Ποια φίδια είναι δηλητηριώδη στην Ελλάδα και τι να κάνεις αν τα συναντήσεις

Συμβουλές σε περίπτωση που δεχτείς δάγκωμα οχιάς

φίδι

Μύθους σχετικά με τα φίδια στην Ελλάδα και την επικινδυνότητά τους κατέρριψε η Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία. Όπως αναφέρει, τα φίδια της χώρας μας θεωρούνται επιθετικά και δηλητηριώδη από την πλειοψηφία των ανθρώπων.

Υπάρχουν ιστορίες για φίδια που πίνουν γάλα από τις αγελάδες και τις κατσίκες, φίδια που κάνουν επίθεση από το πουθενά, φίδια που πηδάνε πάνω στα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια και κυνηγούν τους ανθρώπους, φίδια που μετράνε το μέγεθος ανθρώπων για να εκτιμήσουν αν μπορούν να τους φάνε και διάφορες άλλες ιστορίες, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. 

Στην Ελλάδα τα μόνα επικίνδυνα ερπετά για τον άνθρωπο είναι τα τρία από τα πέντε είδη οχιάς.  Ωστόσο, οι οχιές είναι «ντροπαλά» φίδια που θα δαγκώσουν μόνο όταν νιώσουν απειλή ενώ το δάγκωμα της οχιάς αντιμετωπίζεται με επιτυχία. 

Τα φίδια της Ελλάδας είναι προστατευόμενα είδη και πάρα πολύ σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα της ζωής. Ωστόσο σκοτώνονται μαζικά ως ιδιαίτερα επικίνδυνα και δηλητηριώδη.  

Τα φίδια τρέφονται, κυρίως, με βλαβερά τρωκτικά (όπως ποντίκια και αρουραίους) και έντομα και από αρχαιοτάτων χρόνων θεωρούνται σύμμαχοι των γεωργών. Τα παλαιότερα χρόνια, ειδικά στην επαρχία, το κάθε σπίτι είχε το φίδι του που εκτελούσε χρέη «εξολοθρευτή ποντικών».

Τα φίδια της Ελλάδας ανήκουν στην άγρια πανίδα, είναι προστατευόμενα είδη και απαγορεύεται η θανάτωση και η αιχμαλωσία τους. Η Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία δίνει χρήσιμες οδηγίες:

  • Αν μπει φίδι στο σπίτι, στην αποθήκη ή στο αμάξι σου μην το χτυπήσεις, μην το σκοτώσεις. Ζήτα βοήθεια από τις οργανώσεις που ασχολούνται με την προστασία της άγριας ζωής, την πυροσβεστική ή την αστυνομία.  Μην επιτρέψεις να πεθάνει ένα σημαντικό και προστατευόμενο είδος.
  • Απομάκρυνε από τον κήπο σου ξερά κλαδιά, σορούς με ξύλα και πέτρες. Μην αφήνεις λιμνάζοντα νερά και μην βάζεις τα χέρια σου μέσα σε τρύπες.
  • Αν βγεις να περπατήσεις στην εξοχή, φόρα ορειβατικά παπούτσια ή γαλότσες και μακρύ παντελόνι. Χρησιμοποίησε ένα μακρύ μπαστούνι ή κλαδί, όχι για να χτυπήσεις το φίδι αλλά για να παραμερίσεις τυχόν ξερά χόρτα και κλαδιά που εμποδίζουν τον δρόμο σου.
  • Αν συναντήσεις φίδι απλά οπισθοχώρησε με ήρεμες κινήσεις και άφησε το στην ησυχία του. Το σίγουρο είναι ότι το φίδι θα φοβηθεί πιο πολύ από εσένα. 
  • Έχε πάντα τον σκύλο σου με λουρί στη βόλτα για να μπορείς να τον ελέγξεις και να αποφύγεις ανεπιθύμητες συναντήσεις και δαγκώματα. Αν βρίσκεσαι στην εξοχή, φρόντισε να έχεις ενημερωθεί για τον κτηνίατρο της περιοχής και να έχεις τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης.
  • Ενημέρωσε τα παιδιά σου. Τα φίδια δεν είναι παιχνίδια και δεν πρέπει ούτε να τα ενοχλούν ούτε να τα πιάνουν.
  • Αν σε δαγκώσει φίδι, ΜΗΝ πανικοβληθείς. Ακόμη και αν είναι οχιά, το δηλητήριό της είναι αντιμετωπίσιμο. Μη δέσεις το σημείο που σε δάγκωσε, μην χαράξεις την πληγή για να βγει αίμα και μην προσπαθήσεις να ρουφήξεις το δηλητήριο. Κάλεσε το 166 ή ζήτα από κάποιον να σε μεταφέρει στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

«Τα ερπετά της Ελλάδας είναι υπέροχα και μοναδικά και πολλά από αυτά απειλούνται με εξαφάνιση. Ανήκουν στην άγρια πανίδα της χώρας μας και οφείλουμε να τα σεβαστούμε και να  προστατεύσουμε και να μάθουμε στα παιδιά μας να κάνουν το ίδιο. Η ερπετολογία είναι μια εκπληκτική επιστήμη και η μελέτη και παρακολούθηση των ερπετών μία υπέροχη ενασχόληση» αναφέρει η Ερπετολογική Εταιρεία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top