Καιρός: Μάρτης… γδάρτης! Έρχεται τσουχτερό κρύο και χιόνια

Χειμωνιάτικο το Σαββατοκύριακο

Ο Μάρτης ως… γδάρτης, επιβεβαιώνει το προσωνύμιό του, καθώς ο καιρός θα παρουσιάσει αισθητή επιδείνωση τόσο το Σαββατοκύριακο, όσο και το τριήμερο της 25ης Μαρτίου που θα ακολουθήσει. 

Δείτε καθημερινά την πρόγνωση του καιρού από το Star, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων  αναμένονται βροχές, χιόνια και θυελλώδεις άνεμοι, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση. 

Σύμφωνα με το meteo.gr από σήμερα αναμένονται βροχοπτώσεις, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα που θα εντοπίζονται κυρίως στα βόρεια, ανατολικά, νοτιοανατολικά ηπειρωτικά και στην Κρήτη από το απόγευμα θα περιοριστούν στα ορεινά ηπειρωτικά.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -2 έως 6 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία, στη Θράκη, στη Θεσσαλία, στην Ανατολική Στερεά και στην Ανατολική Πελοπόννησο από -2 έως 10, στην Ήπειρο από 2 έως 15, στη Δυτική Στερεά και στη Δυτική Πελοπόννησο από 5 έως 15, στα νησιά του Ιονίου από 5 έως 14, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 2 έως 10, στις Κυκλάδες από 5 έως 11, στα Δωδεκάνησα από 7 έως 13 και στην Κρήτη από 8 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Σημειώνεται ότι η ελάχιστη αναμένεται προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες έως βορειανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις που κατά διαστήματα θα είναι πυκνές. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 6 έως 9 βαθμούς Κελσίου, με την ελάχιστη να αναμένεται προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.

Στο νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται βροχές κατά διαστήματα ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές. Ιδιαίτερα για το κέντρο της Θεσσαλονίκης, πιθανότητα χιονόνερου υπάρχει έως το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ όμως από το πρωί θα γίνουν μεταβαλλόμενοι έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 3 έως 7 βαθμούς Κελσίου, με την ελάχιστη να αναμένεται προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.

Καιρός: «Ψυχρή μπάλα αέρα» καταφτάνει το Σάββατο

Σύμφωνα τον μετεωρολόγο, Σάκη Αρναούτογλου από αύριο Σάββατο θα εμφανιστεί ένας «χειμωνιάτικος τύπου άστατος καιρός», που θα δημιουργηθεί εξαιτίας μιας ψυχρής «μπάλας» αέρα που θα περάσει από την χώρα.

Την Κυριακή όμως, τα φαινόμενα αναμένεται να επηρεάσουν κυρίως την Εύβοια, την Βοιωτία και την Αττική, με μπόρες χιονιού να αναμένονται και σε περιοχές του Λεκανοπεδίου.

Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα και ενδέχεται να ενισχυθούν με βροχοπτώσεις, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα.

Καιρός: Χιόνια και στην Αττική λέει ο Μαρουσάκης

Από την πλευρά του ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης με χθεσινή του ανάρτησή στο λογαριασμό του στο facebook ανέφερε: 

«Με τον Μάρτη να μας δείχνει για άλλη μια φορά το "σκληρό" του πρόσωπο καιρικά, αναμένεται να κυλήσουν οι επόμενες αρκετές ημέρες επιβεβαιώνοντας την παροιμία "Μάρτης Γδάρτης"».

Αιτία γι' αυτή την εξέλιξη είναι η μεταφορά πολικής αέριας μάζας από τα βορειοανατολικά τμήματα της Γηραιάς ηπείρου προς την περιοχή μας, μια μεταφορά η οποία εμφανίζει δυναμική Ιανουάριου ή γενικότερα δυναμική, όπως θα τη συναντούσαμε στην καρδιά του χειμώνα που και πάλι δεν τη συναντάμε συχνά. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χαμηλή ατμόσφαιρα η θερμοκρασία αγγίζει τους -10 με -12 βαθμούς κελσίου κι όχι πολύ βόρεια στη χώρα μας, μα κοντά στην Αττική.

Τσουχτερό κρύο θα επικρατήσει σε όλη την επικράτεια. Η θερμοκρασία σε ορισμένες περιοχές θα βρεθεί ακόμα και 10 με 12 βαθμούς πιο κάτω από τη μέση για την εποχή θερμοκρασία. 

Περιοχές που βρίσκονται ανατολικά της οροσειράς της Πίνδου και βορειότερα των Κυκλάδων όπως επίσης και περιοχές στο εσωτερικό του ηπειρωτικού κορμού και προς τα βορειοδυτικά ηπειρωτικά, ενδέχεται να εμφανίσουν τις πιο χαμηλές θερμοκρασίες σε αυτό το νέο ισχυρό ψυχρό κύμα.

Ο παγετός θα αφορά κυρίως περιοχές του ηπειρωτικού κορμού της χώρας, αλλά ενδέχεται να παρατηρηθεί ακόμη και σε νησιά μας που βρίσκονται στο δυτικό, ανατολικό και βόρειο Αιγαίο. Ενδεικτικά προς τα βόρεια ηπειρωτικά ενδέχεται να συναντήσουμε θερμοκρασίες κοντά στους -15 βαθμούς κελσίου.

Η έλευση πολικών αερίων μαζών θα οδηγήσει επίσης στην ανάπτυξη ισχυρής βαροβαθμίδας, δηλαδή μεγάλης διαφοράς πίεσης. Αυτό συνεπάγεται ανέμους βόρειας συνιστώσας με μεγάλες ταχύτητες όπου ενδεχομένως να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 8 με 9 μποφόρ (επίπεδα θυέλλης).

Τέλος η ψυχρή αυτή εισβολή θα φέρει και χιονοπτώσεις. Αυτές μέχρι και το Σάββατο δεν αναμένεται να προβληματίσουν ιδιαίτερα, από Κυριακή όμως μέχρι και Τετάρτη αναμένεται να ενταθούν και να πυκνώσουν προς τα ανατολικά και νότια, ενώ θα αφορούν ακόμη και πεδινές περιοχές.

Σε ό,τι αφορά στον νομό Αττικής, αναμένουμε αξιόλογες χιονοπτώσεις από το βράδυ του Σαββάτου στις περισσότερες περιοχές του νομού με τη χιονόστρωση όμως να αφορά περιοχές κυρίως προς τα βόρεια τμήματα όπως επίσης ορεινά και ημιορεινά.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top