«Το ΤΡΙΓΩΝΟ της Αθήνας»: Οι δυο νέοι XΡΩΜΑΤΙΣΤΟΙ πεζόδρομοι στην καρδιά του κέντρου έδωσαν ζωντάνια στην πόλη

Καθημερινά περιστατικά… τρέλας από οδηγούς αυτοκινήτων και μηχανών που δεν σέβονται την πεζοδρόμηση και περνούν ανενόχλητοι-Πρ. ανάρτηση: 21-04-2017 12:00

«Το ΤΡΙΓΩΝΟ της Αθήνας»:

Κάτι όμορφο, πρωτότυπο και πολύ… χρωματιστό συμβαίνει τον τελευταίο μήνα στην Αθήνα. Σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία στην καρδιά της πόλης, δυο από τους ιστορικότερους δρόμους, οι οδοί Βύσσης και Καΐρη στολίστηκαν, νοικοκυρεύτηκαν και πεζοδρομήθηκαν.

«Βρες την Αθήνα στο… τρίγωνο» είναι το «κάλεσμα» που κάνει ο Δήμος Αθηναίων στους πεζούς αλλά και στους τουρίστες, που θέλουν να απολαύσουν ανενόχλητοι την περατζάδα τους, δίχως να ενοχλούνται από μηχανάκια και αυτοκίνητα.

Σκοπός είναι το Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας  να μετατραπεί «σε ένα τρίγωνο - πρότυπο», και έτσι από την 1η Απριλίου, η διεύλευση του Εμπορικού Τριγώνου προς την οδό Αθηνάς γίνεται μόνο από τις οδούς Μητροπόλεως και Καραγιώργη Σερβίας και από τη Σοφοκλέους. Η οδός Χρυσοσπηλιωτίσσης από το ύψος της Πραξιτέλους είναι κλειστή.

ΤΕΤΡΑΠΟΔΑ ΝΑΙ… ΤΕΤΡΑΤΡΟΧΑ ΟΧΙ!

Οι πεζοί που θα τύχει να περάσουν είτε κατά τύχη είτε από περιέργεια, αν κουραστούν μπορούν να κάνουν και μια στάση σε ένα από τα πολλά τραπεζάκια με καρέκλες που υπάρχουν έξω από κάθε μαγαζί.

Κάθε ιδιοκτήτης ενός εκ των δεκάδων καταστημάτων που υπάρχουν κατά μήκος των οδών Βύσσης και Καΐρη, έχει «χρεωθεί» το φυτό αλλά και το τραπεζάκι που βρίσκεται έξω από το κατάστημα του. Δεν το έχει πληρώσει, αλλά είναι υποχρεωμένος να ποτίζει το φυτό και να προσέχει τα τραπεζάκια, βάζοντας τα μέσα κατά την διάρκεια της νύχτας, και βγάζοντας τα έξω εκ νέου το πρωί με το άνοιγμα.

Μάλιστα, εκτός από τους πεζόδρομους εξωτερικό «λίφτινγκ» έχουν δεχτεί και τα καταστήματα, καθώς έχουν περαστεί με ειδικό αντιγκράφιτι υλικό (δωρεά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος») ώστε να προστατευτούν από τυχόν βανδαλισμούς.

Παράλληλα κατά μήκος των δυο πεζοδρόμων, χρωματιστές πινακίδες προειδοποιούν για το τι… «επιτρέπεται» και τι «απαγορεύεται» σε κάθε σημείο, τονίζοντας με απόλυτη σαφήνεια πως αυτοκίνητα και μηχανάκια δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να περάσουν από εκεί, και φυσικά ούτε να σταθμεύσουν.

ΚΑΛΗ Η ΑΛΛΑΓΗ ΑΛΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ... ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΤΡΕΛΑΣ ΣΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ!ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΘΗΚΕ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΑΚΙΑ ΠΕΡΝΑΝΕ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΑ

Όσοι ζουν στην Αθήνα και την «περπατάνε» καθημερινά, γνωρίζουν πολύ καλά την κατάσταση που επικρατεί στους πεζόδρομους, καθώς στην πράξη μόνοι οι… πεζοί δεν περνάνε από εκεί.

Αυτοκίνητα και μηχανάκια σουλατσάρουν ανενόχλητα, κορνάροντας στους πεζούς που «νομίμως» και δικαίως τους διασχίζουν καθώς τους «ανήκουν».

Οι χρωματιστοί πεζόδρομοι σε Βύσσης και Καΐρη –δυστυχώς- δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση.Στα πέντε πρώτα λεπτά που βρεθήκαμε εκεί, μετρήσαμε να περνάνε τουλάχιστον πέντε μηχανάκια και τρία αυτοκίνητα. Στην μια ώρα και κάτι της παραμονής μας, είχαμε χάσει πλέον το μέτρημα. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η Δημοτική Αστυνομία έχει καθημερινή παρουσία εκεί, μοιράζοντας πρόστιμα στους παραβάτες.

Κάποιοι από τους οδηγούς (αυτοκινήτων) φαίνονταν έκπληκτοι όταν «έπεφταν» πάνω στον πεζόδρομο, δείχνοντας να μην γνωρίζουν την ύπαρξή του. Μην μπορώντας να κάνουν ούτε μπρος ούτε πίσω, τον περνούσαν κανονικά και… «με το νόμο».

Τα μηχανάκια δε, έκαναν κανονική περατζάδα στο Τρίγωνο, περνώντας ανάμεσα από τους πεζούς αλλά και τους ενοχλημένους καταστηματάρχες που είναι αυτόπτες μάρτυρες αυτού του καθημερινού φαινομένου.

