Επιχείρηση Αντιτρομοκρατικής: Βρέθηκε η αρχική γιάφκα των τρομοκρατών

Το λάθος που οδήγησε στη σύλληψή τους

Στην Κυψέλη εντοπίστηκε η κεντρική γιάφκα της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας», μέλη της οποίας συνέλαβε το Σάββατο η αντιτρομοκρατική μετά από εκτεταμένη επιχείρηση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκεί φυλασσόταν όλος ο οπλισμός της οργάνωσης, ο οποίος πριν από μερικές μέρες μεταφέρθηκε στο διαμέρισμα του Χολαργού. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το διαμέρισμα που χρησιμοποιούσε η τρομοκρατική οργάνωση ως γιάφκα, είχε καθαριστεί επιμελώς με χλωρίνη και άλλα υλικά, ώστε να εξαφανιστεί κάθε ίχνος που θα οδηγούσε στους τρομοκράτες. 

Το μοιραίο λάθος που στοίχισε στους τρομοκράτες

Η γιάφκα της Κυψέλης καθαρίστηκε μετά τη ληστεία της 21ης Οκτωβρίου σε πρακτορείο του ΟΠΑΠ στον Χολαργό, γεγονός που αποτέλεσε και την αρχή για να αρχίσει η Αντιτρομοκρατική να ξετυλίγει το κουβάρι και να φτάσει στα ίχνη της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας».

Σε εκείνη τη ληστεία το όπλο του 41χρονου, ο οποίος συνελήφθη, εκπυρσοκρότησε, τραυματίζοντας τον δεύτερο τρομοκράτη, τον 46χρονο, ο οποίος αναζητείται. Τότε οι τρομοκράτες είχαν φύγει με λεία, ύψους 2.000 ευρώ.  

Ο τραυματίας πήγε σε νοσοκομείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, όμως το νοσηλευτικό προσωπικό, άγνωστο γιατί, δεν ειδοποίησε την αστυνομία. Η Αντιτρομοκρατική όμως έφτασε στα ίχνη του 46χρονου, αφού διαπιστώθηκε ότι DNA που βρέθηκε στο πρακτορείο του ΟΠΑΠ, ανήκει σε άνδρα που και στο παρελθόν είχε απασχολήσει την υπηρεσία. 

Όπως έγινε γνωστό ο 41χρονος έχει συλληφθεί το 2010 από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, κατηγορούμενος για ένταξη και συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας», υπόθεση για την οποία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης και αποφυλακίστηκε, την 12-02-2018. 

Από την αστυνομία είχε συλληφθεί και ο 45χρονος συνεργός του, ενώ ο 46χρονος, ο οποίος είχε τραυματιστεί κατά τη διάρκεια της ληστείας έχει ταυτοποιηθεί και αναζητείται. 

Πώς έγινε η σύλληψη των μελών της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας»

Τα δύο βασικά μέλη της οργάνωσης έπεσαν στα χέρια της Αντιτρομοκρατικής το μεσημέρι του Σαββάτο μετά από έφοδο που πραγματοποιήθηκε σε 13 σπίτια. 

Πρόκειται για δυο άντρες ηλικίας 41 και 45 ετών, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στη Γαλλική Πρεσβεία, έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη σε κλούβα των ΜΑΤ, στην πρεσβεία του Μεξικού, και το 2014 πάλι στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ με καλάσνικοφ.

Πληροφορίες από την Αντιτρομοκρατική αναφέρουν ότι η οργάνωση ετοίμαζε επιθέσεις σε όλη τη χώρα, καθώς διέθετε ολόκληρο οπλοστάσιο.

Από τους δυο συλληφθέντες ο 41χρονος, ο οποίος είναι ο σύντροφος της 39χρονης γυναίκας που συνελήφθη, είχε συλληφθεί το 2010 μαζί με τον Νίκο Μαζιώτη και την Πόλα Ρούπα αμέσως μετά το θάνατο του Λάμπρου Φούντα στον Νέο Κόσμο, ενώ ο 45χρονος δεν είχε συλληφθεί ποτέ, όμως θεωρείται ανερχόμενο πρόσωπο στο σύγχρονο αντάρτικο πόλης και ήταν ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που ήταν τα όπλα στο Χολαργό. 

Ο 46χρονος που αναζητείται είναι σκληρός αναρχικός, που δεν έχει συλληφθεί. 

