Πέθανε ο Ηλίας Νικολακόπουλος - Έπαθε ανακοπή ενώ κολυμπούσε

Ο γνωστός αναλυτής εκλογικών δημοσκοπήσεων «έφυγε» σε ηλικία 75 ετών

Πέθανε σε ηλικία 75 ετών ο γνωστός αναλυτής εκλογικών τάσεων και δημοσκοπήσεων, Ηλίας Νικολακόπουλος. 

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα το μεσημέρι, όταν έπαθε ανακοπή την ώρα που κολυμπούσε στην παραλία Αχλάδι της Σύρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κολυμπούσε σε ύπτια στάση, όταν ξαφνικά  σταμάτησε να κινείται. Ένα μικρό σκάφος έσπευσε για τις πρώτες βοήθειες, όμως είχε ήδη ξεψυχίσει.  

Ηλίας Νικολακόπουλος

Ποιος ήταν ο πολιτικός επιστήμονας, Ηλίας Νικολακόπουλος

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Λωζάννη.

Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη θεωρία των Πιθανότητων στο Πανεπιστήμιο του Παρισίου και το 1984 αναγορεύθηκε διδάκτωρ του τμήματος νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 1986 εξελέγη λέκτορας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 2003 τακτικός καθηγητής.

Επί σειρά ετών συνεργαζόταν με τον τηλεοπτικό σταθμό Μega για την παρουσίαση των εκλογικών διαδικασιών. Αρθρογραφούσε τακτικά σε εφημερίδες (Τα Νέα κ.λπ.) και διατηρούσε την εκπομπή ιστορικού περιεχομένου «Στο Κόκκινο».

Επίσης, υπήρξε πρόεδρος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ).

Η ανάρτηση Μητσοτάκη για τον θάνατο του Ηλία Νικολακόπουλου

Στην απώλεια του Ηλία Νικολακόπουλου αναφέρθηκε σε ανάρτησή του και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η ξαφνική απώλεια του Ηλία Νικολακόπουλου αποτελεί πλήγμα για την επιστημονική έρευνα και τον σοβαρό πολιτικό διάλογο. Η δημόσια σφαίρα και η αναλυτική σκέψη στη χώρα μας χάνουν έναν από τους πιο συνεπείς και ευγενείς υπηρέτες τους. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του», ανέφερε στην ανάρτησή του.

 

 

Ηλίας Νικολακόπουλος: Συλλυπητήριο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο Ηλίας Νικολακόπουλος υπήρξε από τις σπάνιες εκείνες περιπτώσεις ακαδημαϊκών που η επιστήμη την οποία υπηρετούσε είχε ταυτιστεί με το δικό του όνομα.

Με τη γνώση, την αναλυτική του σκέψη και την ψυχραιμία του, ως καθηγητής εκλογικής κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ, υπήρξε δάσκαλος χιλιάδων φοιτητών, ορισμένοι από τους οποίους κινήθηκαν μετέπειτα στα χνάρια του.

Είχε σπουδάσει στην Αθήνα, τη Λωζάνη και το Παρίσι, Μαθηματικά και Θεωρία Πιθανοτήτων.

Στο ευρύ κοινό είχε γίνει γνωστός από τη συνεργασία του με τηλεοπτικούς σταθμούς, όπου κατέκτησε τον σεβασμό των πολιτών με τις ακριβείς εκτιμήσεις του και την ικανότητά του να εξηγεί απλά τα πιο σύνθετα πολιτικά ζητήματα. 

Μέχρι και σήμερα θα ήταν δύσκολο κανείς να φανταστεί εκλογές στην Ελλάδα χωρίς την παρουσία του Ηλία Νικολακόπουλου.

Υπηρέτησε σε όλη του τη ζωή τις αξίες της Αριστεράς, ήταν πρόεδρος των ΑΣΚΙ και είχε την επιστημονική επιμέλεια της εκπομπής Ιστορία στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο.

Εκφράζουμε συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους συναδέλφους και τους μαθητές του».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top