Και το ΑΠΘ θύμα της παγκόσμιας κυβερνοεπίθεσης

Συναγερμός και στη χώρα μας

Και το ΑΠΘ θύμα της παγκόσμιας κυβερνοεπίθεσης

Και τη χώρα μας χτύπησαν οι χάκερς που την Παρασκευή εξαπέλυσαν παγκόσμια κυβερνοεπίθεση εναντίον ιστοσελίδων οργανισμών και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί του Σαββάτου, το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημερώθηκε από τον διαχειριστή του Κέντρου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ότι πολλοί χρήστες της πλατφόρμας κατήγγειλαν ότι το site του πανεπιστημίου είχε μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό.

Ανάμεσα στα συμπτώματα που διαπίστωσαν οι χρήστες στους υπολογιστές τους ήταν κρυπτογράφηση τοπικών αρχείων σε αφαιρούμενα μέσα και αφαίρεση αρχείων που βρίσκονταν σε διαχειριστικούς δίσκους.

Μετά τις καταγγελίες ελήφθησαν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην εξαπλωθεί το κακόβουλο λογισμικό και την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Μάλιστα το Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΑΠΘ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Αγαπητά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας 

Σας ενημερώνουμε ότι τις τελευταίες ώρες είναι σε εξέλιξη κρούσματα επίθεσης ιού σε υπολογιστές του ΑΠΘ. Επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις η συμπεριφορά του ιού είναι κρυπτογράφηση αρχείων του υπολογιστή (ιός ransomware) που έχει μολυνθεί επισημαίνουμε άμεσα την αναγκαιότητα λήψης των αντιγράφων ασφαλείας των αρχείων του υπολογιστή σας. 

Για την προστασία του υπολογιστή σας βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερώσει σήμερα το πρόγραμμα προστασίας από ιούς που χρησιμοποιείτε καθώς και το λειτουργικό του υπολογιστή σας. Αποσυνδέστε τις συσκευές λήψης αντιγράφων από τον υπολογιστή σας (usb stick, φορητούς δίσκους κλ) και μην ανοίγετε συνημμένα αρχεία μηνυμάτων που λάβατε από άγνωστους αποστολείς καθώς αυτά μπορεί να περιέχουν τον ιό. 

Οι τεχνικοί μας διερευνούν το περιστατικό ασφαλείας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top