, κλιμάκιο της 3ης ΕΜΑΚ, εθελοντές της ΕΔΙΚ Ιεράπετρας και του Ερυθρού Σταυρού, άνθρωποι από την Πολιτική Προστασία και τον δήμο Ιεράπετρας και ξεκίνησαν μία μεγάλη προσπάθεια εντοπισμού και διάσωσης της γυναίκας και του παιδιού. 

Μέσα σε λίγη ώρα εντοπίστηκε καλά στην υγεία του ο μικρός και στη συνέχεια οι έρευνες στράφηκαν στην μητέρα του.

Πέντε ώρες αργότερα, οι διασώστες εντόπισαν και απεγκλώβισαν την άτυχη γυναίκα η οποία όμως είχε ήδη χάσει τη ζωή της.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top