Σοκ για τον Βαρώτσο: «Πρότειναν ανταλλαγή του Δρομέα με άγαλμα των Σκοπίων»

Ο πόλεμος με την Υπουργό Πολιτισμού, το «ψέμα» και η διάψευση

Δείτε στο video τι δήλωσε στην εκπομπή «Σήμερα» ο δημιουργός του εμβληματικού έργου τέχνης

«Ο Δρομέας δεν πάει πουθενά». Με αυτά τα λόγια, ο καλλιτέχνης Κώστας Βαρώτσος καθησύχασε τον κόσμο μετά τον σάλο που προκλήθηκε όταν έγινε γνωστό πως η Υπουργός Πολιτισμού, του πέταξε την ιδέα να μεταφερθεί το εμβληματικό γλυπτό από το Χίλτον στα Σκόπια.

Όλα ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε ο Κώστας Βαρώτσος με τη Μυρσίνη Ζορμπά, την περασμένη Παρασκευή. Σε αυτή, η Υπουργός Πολιτισμού φέρεται να έριξε στο τραπέζι την πρόταση να μεταφερθεί ο Δρομέας στα Σκόπια και να φέρουμε στην Ελλάδα ένα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

«Η κ. Ζορμπά έθεσε στη συζήτηση την ιδέα για τη μεταφορά του Δρομέα στα Σκόπια. Της απάντησα ότι ο Δρομέας δεν μπορεί να φύγει από την Αθήνα, για πολλούς λόγους. Άλλωστε, αν και το γλυπτό ανήκει στον δήμο Αθηναίων, εγώ έχω τα πνευματικά δικαιώματα. Η υπουργός διαψεύδει την πρόταση που μου έκανε», δήλωσε ο καλλιτέχνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Καμία πρόταση» απαντά η Μυρσίνη Ζορμπά

Με δήλωσή της, η Υπουργός Πολιτισμού ξεκαθάρισε πως «καμία πρόταση δεν υπάρχει για τη μεταφορά του Δρομέα, είναι κάτι χωρίς βάση. 'Αλλωστε το γλυπτό ανήκει στον Δήμο Αθηναίων. Στο πλαίσιο μιας γενικής συζήτησης με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες, ανάμεσά τους και με τον κ. Κ. Βαρώτσο, κουβεντιάστηκαν και σχολιάστηκαν πολλά, ωστόσο τέτοια πρόταση όχι. Οι προτεραιότητές μου είναι άλλες, εξάλλου τυχόν ανταλλαγές μνημείων ή αλλαγές ταμπελών ανήκουν στις αρμοδιότητες άλλων υπουργείων. Λυπάμαι για το θόρυβο και τον ηθικό πανικό που ορισμένοι έσπευσαν να επιδείξουν».

«Μένω εμβρόντητος, κυρία Υπουργέ»

Μετά τη διάψευση της κας Ζορμπά, ο καλλιτέχνης μίλησε σήμερα στην εκπομπή «Σήμερα», ξεκαθαρίζοντας πως «θα ήθελα να καθησυχάσω τον κόσμο ότι ο δρομέας δε θα πάει πουθενά. Θα μείνει εκεί. Έχω τα πνευματικά δικαιώματα του έργου ακόμα. Με κάλεσε στο υπουργείο για να μου μεταφέρει την ιδέα που έχει πέσει από την ίδια και άλλους ανθρώπους. Να μεταφέρουμε τον δρομέα στα Σκόπια και να φέρουμε ένα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Όταν ρωτήθηκε αν υπήρχαν μάρτυρες στην κουβέντα τους είπε: «Της είπα ότι "μένω εμβρόντητος, κυρία υπουργέ"». Συζητήσαμε κάποια άλλα θέματα του χώρου. Δεν ήταν άλλος παρών στην συζήτηση. Όμως, αυτό που με σοκάρει είναι ότι αμφισβητήθηκε αν πήγα ή όχι. Ευτυχώς που ήταν εκεί πριν από μένα τα παιδιά που θα πάνε στην Μπιενάλε της Βενετίας».

«Δεν είμαι τρελός. Η διάψευση με προσβάλλει»

Μετά τη διάψευση από την Υπουργό Πολιτισμού, ο Κώστας Βαρώτσος δήλωσε πως «έχω πέσει από τα σύννεφα, γιατί όπως καταλαβαίνετε δεν μπορώ να το εξηγήσω. Με ξέρει πολύς κόσμος και ξέρουν ότι δεν είμαι τρελός. Αυτό προσβάλλει όλη την δική μου υπόσταση. Είναι ψέμα. Δεν υπάρχει χειρότερος τρόπος να το μαζέψει, γιατί εγώ είμαι εν ζωή. Αυτό το πράγμα δεν το ξεριζώνεις από εκεί για να το πας δώρο. Είναι σαν το κειμήλιο του παππού και της γιαγιάς. Εγώ δε θα έδινα ποτέ τέτοια άδεια. Έχω συνείδηση της σημασίας των τοποσήμων. Καλλιτεχνικά αυτό είναι ένα πράγμα που είναι έμβλημα».

Έμεινε εμβρόντητος δυο φορές, είπε ο ίδιος «Έμεινα εμβρόντητος με την πρόταση και μετά έμεινα εμβρόντητος με την διάψευση. Ρώτησα ποιοι είναι οι άλλοι που είχαν την ιδέα εκτός από την ίδια και μου είπε: “δεν μπορώ να σας πω”. Έχω σοκαριστεί πολύ. Είμαι πολύ στενοχωρημένος. Εγώ προσπαθώ να κάνω τον καλλιτέχνη. Δεν είμαι πολιτικός».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top