Ποινικοποιείται η αρρωστημένη παρακολούθηση – Θύμα stalking μιλά στο STAR

Οι άνθρωποι που προσεγγίζουν επίμονα τα θύματά τους πλέον θα διώκονται

Στις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα ως αδίκημα εντάσσεται πλέον το αποκαλούμενο stalking, δηλαδή μία εξακολουθητική συμπεριφορά απειλής, παρακολούθησης και παρενόχλησης από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αποκαλυπτική είναι η μαρτυρία γυναίκας στο STAR.

«Περίμενε κάτω από το σπίτι μου, μου άφηνε σημειώματα στην πόρτα και στην πάνω πόρτα που σημαίνει ότι παραβίαζε την κάτω πόρτα. Ήτανε για ώρες κάτω από το σπίτι και αυτό με τρόμαζε πάρα πολύ» περιγράφει θύμα stalking.

Η Αντιγόνη είχε έναν επίμονο θαυμαστή. Η εμμονή του είχε γίνει για εκείνη εφιάλτης. Φοβόταν πια να βγει από το σπίτι καθώς ένιωθε συνεχώς την ανάσα του…

«Φόβος, μόνο φόβος, δεν κοιμόμουνα στο σπίτι, κοιμόμουνα μόνο με παρέα.  Πήγα στην αστυνομία, κατέφυγα σε ιδιωτικό ερευνητή, μου είχε παγιδεύσει και το τηλέφωνο» περιγράφει η Αντιγόνη.

Την παρακολουθούσε μέρα νύχτα και της προκαλούσε τρόμο και ψυχική αναταραχή. Αυτός είναι ο λεγόμενος stalker.

Ο όρος Stalking καλύπτει μία σειρά από συμπεριφορές, οι οποίες εμπίπτουν σε πέντε κατηγορίες. Μεταξύ αυτών είναι η εισβολή με φυσική παρουσία στη ζωή ενός προσώπου,  η παρακολούθηση, η άμεση προσέγγιση, η διάρρηξη οικίας αλλά και η επικοινωνία με το θύμα μέσω τηλεφώνου ή σε έγγραφη ή ηλεκτρονική μορφή, συμπεριλαμβανομένων των γραπτών μηνυμάτων, email και χρήση διαδικτύου.

Το stalking πλέον ποινικοποιείται. Είναι θέμα χρόνου να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη βουλή, ενώ αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα να συσταθεί και ειδική επιτροπή που θα καθορίσει το ύψος των ποινών.

Δείτε περισσότερα στο ρεπορτάζ της δημοσιογράφου του STAR, Ιωάννας Βάσσου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top