Στο έλεος του χιονιά η Θεσσαλονίκη - Μάχη με τον καιρό για να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι

Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες – Προβλήματα σε όλη την Ελλάδα από τη «Λητώ»

Στο έλεος του χιονιά βρίσκονται τις τελευταίες ώρες τα ορεινά ηπειρωτικά, τα ημιορεινά αλλά και πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο.

Το βαρομετρικό χαμηλό «Λητώ» που πλήττει τη χώρα, έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα, καθώς καταβάλλεται προσπάθεια προκειμένου να μείνουν ανοιχτές οι εθνικοί οδοί, η περιφερειακή οδός και οι δρόμοι που οδηγούν σε νοσοκομεία και το αεροδρόμιο στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Σε ανακοίνωσή της, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, αναφέρει πως όλος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας και οι Τεχνικές Υπηρεσίες βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία επί 24ωρου βάσεως. Για το σκοπό αυτό μέχρι στιγμής είκοσι μηχανήματα αποχιονισμού επιχειρούν είτε παραμένουν σε ετοιμότητα στις περιοχές που επλήγησαν από τη νέα επέλαση του χιονιά.

Συγκεκριμένα, τα μηχανήματα επιχειρούν στο ορεινό δίκτυο, αρμοδιότητας της μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης, του δήμου Λαγκαδά και Βόλβης καθώς και στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Κιλκίς και Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

Ταυτόχρονα 1000 περίπου τόνοι αλατιού χρησιμοποιούνται σε δρόμους του ορεινού όγκου καθώς και σε πεδινές περιοχές κυρίως στο οδικό δίκτυο του Δήμο Χαλκηδόνος.

Η αντιπεριφέρεια συνιστά στους οδηγούς να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες, να έχουν πάντα αλυσίδες μαζί τους και σε περίπτωση που κινηθούν σε ορεινά τμήματα να έχουν φορτισμένα τα κινητά τους και γεμάτο το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου, διότι η κακοκαιρία είναι σε εξέλιξη και είναι πιθανό τα φαινόμενα να ενταθούν.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

 

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η χιονόπτωση σε ορεινές κυρίως περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αλυσίδες, ενώ κλειστή παραμένει η επαρχιακή οδός Αγίου Βασιλείου - Χορτιάτη Θεσσαλονίκης.

Επίσης, στην ορεινή περιοχή Βερμίου Ηαθίας υπερχίλισε ο ποταμός Τριπόταμος με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων σε δημοτικές οδούς κοινοτικών διαμερισμάτων. Επίσης, λόγω της πυκνής χιονόπτωσης, διακόπηκε και η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Άρνισσας - χιονοδρομικού κέντρου Βόρα και Κερασιάς - Βόρα, στο νομό Πέλλας.

ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΛΥΣΙΔΕΣ

 

Η χρήση αλυσίδων είναι απαράιτητη σε όλο το επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο Έδεσσας - Βεγορίτιδας, Θεσσαλονίκης - Φλώρινας (από Τ.Κ. Ριζαρίου δήμου Έδεσσας έως τα όρια με Πτολεμαΐδα), από το 85ο έως το 128ο χλμ. της παλιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Φλώρινας (μέσω Κέλλης), από 108ο έως 128ο χλμ. Αριδαίας - Νότιας (όρια με Π.Ε. Κιλκίς), από 30ο έως 45ο χλμ. της επαρχιακής οδού (ΕΠΟ) (Αριδαίας Κορυφής δήμου Αλμωπίας), από το 15ο έως 30ο χλμ. (ΕΠΟ) Κερασιάς - Χ/Κ Βόρας, από 16ο χλμ. (ΕΠΟ) Άρνισσας - χιονοδρομικού κέντρου Βόρα), από το 10ο χλμ.

Στο νομό Χαλκιδικής, στις (ΕΠΟ) Θεσσαλονίκης – Ιερισσού, από 49ο έως 90ο χλμ και Νεοχωρίου – Βαρβάρας – Ολυμπιάδας, στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (Παλαιόκαστρο έως Αρναία), από 60ο έως 85ο χλμ, καθώς και στο δημοτικό διαμέρισμα Ταξιάρχη. Επίσης, στην ΕΠΟ Αρναίας - Στανών, Παλαιοχωρίου - Μ. Παναγιάς και στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου, από 40ο έως 63ο χλμ.

Στο νομό Ημαθίας, στις ΕΠΟ Νάουσας – Σελίου, Βέροιας - Σελίου (από 4,5 έως 26,5 χλμ χιονοδρομικού κέντρου), στη δημοτική οδός Νάουσας – Τρία Πέντε Πηγαδιών, από το 4 ο έως το χιονοδρομικό κέντρο, στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Βέροιας -Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), από 75,5 έως τα όρια του νομου Κοζάνης,στην ΕΠΟ Βέροιας – Δασκίου και στη δημοτική οδό Νάουσας - Ροδοχωρίου.

Στο νομό Σερρών, στις ΕΠΟ Σερρών - Άνω Βροντούς - από 15ο έως 30,5ο χλμ. - Σερρών - χιονοδρομικό κέντρο Λαϊλιά, από 15ο έως 26,8ο χλμ και στον Κάθετο άξονα της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης -Λαγκαδά - Προμαχώνα.

Στο νομό Κιλκίς στις ΕΠΟ Γρίβα – Λιβαδίων, Γουμένισσας – Κάρπης, από το 2ο χλμ. και Πενταλόφου – Ομαλού., στην παλιά εθνικό οδό Αθηνών – Ευζώνων, από το ύψος του Πευκοδάσους έως τους Ευζώνους και στην επαρχιακή οδό Αξιούπολης – Ειδομένης, από το ύψος της Πηγής έως την Ειδομένη.

Με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πέλλας, αίρεται το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων και των λεωφορείων, που ίσχυε για το 87ο έως το 118ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Φλώρινας.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ

 

Παρόμοιες θα είναι οι καιρικές συνθήκες και την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά ηπειρωτικά καθώς και στα ημιορεινά της βόρειας χώρας. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο στα βόρεια ηπειρωτικά, ενώ οι άνεμοι στο Νότιο Αιγαίο θα φτάνουν τοπκά τα 8 μποφόρ.

Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018 ο καιρός θα είναι βελτιωμένος στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά με ασθενείς, παροδικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά, αλλά και ημιορεινά της βόρειας χώρας. Στα νότια ηπειρωτικά όμως και το Αιγαίο αναμένονται και πάλι βροχές κατά τόπους ισχυρές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες όμως έως το μεσημέρι θα περιοριστούν στον νοτιοανατολικό Αιγαίο και στη συνέχεια θα σταματήσουν. Οι άνεμοι στα πελάγη θα φτάνουν τοπικά τα 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση 3 έως 6 βαθμών σε όλη τη χώρα.  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top