Απόψε η «Πανσέληνος του καλαμποκιού»

Από πού πήρε το όνομά της

Με πανσέληνο ξεκινά ο Σεπτέμβρης, χαρίζοντας ένα όμορφο θέαμα από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Η «Πανσέληνος του καλαμποκιού» όπως ονομάζεται, αναμένεται να φωτίσει σήμερα τον ουρανό.

Πανσέληνος του Οξύρρυχγου: Εικόνες από το Αυγουστιάτικο φεγγάρι

Το φεγγάρι θα κάνει την εμφάνιση του την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου, ώρα Ελλάδας 08:10 π.μ. και θα κορυφωθεί την Τετάρτη 3 του μηνός, όταν η Σελήνη θα τοποθετηθεί ακριβώς απέναντι από τον ήλιο. 

Από πού πήρε το όνομά της

Η πανσέληνος του Σεπτέμβρη είναι γνωστή ως «Corn Moon», δηλαδή «Πανσέληνος του καλαμποκιού». Σηματοδοτεί το τέλος του καλοκαιριού και την αρχή του φθινοπώρου.

Έχει πάρει το όνομά της από τους Αμερικανούς ιθαγενείς που έδιναν διαφορετικά ονόματα στην πανσέληνο κάθε μήνα για να μπορούν να προσδιορίσουν την πάροδο των εποχών και να τις συνδυάζουν με σημαντικά γεγονότα.

Το «Corn Moon», αναφέρεται στη συγκομιδή και στο αλώνισμα του καλαμποκιού, ενώ η αντίστοιχη ευρωπαϊκή ονομασία είναι το «Fruit Moon», δηλαδή η «Πανσέληνος των φρούτων», που σηματοδοτεί την ωρίμανση και τη συγκομιδή των εποχιακών φρούτων.

H Πανσέληνος αυτή αποτελεί την ένατη Πανσέληνο του έτους από τις 13 συνολικά και την τελευταία του καλοκαιριού. Η επόμενη πανσέληνος αναμένεται στις 2 Οκτωβρίου.

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top