Καιρός: Για ψύχος «τέρας» προειδοποιούν οι μετεωρόλογοι

Έρχονται χιόνια ακόμα και μέσα στις πόλεις

Άστατος θα είναι και σήμερα ο καιρός με βροχές, σποραδικές καταιγίδες και δυνατούς ανέμους, κυρίως στη δυτική και βόρεια Ελλάδα. Τις επόμενες δύο μέρες μάλιστα οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν πως από την Παρασκευή το βράδυ έρχεται βαρύς χιονιάς με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες κι έντονες χιονοπτώσεις. 

Δείτε καθημερινά την πρόγνωση του καιρού από το Star, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών η κακοκαιρία που πλήττει την Ευρώπη θα φτάσει στη χώρα μας από το βράδυ της Παρασκευής. Ειδικά το Σαββατοκύριακο αναμένονται ψυχρές μάζες από τα βόρεια. Η ψυχρή εισβολή θα διαρκέσει έως την άλλη Τρίτη, πιθανόν και την Τετάρτη, με βασικά χαρακτηριστικά τις έντονες χιονοπτώσεις στη βόρεια Ελλάδα, ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα. 

Από την πλευρά του ο Γιάννης Καλλιάνος προειδοποιεί για ψύχος «τέρας» που θα πλήξει τη χώρα. 

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, επαναλαμβάνω, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, διότι ενδέχεται να αλλάξουν τα δεδομένα λόγω του ότι έχουμε ακόμη πέντε ημέρες μπροστά μας, ισχύουν τα παρακάτω:

Α' ΦΑΣΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ

Φαίνεται να έχει κλειδώσει η ισχυρή μεταφορά πολύ ψυχρών αερίων μαζών από την Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη κατά τη διάρκεια του προσεχούς Σαββατοκύριακου που θα επηρεάσει σε πρώτη φάση την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη σε ποιες περιοχές θα χιονίσει, όμως διαφαίνεται να χιονίζει κατά περιόδους από το ύψος της Στερεάς Ελλάδας και βορειότερα μέχρι και τα πεδινά ή και παραθαλάσσια τμήματα.

Β' ΦΑΣΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ (ΜΕ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΜΙΚΡΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ)

Από το βράδυ της Κυριακής προς τη Δευτέρα και στη συνέχεια υπάρχει πιθανότητα το πολύ έντονο κρύο να επηρεάσει και τα υπόλοιπα νοτιότερα τμήματα της χώρας, από την Αττική για παράδειγμα έως και την Κρήτη. Εκεί, όπου και αν χιονίσει, θα επηρεάσει προφανώς -επίσης- πολύ χαμηλά υψόμετρα (και αναφέρομαι κυρίως στην Αττική, στην υπόλοιπη Στερεά, στην Εύβοια και στην Πελοπόννησο)».

Πάντως όπως σημειώνει σε ανάρτησή του στο Facebook τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν και πιο ασφαλής πρόγνωση θα μπορεί να γίνει από την Πέμπτη. 

Για σημαντική αλλαγή του καιρού με κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας προειδοποιεί και ο Κλέαρχος Μαρουσάκης. 

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook από τους 24 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος θα κατρακυλήσει σε αρνητικές θερμοκρασίες, ενώ δεν αποκλείεται να σημειωθούν χιόνια και μέσα στις πόλεις. 

«Η όλη αυτή εξέλιξη θα ωθήσει πολικής προέλευσης αέριες μάζες προς τη χώρα μας οι οποίες θα συγκρουστούν βίαια με θερμότερες και υγρότερες αέριες μάζες από την περιοχή της Μεσογείου με αποτέλεσμα να οργανωθεί ένα βαρομετρικό χαμηλό στα νότια θαλάσσια τμήματα της Ιταλίας το οποίο καθώς θα μετατοπιστεί ανατολικά θα φέρει τη βαρυχειμωνιά στη χώρα μας από το ερχόμενο Σάββατο και μετά», αναφέρει ο κ. Μαρουσάκης. 

Κάλεσε τους πάντες να είναι σε επιφυλακή και επιφυλάχθηκε για πιο ασφαλή πρόγνωση τις επόμενες μέρες. 

Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού για σήμερα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που θα αυξηθούν, γρήγορα στη δυτική Μακεδονία και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Από αργά το απόγευμα στην κεντρική και βαθμιαία στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα στη Θράκη θα είναι πρόσκαιρα ισχυρά. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας από το μεσημέρι. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά βαθμιαία έως 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 05 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές που από τις μεσημβρινές ώρες θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Τα φαινόμενα από τις απογευματινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και αργότερα στη δυτική Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Βελτίωση από τα βόρεια τη νύχτα. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το μεσημέρι στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν. Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές από το μεσημέρι. Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 5 με 6 και μετά το μεσημέρι 6 με 8 μποφόρ. Εξασθένηση από τη νύχτα. Θερμοκρασία: Από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών. Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 6 με 7 και στις Κυκλάδες πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και από τις βραδινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου σποραδικές καταιγίδες. Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6 και από το απόγευμα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου 7 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 5 με 6 και μετά το μεσημέρι 7 με 8 μποφόρ. Εξασθένηση από το βράδυ. Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση τη νύχτα. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ εξασθενούντες το βράδυ. Θερμοκρασία: Από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο του Star εδώ 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top