Κορωνοϊός: Το Γαλαξίδι φόρεσε μάσκες και... αλευρομουτζουρώθηκε

Το εντυπωσιακό έθιμο που κρατά αιώνες

Στο Γαλαξίδι την Καθαρά Δευτέρα, παρά την απαγόρευση των καρναβαλικών συγκεντρώσεων λόγω κορωνοϊού, οι πιστοί του «Αλευρομουτζουρώματος» μαζεύτηκαν κατά δεκάδες και αναβίωσαν για ακόμη μια χρονιά το εντυπωσιακό έθιμο!

Το αλεύρι είναι βασικό συστατικό για τα «Αλευρομουτζουρώματα» στο Γαλαξίδι. Φωτογραφία: Eurokinissi / Βασίλης Ρεμπάτης

Μικροί και μεγάλοι συγκεντρώθηκαν από νωρίς, ντύθηκαν με ολόσωμες φόρμες, μάσκες και μαντήλια και «ξεσάλωσαν»… μουτζουρωμένοι! Το γαλαξιδιώτικο έθιμο επιβάλει τη χρήση αλευριού, στην κλασσική του μορφή ή χρωματισμένο αλλά και χαρτοπόλεμου.

Γιατί τρώμε λαγάνα και γιατί αποκαλούμε την ημέρα «Καθαρά Δευτέρα»

Μικροί και μεγάλοι συγκεντρώθηκαν στο Γαλαξίδι για την αναβίωση του «Αλευρομουτζουρώματος». Φωτογραφία: Eurokinissi / Βασίλης Ρεμπάτης

Όσοι συμμετείχαν προμηθεύτηκαν μουσαμάδες, παλιά ρούχα και φυσικά μάσκες, τόσο για την προστασία από το αλεύρι που πλημμυρίζει την ατμόσφαιρα, όσο και για την προστασία από τον covid-19!

Καθαρά Δευτέρα: Με τι καιρό θα πετάξουμε χαρταετό

Η μάσκα βοήθησε και στην πρόληψη του κορωνοϊού. Φωτογραφία: Eurokinissi / Βασίλης Ρεμπάτης

Το έθιμο που κρατά αιώνες

Το «Αλευρομουτζούρωμα» διατηρείται από το 1801 και είτε πρόκειται για έθιμο από προερχόμενο από τη Σικελία που αντέγραψαν οι ντόπιοι ναυτικοί, είτε πρόκειται για Βυζαντινή παράδοση, κατά την οποία οι παλιάτσοι των ανακτόρων συνήθιζαν να βάφονται με καπνιά.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top