Νέο «όχι» στoυς Έλληνες στρατιωτικούς - Η στιγμή της μεταγωγής τους

Απορρίφθηκε το τέταρτο αίτημα αποφυλάκισής τους - Τι αναφέρει η απόφαση

Πρώτη δημοσίευση 15:41

 

Απορρίφθηκε το τέταρτο αίτημα αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται εδώ και περίπου τέσσερις μήνες στην Αδριανούπολη.

Στο video βλέπετε τη στιγμή της μεταγωγής των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στα δικαστήρια.Οι δικηγόροι των Κούκλατζη και Μητρετώδη έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν μια φορά τον μήνα αίτημα αποφυλάκισης, περιμένοντας απόφαση από το δικαστήριο. Ωστόσο και αυτή τη φορά δεν έγινε δεκτό από τις τουρκικές αρχές.

Ο δικαστής που εξέτασε άμεσα το αίτημα αποφάσισε να παραμείνουν προφυλακισμένοι με το σκεπτικό, μεταξύ άλλων, ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στην προγενέστερη κατάσταση, ότι εξακολουθεί να υπάρχει το ενδεχόμενο να διαφύγουν αν παραμείνουν ελεύθεροι, αλλά και το ότι η αποφυλάκισή τους με περιοριστικά μέτρα δεν θα είναι επαρκής.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ:

 

«Μετά την εξέταση των δηλώσεων των συνηγόρων των υπόπτων και των δηλώσεων και των φακέλων των ίδιων υπόπτων κατά την ακροαματική διαδικασία, αποφασίζεται η συνέχιση της κράτησης των υπόπτων, καθώς: Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχονται στους φακέλους, έπειτα και από την αξιολόγηση των σχετικών εγγράφων, υποδεικνύουν την παρουσία ισχυρής υποψίας εγκλήματος με την είσοδό τους σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη. Λόγω της μη ύπαρξης μόνιμης κατοικίας στην Τουρκία, καθώς και το ότι είναι πολίτες μιας ξένης χώρας, στοιχειοθετούν βάσιμες υποψίες διαφυγής τους. Εξάλλου, λόγω της εξέτασης ακόμη του ψηφιακού υλικού, είναι πιθανό να αλλάξει το αδίκημα, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι στρατιώτες διέπραξαν το αδίκημα εν ώρα υπηρεσίας. Λόγω του γεγονότος ότι το ανώτατο όριο της ποινής που προβλέπεται για το συγκεκριμένο αδίκημα είναι 5 έτη, στην παρούσα φάση κρίνεται σκόπιμη η συνέχιση της κράτησής τους και οι όροι αυτής, κάνοντας αποδεκτό το αίτημα του εισαγγελέα της Αδριανούπολης». 

 

TI ANEΦΕΡΑΝ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΚΟΥΚΛΑΤΖΗΣ ΚΑΙ ΜΗΤΡΕΤΩΔΗΣ

 

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, οι Κούκλατζης και Μητρετώσης είπαν  ενώπιον του δικαστηρίου: «Επαναλαμβάνω την ίδια κατάθεσή μου. Δεν έχω να πω κάτι διαφορετικό γι’ αυτό το θέμα. Δεν είχαμε σκοπό να διαπράξουμε κανένα έγκλημα».

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥΣ

 

Ο δικηγόρος των Ελλήνων στρατιωτιών, Χακάν Γιαλτσιντούγ,τόνισε ότι οι πελάτες του στόχο είχαν να διασφαλίσουν την ασφάλεια των συνόρων (της Ελλάδας):

«Έχοντας αυτό το σκοπό, ενώ βρίσκονταν εν υπηρεσία, πέρασαν κατά λάθος τα σύνορα και στη συνέχεια οι πελάτες μου παρέδωσαν τα όπλα τους στους Τούρκους στρατιώτες. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει καμία υποψία ότι ήθελαν να διαφύγουν. Λαμβάνοντας υπόψη το αδίκημα που διέπραξαν, η απόφαση για συνέχιση της κράτησής τους από αυτή τη φάση και μετά, σημαίνει ότι η κράτησή τους μετατρέπεται σε ένα είδος τιμωρίας. Δεν υπάρχει υποψία διαφυγής ή παραποίησης στοιχείων. Λαμβάνοντας υπόψη την εγγύηση που έδωσε το ελληνικό κράτος, αιτούμαστε την αποφυλάκιση των πελατών».

 

Της Άννας Ανδρέου, ανταποκρίτριας του Star στην Κωνσταντινούπολη.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top