Ώρες αγωνίας για 42 παιδιά: Εγκλωβίστηκαν στο ασανσέρ του «Σταύρος Νιάρχος» - Ένα λιποθύμησε

Κάποια αντιμετώπισαν και αναπνευστικά προβλήματα – Τι απαντά με ανακοίνωσή της η Λυρική Σκηνή και το ΚΠΙΣΝ / Νέα ενημέρωση 18:20

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη το βράδυ της Δευτέρας σε έναν από τους ανελκυστήρες του Κέντρου Πολιτισμού "Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος" στην Καλλιθέα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το kallitheaonline, όλα ξεκίνησαν όταν τα 42 παιδιά της Παιδικής Χορωδίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ηλικίας 14-15 ετών αλλά και μεταξύ τους αρκετά μικρότερης ηλικίας, μπήκαν στο ασανσέρ για να κατευθυνθούν από τον τρίτο όροφο όπου βρίσκονταν στο ισόγειο, όπου βρίσκεται η Λυρική Σκηνή.

Ωστόσο ο ανελκυστήρας που τα μετέφερε, σταμάτησε μεταξύ του τρίτου και του δεύτερου ορόφου.

Τα παιδιά μαζί με τους συνοδούς τους, έμειναν εγκλωβισμένα μέσα στο ασανσέρ περίπου από τις 20:30 το βράδυ έως τις 22:00.

Για αρκετή ώρα ο αέρας ήταν επαρκής, όμως από κάποια στιγμή και έπειτα τα παιδιά άρχισαν να δυσφορούν με αποτέλεσμα ένα παιδί, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, να πάθει υστερία, μερικά να έχουν πλησιάσει τα πρόσωπα τους στους αεραγωγούς για να αναπνέουν καλύτερα, ενώ ένα παιδί λιποθύμησε για μερικά λεπτά.

Μαζί με τα παιδιά, βρισκόταν και η δασκάλα τους η οποία έκανε ό,τι μπορούσε για να τα ηρεμήσει.

Κανένα από τα 42 παιδιά δεν είχε μαζί του κινητό τηλέφωνο, καθώς τα είχαν αφήσει μαζί με τα υπόλοιπα πράγματα τους στον 3ο όροφο του κτιρίου. Το μοναδικό κινητό τηλέφωνο που υπήρχε διαθέσιμο ήταν αυτό της δασκάλας τους, η οποία επικοινωνούσε για βοήθεια.

Στο σημείο έσπευσαν άνδρες της Πυροσβεστικής οι οποίοι επιχειρούσαν τον απεγκλωβισμό των παιδιών, όμως το κουβούκλιο του ανελκυστήρα είχε κολλήσει.

Από ένα κενό ύψους περίπου 50 εκατοστών ανάμεσα στους δύο ορόφους, τα παιδιά ακολουθώντας τις οδηγίες χαμήλωναν το σώμα τους, έβγαζαν τα πόδια τους έξω και στην συνέχεια με τη βοήθεια μιας ράμπας έβγαιναν από το ασανσέρ.

Έξω από τον ανελκυστήρα τους περίμεναν νοσηλευτές του ΕΚΑΒ για τις πρώτες βοήθειες. Σύμφωνα με την μαρτυρία 14χρονής στο kallitheaonline.gr αρκετά παιδιά ήταν ταραγμένα και όσα εμφάνισαν δυσκολία στην αναπνοή οι νοσηλευτές τοποθετούσαν στο μέτωπο και στα χέρια τους βρεγμένες πετσέτες.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ - «Η ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΚΠΙΣΝ»

 


Ανακοινώνεται ότι την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018 στις 20.30 περίπου, τριάντα οκτώ (38) μέλη της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ μαζί με την Διευθύντρια της Παιδικής Χορωδίας, Κωνσταντίνα Πιτσιάκου, καθώς και επτά (7) μέλη της Χορωδίας της ΕΛΣ, εγκλωβίστηκαν στο ασανσέρ (χωρητικότητας 46 ατόμων και βάρους 3.500 κιλών), το οποίο οδηγεί από τον 3ο όροφο των καμαρινιών στη σκηνή.

Ο απεγκλωβισμός επετεύχθη μετά από μια ώρα και δεκαπέντε λεπτά, περίπου. Τρία από τα παιδιά της Παιδικής Χορωδίας μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Όλοι όσοι εγκλωβίστηκαν στο ασανσέρ είναι καλά στην υγεία τους.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον νόμο 3785/2009 σαφώς προβλέπεται ότι η ευθύνη για τη συντήρηση και λειτουργία των κτηριακών και μηχανικών εγκαταστάσεων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (συμπεριλαμβανομένων και των εγκαταστάσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής) ανήκει εξ' ολοκλήρου στην ΚΠΙΣΝ Α.Ε. και στους αναδόχους της, και όχι στην ΕΛΣ.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή έχει προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες για την διαλεύκανση του περιστατικού και επιφυλάσσεται για τις επόμενες νόμιμες ενέργειές της.  

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ»

 

Σχετικά με την βλάβη που σημειώθηκε στον ανελκυστήρα στο κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) χθες Κυριακή 28/02/18, και τον εγκλωβισμό τον επιβαινόντων σε αυτό, μελών της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ και ενηλίκων, θα θέλαμε καταρχήν να διαβεβαιώσουμε ότι σε καμία στιγμή δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος, καθώς τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες ασφαλείας, και να ζητήσουμε συγγνώμη για την ταλαιπωρία, από τα παιδιά και του γονείς τους.

Σχετικά με τη διαδικασία απεγκλωβισμού θα θέλαμε να σημειώσουμε τα εξής:

–   Η κίνηση του ανελκυστήρα διακόπηκε αυτομάτως για την ασφάλεια των επιβαινόντων.

–   Η εταιρεία συντήρησης ενεργοποιήθηκε τη στιγμή που καταγράφηκε η κλήση για τον εγκλωβισμό και μετέβη αμέσως στο σημείο, ενώ μέσα σε λίγα λεπτά ειδοποιήθηκε και η κατασκευάστρια εταιρεία του ανελκυστήρα.

–   Οι ενέργειες συντονίστηκαν από τον υπεύθυνο της εταιρείας συντήρησης ο οποίος έχει ειδική εκπαίδευση από την κατασκευάστρια εταιρεία σχετικά με το πρωτόκολλο απεγκλωβισμού.

–   Είναι προφανές ότι στον ανελκυστήρα δεν υπήρξε σε καμία στιγμή έλλειψη οξυγόνου, ενώ παράλληλα ενημερώθηκε ο σταθμός πρώτος βοηθειών του ΚΠΙΣΝ, και δύο νοσηλεύτριες προσέτρεξαν στο σημείο.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top