Aθώοι Ηριάννα και Περικλής

Κλάματα, πανηγυρισμοί και συνθήματα στην αίθουσα

Αθώοι κηρύχτηκαν από το δικαστήριο η Ηριάννα και ο Περικλής παρά την αγόρευση της εισαγγελέως που είχε προτείνει νωρίτερα την ενοχή τους.

Οι αλληλέγγυοι της Ηριάννας και του Περικλή ξέσπασαν σε κλάματα, χειροκροτήματα και συνθήματα ακούγοντας τον πρόεδρο του δικαστηρίου να ανακοινώνει ότι οι κατηγορούμενοι κρίνονται ομόφωνα αθώοι.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοινώνοντας μέρος του σκεπτικού της απόφασης αμφισβήτησε την αξιοπιστία του βασικού μάρτυρα κατηγορίας, επισήμανε ότι η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου δεν έδειξε τίποτα, ότι δεν αποδείχτηκε ότι το διαμέρισμα στο οποίο έμεναν δεν έχει εμπλοκή σε παράνομη δραστηριότητα. Επίσης, ο πρόεδρος είπε ότι «δεν ποινικοποιούνται οι φιλικές σχέσεις» χαρακτηρίζοντας «εντόνως αμφισβητούμενο το δείγμα DNA το οποίο ήταν χαμηλής ποιότητας και ποσότητας».

ΤΙ ΕΙΧΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

Να κριθούν ένοχοι η Ηριάννα και ο Περικλής για τη συμμετοχή τους στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και την προμήθεια όπλων και πυρομαχικών είχε ζητήσει η εισαγγελέας της έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. 

Η εισαγγελέας στήριξε την πρότασή της στην πραγματογνωμοσύνη των εργαστηρίων της ΔΕΕ για το DNA, λέγοντας ότι είναι αξιόπιστη και συνάδει με τα διεθνή πρότυπα και πρωτόκολλα. Μάλιστα σχολίασε την κατάθεση πρώην αστυνομικού, ο οποίος την αμφισβήτησε, λέγοντας ότι ο μάρτυρας τα κατέθεσε όλα αυτά από εμπάθεια. 

Όπως υποστήριξε, η Ηριάννα και ο Περικλής είναι μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς, ανεξάρτητα αν το αρνούνται για υπερασπιστικούς λόγους και χαρακτήρισε «αφήγημα» τα περί κατασκευής από την ΕΛΑΣ, καθώς φίλοι των δύο κατηγορουμένων είναι ηγετικά στελέχη της οργάνωσης. 

Η πρόταση της εισαγγελέας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου. Υπενθυμίζεται ότι πρωτοδίκως οι δύο κατηγορούμενοι είχαν καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών. 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΗΡΙΑΝΝΑ - ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ

Η 29χρονη, η οποία είναι υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών καταδικάστηκε χωρίς να της αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό και κρατούνταν στις φυλακές.

Το δικαστήριο βασίστηκε σε ένα μερικό αποτύπωμα που βρέθηκε στον γεμιστήρα ενός όπλου, το οποίο βρέθηκε θαμμένο στην Πανεπιστημιούπολη για να βγάλει την καταδικαστική απόφαση για την Ηριάννα, όμως οι συνήγοροι της κοπέλας υποστήριζαν ότι το αποτύπωμα αυτό δεν έχει ταυτοποιηθεί πλήρως.

Σημείωσαν επίσης ότι το δικαστήριο έδωσε μεγάλη βαρύτητα στη σχέση της 29χρονης με εμπλεκόμενο σε διαφορετική δικογραφία που αφορά στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, για την οποία εκείνος αθωώθηκε ομόφωνα για το αδίκημα της ένταξης και συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση.

Η Ηριάννα συνελήφθη το 2013 και έδωσε οικειοθελώς γενετικό υλικό. Αφέθηκε αρχικά ελεύθερη, όμως μετά από την εύρεση του γεμιστήρα της απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και καταδικάστηκε σε φυλάκιση.

Ο Περικλής Μ. είναι πτυχιούχος Γεωπονικής και καταδικάστηκε επίσης σε 13 χρόνια φυλακή για την ίδια υπόθεση.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου στην έναρξη της διαδικασίας επισήμανε ότι ένα δείγμα DNA δεν αρκεί ούτε για να καταδικαστεί, ούτε για να αθωωθεί κάποιος.

Ο σύζυγος της Ηριάννας, στην κατάθεση του είχε πει :«Εδώ κι έναν χρόνο ζω μια αδιανόητη κατάσταση. Η πρώτη πτώση από τα σύννεφα ήταν ξημερώματα 14ης Μαρτίου όταν ξύπνησα και είδα κουκουλοφόρους μέσα στο σπίτι, οι οποίοι με συνέλαβαν. Η δίκη μου κράτησε δυο χρόνια και όταν αθωώθηκα προσπάθησα να συνεχίσω τη ζωή μου. Πρώτα συνέλαβαν τον Περικλή και δυο μέρες μετά την Ηριάννα. Τρελάθηκα».

Στο δικαστήριο είχαν καταθέσει οι γονείς της Ηριάννας και του Περικλή υποστηρίζοντας ότι τα παιδιά τους δεν είχαν ποτέ σχέσεις με όπλα ή τρομοκρατικές οργανώσεις. 

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top