Καίγεται η Κινέτα - Εκκενώθηκαν τρεις οικισμοί

Σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες - Η φωτιά κατευθύνεται στη θάλασσα

Πρώτη ανάρτηση: 13:15

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει η φωτιά που ξέσπασε στην Κινέτα το μεσημέρι της Δευτέρας με τους καπνούς λόγω των θυελλωδών ανέμων να έχουν φτάσει μέχρι τα νότια προάστια, ενώ κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, πολλά από τα οποία έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Μάλιστα, εκτός από τις ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και ο στρατός συμβάλλει στη μάχη με τις φλόγες.

Φωτιά Κινέττα

(Φωτογραφία της αναγνώστριας του Star.gr, Γιούλης Πιτσιδοπούλου)

Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 12:03 στη θέση «Αέρας» στα Γεράνεια Όρη, πάνω από την Κινέτα σε πευκόφυτη έκταση. Οι φλόγες έφτασαν στις αυλές των σπιτιών,  και επεκτείνονται με αστραπιαίους ρυθμούς. Όπως είπε στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star ο ρεπόρτερ Λάμπρος Δεμερτζής, η φωτιά έχει φτάσει μέχρι την Εθνική Οδό στο ύψος του Πανοράματος, και η Τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία. 

Οι καπνοί έχουν φτάσεις μέχρι την Ακρόπολη

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πυροσβεστική υπάρχουν πέντε ενεργά μέτωπα που εκτείνονται σε μια έκταση 6 χλμ., ενώ οι φλόγες πέρασαν μέσα από τον οικισμό Πανοράματος και κινδυνεύουν σπίτια. 

Κάτοικοι με λάστιχα και κουβάδες προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους, ενώ οι άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Star, M. Αναδρανιστάκη, οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή αγγίζουν τα 6 και 7 μποφόρ, ενώ το απόγευμα προβλέπεται να ενισχυθούν. 

φωτιά

(Φωτογραφία του αναγνώστη του Star.gr, Θοδωρή Μακρή)

Στο σημείο επιχειρούν 70 πυροσβέστες με 30 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρα τμήματα, ενώ ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν πέντε αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. 

Καπνοί στον Άγιο Δημήτριο

(Οι καπνοί έχουν φτάσει μέχρι τον Άγιο Δημήτριο. Φωτογραφία της αναγνώστριας του star.gr Anni V. Alafouzos)

Οι καπνοί είναι ορατοί έως το Νέο Φάληρο αλλά και το Χαλάνδρι, ακόμα και στην Αργυρούπολη και στο κέντρο της Αθήνας!

Κόκκινος ο ουρανός στο κέντρο της ΑΘήνας

Στην περιοχή υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες και δε γνωρίζει κανείς αν οι κτηνοτρόφοι είναι ασφαλείς ή όχι. 

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα από τη φωτιά στην Κινέττα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: "ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΗ  Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΕΤΑ"

Μιλώντας στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του star.gr ο Γ. Γ Πολιτικής Προστασίας Γ. Καπάκης είπε ότι είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση, καθώς οι καιρικές συνθήκες δε διευκολύνουν το έργο των πυροσβεστών. 

Όπως είπε οι δυνάμεις που επιχειρούν αυξάνονται συνεχώς, ενώ οι ρίψεις νερού από αέρος είναι δύσκολες λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή. 

ΚΛΕΙΣΤΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ

Τόσο η νέα, όσο και η παλαιά εθνική οδός έχουν κλείσει και στα δύο ρεύματα από το 39ο έως το 57ο χλμ. και η διέλευση επιτρέπεται μόνο για τα πυροσβεστικά οχήματα και τα περιπολικά. 

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΕΓΑΡΕΩΝ: "ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΕΩΣ"

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων, Γ. Σταμούλης περιέγραψε μια εικόνα κόλασης στην περιοχή όπου μαίνεται η μεγάλη φωτιά, τονίζοντας ότι οι φλόγες έχουν περάσει την Εθνική Οδό και κατευθύνονται προς τη θάλασσα. 

Ο ίδιος εκτίμησε ότι πρέπει να έχουν καεί σπίτια, καθώς οι φλόγες πέρασαν μέσα από αυλές, ενώ με επιφύλαξη είπε πως η φωτιά ξεκίνησε από εκρήξεις που σημειώθηκαν σε καλώδια της ΔΕΗ. 

Τέλος μετέφερε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο κάτοικοι με αναπνευστικά προβλήματα. Πάντως δεν είναι ακόμα γνωστό αν υπάρχουν κάτοικοι που κινδυνεύουν από τις φλόγες. 

ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΑ Η ΦΩΤΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΕΤΑΣ

Τον γύρο του διεθνούς Τύπου κάνει η μεγάλη πυρκαγιά που καίει την περιοχή της Κινέτας κι έχει προκαλέσει την εκκένωση των οικισμών της περιοχής.

Η Νew York Times με τίτλο «Κάτοικοι εγκαταλείπουν, μετά από δασική πυρκαγιά κοντά στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, Αθήνα», τονίζει πως εκκενώνεται η Κινέτα, λόγω της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς. Αναφορά γίνεται για το έργο των πυροσβεστών, το οποίο δυσχαιρένουν οι ισχυροί άνεμοι.

Το ΑBC αναφέρει πως οι δασικές πυρκαγιές είναι συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα, τη διάρκεια του καλοκαιριού, υπενθυμίζοντας τις καστροφικές φωτιές του 2007, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 60 άνθρωποι.

Η Parismatch τονίζει πως η περιοχή, η οποία  βρίσκεται 55χλμ δυτικά της Αθήνας κι εκεί βρίσκονται κυρίως εξοχικές κατοικίες, εκκενώνεται.

H γερμανική Derstandard κάνει λόγο για πολύ υψηλές θερμοκρασίες στην Αθήνα, οι οποίες ξεπερνούν τους 40 βαθμούς, ενώ σημειώνει πως κάτοικοι της περιοχής της Κινέττας , εγκαταλείπουν πανικόβλητοι τα σπίτια τους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top