«Ξεφεύγουν» οι Τούρκοι – Τους ενοχλούν και οι Έλληνες του Πόντου

Σχολίασαν αρνητικά τα ποντιακά συγκροτήματα σε εγκαίνια του γηπέδου της ΑΕΚ

Οι Τούρκοι έφτασαν στο ακραίο σημείο να σχολιάσουν αρνητικά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας τους, την τελετή για τα εγκαίνια του γηπέδου της ΑΕΚ, μόνο και μόνο γιατί τα Ποντιακά συγκροτήματα φορούσαν τις παραδοσιακές τους στολές.

Άμεση ήταν η απάντηση των Ποντίων μιλώντας στο Star και την Άννα Λίτινα.

Τούρκοι Πόντιοι

Οι Τούρκοι δεν χάνουν την ευκαιρία να προκαλούν.  Αυτή την φορά  πολιτικός αναλυτής ενοχλήθηκε από την εμφάνιση ποντιακού συγκροτήματος και τις παραδοσιακές φορεσιές στα εγκαίνια του γηπέδου της ΑΕΚ. 

Οι πενήντα πυρριχιστές ξεσήκωσαν με τον πολεμικό χορό του , τους φίλαθλους της ΑΕΚ και προκάλεσαν αντιδράσεις στη γειτονική χώρα. 
Τούρκοι πολιτικές αναλυτές ανέφεραν πως είναι «πρόκληση» οι παραδοσιακές στολές των Ποντίων καθώς είναι ίδιες ακριβώς με αυτές των τούρκικων χορευτικών ομάδων από την Τραπεζούντα και τη Ριζούντα.

Για τους Έλληνες του Πόντου η ζίπκα η παραδοσιακή φορεσιά έχει ιδιαίτερη σημασία την έφεραν μαζί τους μετρά την γενοκτονία και τον ξεριζωμό του 1924.

«Με αυτή έκλαψαν, χόρεψαν με αυτή διεκδικούμε την γενοκτονία των Ποντίων και είναι πολύ συμβολική για εμάς. Η ρητορική οικειοποίησης κάθετι ελληνικού στοιχείου στον Πόντο είναι εμφανής και αυτό προκύπτει ότι θέλουν να αποδείξουν ότι είναι δικά τους» εξηγεί ο Θοδωρής Μακρίδης, πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού. 

Ο Βασίλης Καρυοφιλλίδης ήταν ένας από τους Έλληνες του Πόντου που χόρεψε τη σέρα όπως αλλιώς αποκαλείται ο Πυρρίχιος εκείνη την ημέρα στα εγκαίνια του νέου γηπέδου. 

Μάλιστα είναι ο μόνος που έχει πάει  με το ποδήλατό του στην Τραπεζούντα.  Για τον ίδιο πρόκληση είναι να μην αναγνωρίζει ή να διαστρεβλώνει κάποιος την ιστορία των προγόνων του.  

«Η ρητορική τους Τουρκίας είναι άλλη και εμείς δεν θα την ακολουθήσουμε» λέει ο κ. Καρυοφιλλίδης.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top