Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Προτείνεται η αναίρεση αποφυλάκισης του Κορκονέα

Είχε αποφυλακιστεί λόγω προτέρου σύννομου βίου «σπάζοντας» τα ισόβια

Κορκονέας

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας πρότεινε στην ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου να αναιρεθεί η απόφαση Μεικτού Ορκωτού Εφετείου  Λαμίας με την οποία αποφυλακίστηκε ο πρώην ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας, ο οποίος είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η υπόθεση Κορκονέα

Ο ειδικός φρουρός αποφυλακίστηκε καθώς του αναγνωρίστηκε από το εφετείο το ελαφρυντικού του προτέρου σύννομου βίου «σπάζοντας» τα ισόβια.

Στην δικαστική αίθουσα παρούσες ήταν η μητέρα του άτυχου 15χρονου Τζίνα Τσαλακιάν και η αδελφή του Αρετή Γρηγοροπούλου.

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου επισήμανε ότι μετά τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα η απόφαση αυτή που θα εκδώσει η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι κατά την προσωπική της άποψη η πλέον σημαντική.

Ο  εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην πρόταση του τόνισε ότι ο σύννομος βίος δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο του δράστη, αλλά με το σεβασμό των αγαθών της καθημερινής ζωής.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα:

  • Η ύπαρξη λευκού ποινικού μητρώου αποτελεί σοβαρή ένδειξη αλλά όχι δεσμευτική για το δικαστήριο.
  • Το λευκό ποινικό μητρώο δεν συνδέεται με τη σύννομη ζωή, έτσι ώστε να χορηγηθεί το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου.
  • Η απόφαση για την αναγνώριση του ελαφρυντικού στον  Κορκονεα στερείται ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας.
  • Αγνοήθηκαν πραγματικά περιστατικά αποκαλυπτικά της προσωπικότητας του κατηγορούμενου και πραγματικά περιστατικά που δείχνουν την έλλειψη σεβασμού του κατηγορούμενου σε μια σειρά από αγαθά.
  • Στην απόφαση γίνεται αποδεκτός ο ευθύς δόλος του κατηγορούμενου, ο οποίος προσέβαλε το υπέρτατο αγαθό της ζωής.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση της και όρισε εισηγήτρια την αρεοπαγίτη Άννα Αγγελάτου. Σε περίπτωση που η αναίρεση γίνει δεκτή τότε ο Κορκονέας επιστρέφει στη φυλακή καθώς αναβιώνει η πρωτόδικη απόφαση της ισόβιας κάθειρξης και θα δικαστεί εκ νέου από το εφετείο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top