Τέλος οι δωρεάν πλαστικές σακούλες από σήμερα

Για κάθε μία θα πληρώνετε 0,03 λεπτά του ευρώ

Αλλάζουν από σήμερα οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων, καθώς η νέα χρονιά φέρνει και το περιβαλλοντικό τέλος που σημαίνει πως πλέον δε θα διατίθενται δωρεάν οι πλαστικές σακούλες στα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα.

Η χώρα μας εναρμονίζεται με το ευρωπαϊκό πλαίσιο και έτσι από σήμερα το κόστος της πλαστικής σακούλας θα ανέρχεται στα τρία λεπτά.

Η τιμή θα είναι ιδιαίτερα χαμηλή σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, καθώς σε αυτή τη φάση θα δοκιμαστεί η ψυχολογική επίδραση του μέτρου στις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων.

Μάλιστα στόχος της κοινοτικής οδηγίας είναι να περιοριστεί η χρήση της πλαστικής σακούλας στις 90 ετησίως ανά πολίτη έως το 2020 και στις 40 έως το 2025.

Στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται 250-350 σακούλες ανά άτομο ετησίως. Από το νέο έτος οι σακούλες θα χρεώνονται 0,04 ευρώ και 0,09 ευρώ το 2019. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει πως το ετήσιο κόστος για πλαστικές σακούλες ανά καταναλωτή θα κυμαίνεται από 10 έως 14 ευρώ για το 2018 και από 31,5 έως 24,5 ευρώ για το 2019.

Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες θα πρέπει να αναγράφουν σε εμφανές σημείο ότι αυτές  υπόκεινται σε περιβαλλοντικό τέλος (εξαιρούνται περίπτερα και υπαίθριο εμπόριο) και να διαθέτουν σε εμφανές σημείο προς τον καταναλωτή πλαστικές σακούλες μεταφοράς ή άλλες τσάντες πολλαπλών χρήσεων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top