Μεγάλη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής

Από το μεσημέρι της Παρασκευής, 08-11-2019, βρίσκεται σε εξέλιξη εκτεταμένη επιχείρηση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας και έχουν πραγματοποιηθεί 13 κατ’ οίκον έρευνες. 

Έχουν προσαχθεί συνολικά 15 άτομα στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, όπου εξετάζονται, ενώ έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής δύο  άντρες, ηλικίας 41 και 45 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για τρομοκρατικές πράξεις, κατοχή εκρηκτικών, παράβαση του Νόμου περί όπλων και πλαστογραφία.

Για τις ίδιες ενέργειες κατηγορείται και τρίτος ημεδαπός άντρας, ηλικίας 46 ετών, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης. Επιπλέον, έχει συλληφθεί και μία 39χρονη ημεδαπή γυναίκα, η οποία κατηγορείται για παράβαση του Ν. περί όπλων.
Ειδικότερα, μετά από συστηματική έρευνα, διακριβώθηκε από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία η εμπλοκή τους στη ληστεία που έλαβε χώρα τις βραδινές ώρες της 21-10-2019, σε κατάστημα ψυχαγωγικών - τεχνικών παιγνίων στον Χολαργό και εκδόθηκαν σε βάρος τους εντάλματα σύλληψης.

Μέχρι στιγμής στις διενεργηθείσες κατ’ οίκον έρευνες έχουν βρεθεί και κατασχεθεί, μεταξύ άλλων:

 • Πέντε (5) πολεμικά τυφέκια τύπου καλάσνικοφ
 • Ένα (1) υποπολυβόλο
 • Δύο (2) τεμάχια ζελατινοδυναμίτιδα
 • Δύο (2) πυροβόλα πιστόλια
 • Τέσσερεις (4) χειροβομβίδες δακρυγόνου CS
 • Έξι (6) κοινοί πυροκροτητές
 • Εννέα (9) ηλεκτρικοί πυροκροτητές
 • Δύο (2) αυτοσχέδιοι ηλεκτρικοί πυροκροτητές
 • Ένα (1) τεμάχιο εκρηκτικής ύλης (πιθανόν TNT)
 • Δύο (2) φυσίγγια εκρηκτικής ύλης, πιθανόν ζελατινοδυναμίτιδα
 • Τρεις (3) πυροδοτικοί μηχανισμοί χειροβομβίδας
 • Τρία (3) σώματα χειροβομβίδας

Τα Καλάσνικοφ είχαν χρησιμοποιηθεί σε τέσσερις επιθέσεις

Από την μέχρι τώρα βαλλιστική εξέταση σε πολεμικά τυφέκια τύπου Kalasnikov, που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε οικία της οδού 17ης Νοέμβρη 57 στον Χολαργό, έχει προκύψει ταύτιση ενός πολεμικού τυφεκίου με εκείνο που χρησιμοποιήθηκε στην ληστεία της 21-10-2019, σε κατάστημα ψυχαγωγικών - τεχνικών παιγνίων στον Χολαργό.

Επίσης, ένα ακόμα πολεμικό τυφέκιο τύπου Kalasnikov έχει ταυτοποιηθεί με εκείνο που χρησιμοποιήθηκε στις ακόλουθες τρομοκρατικές ενέργειες, την ευθύνη για τις οποίες έχει αναλάβει η «Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας»:

 • Ρίψη πυροβολισμών, την 25-05-2014 (ημέρα διεξαγωγής των Ευρωεκλογών), εναντίον των κεντρικών Γραφείων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Αθήνα.
 • Ρίψη πυροβολισμών, την 31-07-2016, εναντίον της Πρεσβείας του Μεξικό στην Αθήνα.
 • Ρίψη πυροβολισμών, την 10-01-2017, εναντίον Διμοιρίας της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (ΜΑΤ), που είχε διατεθεί στη φύλαξη των Κεντρικών Γραφείων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Αθήνα, κατά την οποία επήλθε τραυματισμός αστυνομικού.
 • Ρίψη πυροβολισμών, την 06-11-2017, εναντίον Διμοιρίας της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (ΜΑΤ), που είχε διατεθεί στη φύλαξη των Κεντρικών Γραφείων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι η ίδια οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη και για την ρίψη χειροβομβίδας, την 10-11-2016, εναντίον της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Αθήνα, επίθεση κατά την οποία επίσης είχε επέλθει τραυματισμός αστυνομικού.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top