Και πώς να μην το κάνουν άλλωστε; Πέρα από την παιδεία που είναι το πρώτο και βασικό «συστατικό» ώστε να αντιληφθεί κάποιος τα «πρέπει» και τα «μη», οι νερομπαριέρες που έχουν στηθεί ως «οδοφράγματα» και εμπόδια για οχήματα και μηχανές, δεν αποτρέπουν τίποτα. Χαρακτηριστικό είναι ότι όσο ήμασταν εκεί, ένα μηχανάκι με δυο νεαρούς, αφού διέσχισε τον πεζόδρομο με ταχύτητα, στη συνέχεια πέρασε μέσα από την νερομπαριέρα, με τον έναν εκ των δυο νεαρών να την κλωτσά ενοχλημένος!

Και αυτό είναι μόνο από τα καθημερινά περιστατικά τρέλας που συμβαίνουν στο Τρίγωνο.

Μιλήσαμε με καταστηματάρχη της περιοχής, η οποία μας είπε ότι μπορεί το πρόστιμο για τους παραβάτες να είναι 200 ευρώ, αλλά… πέρα βρέχει!

Περιγράφοντας μας δυο ακραίες καταστάσεις, μας είπε:

«Νομίζω ότι ο Έλληνας αν δεν λειουργήσει τιμωρητικά, δεν αλλάζει ποτέ. Όταν ακούν ότι το πρόστιμο είναι 200 ευρώ, μένουν. Yπάρχουν πεζοί που έχουν μαλώσει με οδηγούς. Κρατάγαμε με τα χίλια ζόρια έναν πεζό που ήταν έτοιμος να ορμήξει σε ένα μηχανάκι και ήρθε η αστυνομία στο τέλος. Μια άλλη φορά, ήταν η Δημοτική Αστυνομία, πέρασε ένας και τους λέει: “Γράψτε με!”. Τον παρέπεμψαν σε δικαστήριο για αντίσταση κατά της αρχής, και προτίμησε να τα “φάει” όλα αυτά και πέρασε!»

Μάλιστα όπως μας εξήγησε, «δεν νομίζω ότι αυτό λέγεται πεζόδρομος όταν υπάρχουν απλά δυο νερομπαριέρες. Εμποδίζουν τους τυφλούς. Πέρασε ο Σύλλογος Τυφλών και το είδε. Ούτε οι πινακίδες βοηθάνε. Δηλαδή αυτό θα έπρεπε να είναι όλοι ανοιχτό για να περνάνε εύκολα οι άνθρωποι. Αλλά έχουν βάλει τις νερομπαριέρες γιατί περνάνε τα μηχανάκια. Κάποιοι περνάνε και ρωτάνε: “αυτό είναι κάτι παιδικό;”»

EΔΩ ΤΙΣ ΝΕΡΟΜΠΑΡΙΕΡΕΣ ΤΑ ΜΗΧΑΝΑΚΙΑ ΤΙΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΓΙΑΤΙ ΤΑ... ΕΝΟΧΛΟΥΣΑΝ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ!

ΕΔΩ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΡΟΛΑΒΑΝ ΚΑΙ ΒΑΝΔΑΛΙΣΑΝ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ! Ο ΔΗΜΟΣ ΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ

Στο τέλος της βόλτας μας (μετ΄εμποδίων) λόγω των αυτοκινήτων και των μηχανών που περνούσαν αδιαλείπτως, συναντήσαμε και την Δημοτική Αστυνομία στην αρχή της Καϊρη.

Συνομιλώντας με Δημοτικό Αστυνομικό, μας εξήγησε πως «φυλάμε αυτό το χώρο από τις 7 το πρωί μέχρι και τις 10 το βράδυ.  Ασταμάτητα με βάρδιες! Από τις 10 και μετά η υπηρεσία έχει μικρότερη δύναμη την οποία διαθέτει για άλλες καταστάσεις που συμβαίνουν στα πέριξ».

Πόσο είναι το πρόστιμο;

«200 ευρώ και πέντε points στο σύστημα είναι το πρόστιμο αν μπει κάποιος στον πεζόδρομο με όχημα εν κινήσει. Τον σταματάς και τον γράφεις. Η στάθμευση είναι 40 ευρώ αν βρεις το όχημα να είναι ήδη παρκαρισμένο».

Τι απαντούν όμως οι παραβάτες όταν τρώνε την «καμπάνα»;

«Οι περισσότεροι διαμαρτύρονται. Σίγουρα όλοι λένε μια δικαιολογία. "Πάω να πάρω αυτό, θα περάσω για λίγο, πάω να δω αυτό, έχω μαγαζί πιο κάτω, πάνω να κουβαλήσω, πάω να αφήσω, για λίγο θα μπω". Όλοι το ξέρουν αλλά κάνουν πως δεν το ξέρουν αλλά όλοι έχουν έτοιμη την δικαιολογία του τύπου πέρασα για λίγο, δεν το ήξερα και όλα αυτά».

Υπάρχει λύση σε αυτό το πρόβλημα;

«Δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο. Κάποια στιγμή έχουν προγραμματίσει στο Δήμο να το πλακοστρώσουν. Μέχρι τότε το φυλάμε. Και μετά θα το φυλάμε λογικά, αλλά θα ισχύει ο,τι ισχύει και στους ήδη υπάρχοντες πεζόδρομους. 200 ευρώ η διέλευση, 80 η στάθμευση για αυτοκίνητο και 80 για μηχανάκι».

Της Χριστίνας Βεργιώτη

Ε-mail: chvergioti@star.gr

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top