Κακοκαιρία «Φίλιππος»: Πού χρειάζονται αλυσίδες λόγω του χιονιού

Διακοπή κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στην Αθηνών-Λαμίας από την Καλυφτάκη

Η πρόβλεψη του καιρού για σήμερα από το Star και την ΕΜΥ

Η κακοκαιρία Φίλιππος έχει ξεκινήσει την επέλασή της στην χώρα μας, με τα Ιωάννινα αλλά και όλη τη Δυτική Μακεδονία να έχουν «ντυθεί στα λευκά». 

Κακοκαιρία «Φίλιππος»: Φέρνει «μπόρες χιονιού» ακόμα και στην Αττική

Ειδικότερα, πυκνή χιονόπτωση σημειώνεται από χθες το βράδυ στα Γρεβενά, την Κοζάνη και την Καστοριά τόσο σε ορεινές όσο και σε πεδινές περιοχές. 

Χιόνι στους δρόμους των Ιωαννίνων/ Πηγή: Ipeirotika.gr

Πού χρειάζονται αλυσίδες

Φυσικά, τα χιόνια έχουν φέρει ήδη τα πρώτα προβλήματα, καθώς έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων στην Εγνατία οδό. 

Επίσης, η τροχαία αποφάσισε τη διακοπή κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στην Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας στο ρεύμα προς Λαμία από την Α.Κ. Καλυφτάκη λόγω χιονόπτωσης. 

Δείτε καθημερινά την πρόγνωση του καιρού από το Star, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ)

Ακόμα, υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων ανά τμήματα. Συγκεκριμένα: στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο Γρεβενών - Τρικάλων από το 1ο χλμ. έως το 46ο χλμ, Καστοριάς - Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης), από το 25ο χλμ. έως το 54ο χλμ, στον αυτοκινητόδρομο (Α-27) από τον κόμβο των Κοίλων έως την Πτολεμαΐδα, στην Εθνική Οδό Φλώρινας - Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής (μέσω Βίγλας), από το 1ο χλμ. έως το 52ο χλμ. 

Με δυσκολία η κυκλοφορία στους δρόμους των Ιωαννίνων/ Epirustvnews

Προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας, όλων των φορτηγών αυτοκινήτων μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας των κάτωθι σημείων:

  • Εγνατίας οδού, από Α/Κ Παναγιάς 120,8 χλμ. έως Α/Κ Δυτικός Γρεβενών 152,5 χλμ. 
  •  Εθνικής Οδού Γρεβενών – Τρικάλων, από 1ο χλμ έως το χλμ 46ο 
  • Επ. δίκτυο Πατρών - Καλαβρύτων από το Δ.Δ. Καταρράκτη έως και Δ.Δ. Κομπηγαδίου η κυκλοφορία οχημάτων έχει απαγορευτεί. 
  • Επ.Ο. Χανίων – Κισσού, από τη διασταύρωση του Χ/Κ Αγριόλευκες Πηλίου μέχρι τη διασταύρωση με την Ε.Ο. Βόλου Ζαγοράς (κάτω κλάδος), στον Κισσό Μαγνησίας, λόγω παγετού.

Από ώρα 08.15 σήμερα (09-03-2022), λόγο χιονόπτωσης, στον Αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδος (Ε-65), από 48,000 Χ/Θ έως και την 80,000 Χ/Θ (Α/Κ Καρδίτσας, προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.

Προσωρινή επιβολή του μέτρου απαγόρευσης κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στο τμήμα του Οδικού άξονα του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος (Ε-65) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από τη Χ/Θ 34,000 έως και την Χ/Θ 46,900, από 08:15΄ της 09-03-2022

  • Από κυκλικό κόμβο Π.Ε.Ο. Λαμίας-Λάρισας έως και κυκλικό κόμβο Ε-65 (Συνδετήρια κλάδος (από 08:15 της 09-03-2022)
  • Από 35 Χ/Θ Π.Ε.Ο. Λαμίας-Λάρισας έως και 41 Χ/Θ Π.Ε.Ο. Λαμίας-Λάρισα
  •  Από 121,50 χ/θ έως 144η χ/θ (ρεύμα προς Αθήνα) (από 10.30 ώρα της 09-03-2022)
  • Παντός είδους φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στο κλάδο κυκλοφορίας προς Αθήνα επί της ΠΑΘΕ από 242 χ/θ (α/κ ραχων) έως 121,250 χ/θ. 
  • Από 30η χ/θ έως 34η χ/θ της Π.Ε.Ο. Ελευσίνας-Θηβών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας (από ώρα 09:30 της 09-03-2022).
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων άνω των 3,5 τόνων της από 93χθ μέχρι 121,250 χθ ΠΑΘΕ

Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας εξαιτίας της συνεχούς χιονόπτωσης από χθες το βράδυ, χρειάζονται αλυσίδες για όλα τα οχήματα που περνούν από όλο το Εθνικό, το Επαρχιακό οδικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας καθώς και στην Εγνατία οδό, από τον Πολύμυλο έως τα Ιωάννινα και τους καθέτους άξονες Σιάτιστα - Ιεροπηγή και Φλώρινα – Νίκη.

Απογόρευση κυκλοφορίας στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας - Θηβών

Πριν από λίγο, η τροχαία ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας – Θηβών και στα δύο ρεύματα στο τμήμα της από τη χ/θ 5,000  έως τα όρια του Ν. Αττικής με το Ν. Βοιωτίας

Από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται τα παρακάτω οχήματα:
•    Οχήματα οδικής βοήθειας
•    Φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι
•    Οχήματα εκτάκτου ανάγκης

Πού είναι κλειστά τα σχολεία 

Οι χιονοπτώσεις και ο παγετός κατέστησαν απαραίτητο να κλείσουν για σήμερα όλα τα σχολεία του Δήμου Ιωαννινών, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. 

Επίσης τα σχολεία όλων των βαθμίδων αλλά και οι παιδικοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστά στις Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Κοζάνης, Φλώρινας και Καστοριάς. 

Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα για το πέρασμα της κακοκαιρίας.  Δήμοι, Περιφέρειες, ΕΚΑΒ, ΕΛ.ΑΣ, πυροσβεστική, εθνικές οδοί αλλά και η Αττική οδός είναι όλοι προετοιμασμένοι για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. 

Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ήδη συγκάλεσε σύσκεψη, κατά την οποία όλοι οι παριστάμενοι υπογράμμισαν ότι οι δυνάμεις τους βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή προς αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων. 

Ήδη σε τμήματα της Εγνατίας Οδού έχει εφαρμοστεί απαγόρευση διέλευσης βαρέων οχημάτων. Το υπουργείο θα συνεδριάσει ξανά αύριο, προκειμένου να αξιολογήσει εκ νέου τη σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων, ειδικά όσον αφορά την Αττική, η οποία θα δεχθεί αργότερα την κακοκαιρία. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top