Φωτιές: Fake News καταγγέλλει ο επικεφαλής των Ρουμάνων πυροσβεστών

«Η φωτιά δεν μπορούσε να σβήσει σε μια μέρα»

Ρεπορτάζ για τη συμβολή των διεθνών δυνάμεων στην κατάσβεση των πυρκαγιών στην Ελλάδα

Οι δυνάμεις των Ρουμάνων πυροσβεστών που έχουν έρθει στη χώρας μας έχουν βοηθήσει καταλυτικά στην αντιμετώπιση των πύρινων μετώπων, ειδικά στην Εύβοια. Όμως μια συνέντευξη που έδωσε ο επικεφαλής των ρουμανικών δυνάμεων προκάλεσε παρεξηγήσεις, καθώς μετά από αυτήν δημοσιεύματα τον παρουσίαζαν να λέει πως η φωτιά στην Εύβοια «μπορούσε να σβήσει σε μια μέρα, αλλά σαν κάποιος να μην ήθελε».

Σήμερα λοιπόν με επιστολή του προς τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά και τον Γενικός Γραμματέα, Β. Παπαγεωργίου, προσπάθησε να αποκαταστήσει την αλήθεια. 

πυροσβεστικό όχημα

Ο επικεφαλής των Ρουμάνων πυροσβεστών διέψευσε πως δήλωσε ότι η φωτιά στην Εύβοια μπορούσε να σβήσει σε μια μέρα

Ο επικεφαλής των Ρουμάνων πυροσβεστών στην επιστολή αυτή εκφράζει τη λύπη του για τα λάθος μηνύματα που δόθηκαν από δημοσίευμα του militaire.gr, τονίζοντας πως είναι «τεράστιο ψέμα», ότι ο ίδιος ισχυρίστηκε κάτι τέτοιο. 

Αναφέρει επίσης ότι η διαρροή fake news επηρεάζει την καλή συνεργασία των δύο χωρών και τις κοινές τους προσπάθειες για να ελεγχθούν οι φωτιές. 

Όλα ξεκίνησαν από μια συνέντευξη που έδωσε ο επικεφαλής της ομάδας σε κρατικό δίκτυο της Ρουμανίας. Όπως τονίζει στην επιστολή του οι δηλώσεις του εκεί δεν έχουν καμία σχέση με όσα αναπαρήχθησαν στο ελληνικό διαδίκτυο. 

Πρόσθεσε ακόμα ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης παρόντες ήταν και δύο επιχειρησιακοί αξιωματικοί, οι οποίοι μπορούν να επιβεβαιώσουν τα όσα ισχυριζεται.

Στην επιστολή του ο Ρουμάνος πυροσβέστης αναφέρει χαρακτηριστικά:

ρουμάνοι πυροσβέστες

Αντιθέτως εξήρε την ψυχή των Ελλήνων πυροσβεστών και τις επιχειρησιακές τους ικανότητες

«Εγώ και οι συνάδελφοί μου δεν είπαμε πως οι φωτιές που αναπτύχθηκαν στα σημεία που επιχειρούσαμε υπό τις οδηγίες του Έλληνα επικεφαλής μπορούν να σβηστούν σε μία ημέρα. Επιχειρούσαμε στην περιοχή ανάμεσα στο Σπαθάρι και στα Καλύβια στην Εύβοια προκειμένου να κρατήσουμε την γραμμή για τον έλεγχο της φωτιάς.

Η μονάδα μας έχει πολύ καλή συνεργασία με τους Έλληνες πυροσβέστες, όπως και με τις τοπικές αρχές, τονίζοντας κάτι τέτοιο όποτε έχουμε την ευκαιρία να το κάνουμε. Κατά την διάρκεια των κοινών μας επιχειρήσεων στο πεδίο, πάντα παρατηρούσαμε την αφοσίωσή τους στην μάχη ενάντια στις δασικές πυρκαγιές, έτσι δεν είπαμε ποτέ ότι δεν προσπαθούν να σβήσουν την φωτιά».

Ο επικεφαλής της ρουμανικής ομάδας πυρόσβεσης προσθέτει:

«Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τις ελληνικές αρχές και τους Έλληνες πυροσβέστες στις δύσκολες αυτές στιγμές που αντιμετωπίζουν. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας αφορά στην αλληλεγγύη και βοηθά πληττόμενες χώρες σε δύσκολες στιγμές. Αυτή ήταν μία από τις αρχές πάνω στις οποίες όλοι οι συμμετέχοντες συμφωνήσαμε στην τελευταία τηλεδιάσκεψη με τον αξιωματικό από το Κέντρο Έκτακτης Ανταπόκρισης και Συντονισμού από τις Βρυξέλλες. Η αποστολή μας είναι να καταστείλουμε και να σβήσουμε τις δασικές πυρκαγιές, χωρίς να έχουμε αρμοδιότητες όσον αφορά στην πρόληψη πυρκαγιών».

Έναν ακόμα μύθο τον οποίο καταρρίπτει στην επιστολή του είναι αυτός που αναπαράχθηκε από το Facebook πως θα μπορούσε η φωτιά να σβηστεί με φωτιά. Όπως ο ίδιος λέει, πρόκειται για ένα μεγάλο ψέμα.

«Χρησιμοποιούμε παρόμοιες μεθόδους με την Ελλάδα όταν σβήνουμε φωτιές στην Ρουμανία και η μέθοδος “φωτιά με φωτιά” χρησιμοποιείται στην χώρα μας μόνο σαν έσχατο μέτρο και σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις δεν προτείνεται», αναφέρει.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top