Ανακοινώθηκε το νέο θερινό ωράριο λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων

Έναρξη από 24 Απριλίου - Υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Ακρόπολη

Το θερινό ωράριο λειτουργίας  αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο φέτος εξαιτίας των δυσκολιών που έχει επιφέρει η πανδημία, αντί της καθιερωμένης ημερομηνίας έναρξης 1η Απριλίου, τίθεται σε ισχύ ως εξής:

Self test: Από την Τετάρτη στα φαρμακεία - Προτεραιότητα στους μαθητές

- Για τους υπαίθριους αρχαιολογικούς χώρους, από την 24η Απριλίου έως την 31η Οκτωβρίου 2021, και
- Για τα αρχαιολογικά μουσεία, τα μνημεία και τα σπήλαια, από την 4η Μαΐου, εφόσον οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν, έως την 31η Οκτωβρίου 2021.

Με τη φετινή υπουργική απόφαση, τα ωράρια λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων ομαδοποιούνται σε δύο βασικές κατηγορίες (8 π.μ. έως 8 μ.μ. και 8.30 π.μ. έως 3.30 μ.μ), ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα εργαζομένων και επισκεπτών.

Φέτος, ο αριθμός των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων, που αποδίδονται στο κοινό, αυξάνεται, καθώς προστίθενται νέοι τόποι επίσκεψης, όπως το Μουσείο Δημοκρατίας στον Άγιο Ευστράτιο, το Μουσείο Λοβέρδου-Τσίλλερ στην Αθήνα, ο αρχαιολογικός χώρος του αρχαίου θεάτρου Αιγών.

Επίσης, έχει αυξηθεί ο αριθμός των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων που θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο από τις 8π.μ. έως τις 8μ.μ, όπως ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας στο Ρέθυμνο και το Κάστρο της Πάργας.

Στο σύνολο των αρχαιολογικών χώρων που εφαρμόζουν διευρυμένο ωράριο 8π.μ. έως τις 8μ.μ καθώς και στα μουσεία που λειτουργούν εντός αυτών, το ωράριο από 1η Σεπτεμβρίου 2021 διαμορφώνεται, λόγω σταδιακής μείωσης της διάρκειας της ημέρας, ως ακολούθως: 1η έως 15η Σεπτεμβρίου 8 π.μ.-7.30 μ.μ., 16η έως 30η Σεπτεμβρίου 8 π.μ.-7.00 μ.μ, 1η έως 15η Οκτωβρίου 8 π.μ.-6.30 μ.μ και 16η έως 31η Οκτωβρίου 8 π.μ.-6 μ.μ.

Έκτακτη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα των καταστημάτων

Ωστόσο όπως έγινε γνωστό για την υποστήριξη του θερινού ωραρίου, στις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε εξέλιξη είναι οι διαδικασίες για την πρόσληψη 1.650 ατόμων.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού, υποχρεωτική είναι η χρήση μη ιατρικής μάσκας σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους ανά την επικράτεια καθ΄ όλη την διάρκεια της επίσκεψης.

Ενώ η προσέλευση των επισκεπτών επιτρέπεται έως και είκοσι λεπτά πριν τη λήξη του ωραρίου. Όλοι οι ως άνω αρχαιολογικοί χώροι, τα μνημεία και τα μουσεία παραμένουν κλειστά την Κυριακή του Πάσχα και την Πρωτομαγιά, επίσημες αργίες του κράτους. Τη Μεγάλη Παρασκευή λειτουργούν 12 το μεσημέρι-5μ.μ.

Τι προβλέπεται στους αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και σπήλαια:

  • Αναστολή λειτουργίας κλειστών χώρων

Λειτουργία ανοιχτών χώρων (υπαίθριων) χώρων: 

  • Ενάμιση (1,5) μέτρο απόσταση μεταξύ των παρευρισκόμενων
  • Ένα (1) άτομο ανά 10τ.μ. 
  • Επισκέψεις ομάδων έως τριών (3) ατόμων, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες (συζύγους/συμβιούντες και τέκνα) 
     
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top