Έλληνας πιλότος: «Σφαίρα πέρασε 20 εκατοστά πάνω από το κεφάλι μου»

Η δραματική ιστορία της ομηρείας του στο Αφγανιστάν

Καθήλωσε την Τρίτη το βράδυ ο πιλότος, Μιχάλης Πουλικάκος, ο οποίος το 2018 βρισκόταν σε ξενοδοχείο στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, όπου Ταλιμπάν πραγματοποίησαν τρομοκρατική επίθεση. 

Ο κ. Μιχάλης Πουλικάκος - φωτογραφία: facebook

Ο κ. Πουλικάκος, μαζί με έναν ακόμα Έλληνα πιλότο βρίσκονταν στο Αφγανιστάν και εκπαίδευαν πιλότους μια αεροπορικής εταιρείας. Όπως εξιστόρησε στην εκπομπή «Μετά τα μεσάνυχτα», πάντα αναζητούσε την περιπέτεια και γι’ αυτό αποδέχθηκε και την πρόταση που του έγινε να εργαστεί εκεί. Η βάση τους ήταν το επίμαχο ξενοδοχείο στην Καμπούλ και όπως είπε τα μέτρα ασφαλείας ήταν μεγάλα, αφού πήγαιναν φρουρούμενοι ακόμα και στη δουλειά τους. 

Η ημέρα της επίθεσης

Την ημέρα της επίθεσης οι δύο πιλότοι εργάζονταν και πήγαν στο ξενοδοχείο το απόγευμα για να δειπνήσουν. 

«Μας έσωσε το γεγονός ότι πήγαμε πρώτοι για φαγητό. Θα ήμασταν τα πρώτα θύματα αν δεν είχαμε φύγει άμεσα. Εμφανίστηκε μια παρέα τεσσάρων Αφγανών. Κοίταζαν προς εμάς. Είπα στον Βασίλη, τον συνάδελφό μου ότι δεν μου άρεσε ο τρόπος που μας κοίταζαν και καλύτερα να τρώγαμε γρήγορα και να φεύγαμε», είπε ο κ. Πουλικάκος. 

Όπως αποδείχθηκε οι Αφγανοί αυτοί ήταν οι αρχηγοί των τρομοκρατών, οι οποίοι είχαν καταφέρει να μπουν στο ξενοδοχείο και συντόνιζαν από εκεί την επίθεση. 

Το ξενοδοχείο όπου έγινε η επίθεση είχε τυλιχθείσ τις φλόγες - φωτογραφία: AP Images

«Οι τρομοκράτες εισέβαλαν στο ξενοδοχείο από την κουζίνα και μπήκαν πυροβολώντας στο εστιατόριο. Ευτυχώς είχαμε φύγει. Ακολούθησαν κάποιους εργαζόμενους που έτρεχαν προς μια σκάλα υπηρεσίας. Έφτασα στο δωμάτιό μου στον τέταρτο όροφο κι ευτυχώς δούλεψε η ηλεκτρονική μου κάρτα και κατάφερα να μπω μέσα. Μετά το ρεύμα κόπηκε. Όποιος έμεινε έξω από το δωμάτιο φυσικά δεν είναι κοντά μας. Μόλις έπεσε το σκοτάδι άκουγες παντού εκρήξεις, φωνές, πυροβολισμούς. Ένα από τα μεγαλύτερα δώρα στη ζωή μου ήταν όταν είδα ζωντανό το συνάδελφο μου», συνέχισε στην αφήγησή του ο Έλληνας πιλότος. 

Για 14 ώρες ζούσε τον απόλυτο τρόμο

Οι τρομοκράτες επί 14 ολόκληρες ώρες πυροβολούσαν όποιον έβρισκαν μπροστά τους, πετούσαν χειροβομβίδες, ενώ έφτασαν στο σημείο να κόβουν τα σχοινιά, όσων προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τα παράθυρα του ξενοδοχείου. 

Ο ίδιος παραδέχθηκε πως το χειρότερο για εκείνον ήταν ότι άκουγε ανθρώπους να πεθαίνουν δίπλα του. 

Για 14 ώρες προσπαθούσε να μείνει ζωντανός. Όταν δεχόταν πυρά από την πόρτα του δωματίου του, κρυβόταν στην μπανιέρα, όταν δεχόταν πυρά από ελεύθερους σκοπευτές έξω από το ξενοδοχείο έπεφτε στο πάτωμα και προσπαθούσε να προφυλαχθεί. 

Όλον αυτόν τον καιρό μέσω τηλεφώνου επικοινωνούσε με την οικογένειά του και τους υπεύθυνους της εταιρείας, αλλά δεν γνώριζε πώς ήταν ο συνάδελφός του, το δωμάτιο του οποίου βρισκόταν στον πέμπτο όροφο. 

Επί 14 ώρες το ξενοδοχείο ήταν πεδίο μάχης - φωτογραφία: AP Images

«Έκανες ό,τι μπορούσες για να ζήσεις. Περίμενες τη σειρά σου. Δεν υπάρχει πιθανότητα να γλιτώσεις από αυτό. Με πυροβόλησε ελεύθερος σκοπευτής 20 εκατοστά πάνω από το κεφάλι μου», είπε. 

Μετά από 14 ώρες οι τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν και οι φίλιες δυνάμεις τον μετέφεραν σε ένα στρατόπεδο, μαζί με άλλους συναδέλφους του, αλλά όχι τον στενό του συνεργάτη. 

Η αγωνία για την τύχη του συνεργάτη του

Η αγωνία για την τύχη του είχε κορυφωθεί. Όπως είπε το μεγαλύτερο δώρο του ήταν όταν τον είδε να φτάνει ζωντανός. 

Ο συνάδελφος του κ. Πουλικάκου, Βασίλειος Βασιλείου - φωτογραφία: facebook

Εκείνος είχε καταφέρει να γλιτώσει επίσης από καθαρή τύχη. Τρομοκράτες εισέβαλαν στο δωμάτιο του και πυροβόλησαν στο ένα από τα δύο μονά κρεβάτια που υπήρχαν εκεί. Ευτυχώς, ο φίλος του κρυβόταν πίσω από το άλλο. Αφού έφυγαν, άνοιξε με ένα ψαλιδάκι τον πάτο του κρεβατιού και κρύφτηκε εκεί. Κάποια στιγμή οι τρομοκράτες έβαλαν φωτιά και οι διασώστες έριξαν παγωμένο νερό για να τη σβήσουν. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο φίλος του κ. Πουλικάκου να αρρωστήσει πολύ. 

Γι’ αυτό το λόγο και αποχώρησε από το Αφγανιστάν, ενώ εκείνος παρέμεινε κι έβγαλε σε πέρας την εργασία που του είχε ανατεθεί. 

Ωστόσο, η περιπέτεια αυτή τον έκανε πιο δυνατό και δε θα την ξεχάσει ποτέ. 

Η επίθεση έγινε τον Ιανουάριο του 2018 και συνολικά 85 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο είχε δεχθεί επίθεση από Ταλιμπάν και το 2011και ήταν ένα από τα δύο πολυτελή ξενοδοχεία της Καμπούλ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top