Συναγερμός στον Ασπρόπυργο από υψηλή συγκέντρωση χρωμίου στο νερό

Προκαλεί ηπατικές, νεφρικές και αναπνευστικές βλάβες

Οι κάτοικοι αρκετών περιοχών της Αττικής, από τον Ασπρόπυργο ως τα Οινόφυτα, αναγκάζονται να πίνουν νερό, επιβαρυμένο με βαρέα μέταλλα.

Οι μετρήσεις δειγμάτων από επιφανειακά και υπόγεια νερά του Ασπρόπυργου έδειξαν πως οι κάτοικοι της περιοχής ξεδιψούν, πλένονται και ποτίζουν τις καλλιέργειές τους με... εξασθενές χρώμιο!

Πρόκειται για μια τοξική χημική ένωση, ιδιαίτερα επιβλαβή  - ακόμη και σε απειροελάχιστες ποσότητες - για την ανθρώπινη υγεία.

«Άμεσα θα προκληθεί,  αν η κατανάλωση είναι υπέρμετρη,  δηλητηρίαση που μπορεί να φτάσει ακόμα και σε θανατηφόρο αποτέλεσμα. Η χρόνια δηλητηρίαση θα επιφέρει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που έχουν να κάνουν με ηπατικές, νεφρικές και αναπνευστικές βλάβες» εξηγεί στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ο Σωκράτης Τσαντίρης, ιατρός δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας του «Δημόκριτου», σε γεώτρηση έξω από τον ΧΥΤΑ της Φυλής, εντοπίστηκε συγκέντρωση ολικού χρωμίου 520 μικρογραμμάρια ανά λίτρο και εξασθενούς χρωμίου 510 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, όταν η οριακή τιμή συνολικού χρωμίου που ορίζει η οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι τα 50 μικρογραμμάρια.

Στα Οινόφοιτα και πολλές άλλες βιομηχανικές περιοχές της χώρας, εδώ και χρόνια, οι αναλύσεις δειγμάτων νερού δείχνουν επιβαρυμένες σε βαρέα μέταλλα.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top