Χρήματα στο χέρι και διαμερίσματα αντί συσσιτίων στους πρόσφυγες-Το σχέδιο του Υπουργείου

Πρόγραμμα σε εθελοντική βάση-Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα

Χρήματα και διαμερίσματα αντί συσσιτίων στους πρόσφυγες

Το σχέδιο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τους πρόσφυγες παρουσίασε ο Γιάννης Μουζάλας, με στόχο όπως είπε, να αποσυμφορηθούν οι καταυλισμοί.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής με τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, τον πρόεδρο της ΠΕΔ και τον δήμαρχο Λάρισας, ανακοινώθηκε πως οι πρόσφυγες που βρίσκονται τώρα σε καταυλισμούς, αρχικά θα μετεγκατασταθούν σε μεγάλα αστικά κέντρα και στη συνέχεια σε μικρότερους δήμους της χώρας και της Θεσσαλίας.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα είναι σε εθελοντική βάση. Αντί για συσσίτια, στους πρόσφυγες θα δίνονται χρήματα στο χέρι.

ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΥΤΟ:

Εθελοντικά, όσοι  επιθυμούν και έχουν διαμέρισμα κενό στην κατοχή τους θα μπορέσουν να το ενοικιάσουν σε πρόσφυγες, καθώς το εν λόγω πρόγραμμα καλύπτει την διαμονή, την πληρωμή των λογαριασμών, πρωτοβάθμια φροντίδα και άλλα. Το πρόγραμμα αφορά 10.000 μετανάστες για το 2017 και άλλους 10.000 το 2018. Προτεραιότητα θα έχουν οι οικογένειες και όσοι αιτούνται άσυλο.

«ΔΕΝ ΕΠΙΤΑΣΣΟΥΜΕ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ»

Μιλώντας για το πρόγραμμα, ο Γιάννης Μουζάλας ξεκαθάρισε πως «δεν επιτάσσουμε διαμερίσματα. Απλώς ζητάμε με όρους ελεύθερης αγοράς τη ενοικίασή τους σε μεγάλους δήμους της χώρας. Σε αυτό το σχέδιο καθοριστικό ρόλο θα παίξουν οι δήμοι, οι οποίοι και θα βοηθήσουν στην διαδικασία. Το πρόγραμμα αυτό δίνει οικονομική ανάσα στις τοπικές κοινωνίες. Όλα αυτά θα γίνουν με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει να ισχύει η συμφωνία Ε.Ε Τουρκίας για το μεταναστευτικό».

Στόχος είναι με αυτό το εθελοντικό πρόγραμμα να γίνει αποσυμφόρηση των καταυλισμών προσφύγων. Σήμερα 40.000 άνθρωποι βρίσκονται σε 40 καταυλισμούς ανά την χώρα. Με το νέο πρόγραμμα αυτοί θα μειωθούν στους 17 με 20 με μάξιμουμ 500 άτομα ο καθένας για το 2017. Το 2018 που το πρόγραμμα προβλέπει μετεγκατάσταση άλλων 10.000 προσφύγων Αρκετοί και από αυτούς θα κλείσουν.

«ΥΠΗΡΞΑΝ ΚΕΝΟΙ ΤΕΝΕΚΕΔΕΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΘΟΡΥΒΟ»

Όταν ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ρωτήθηκε από το onlarissa για τις πιθανές αντιδράσεις που τυχόν υπάρξουν, απάντησε:

«Κάποιοι πρόσπαθούν να πείσουν το ελληνικό λαό ότι δεν είναι έτοιμος. Υπήρξαν τέτοιες προσπάθειες. Υπήρξαν κενοί τενεκέδες που έκαναν θόρυβο».

Έτσι για το Κουτσόχερο που φιλοξενούνται 1000 μετανάστες με το πρόγραμμα για φέτος αναμένεται να μείνουν 500. Σύμφωνα με το δήμαρχο Λαρισαίων θα υπάρξει για αρχή για δήμο της Λάρισας μια φόρμα για την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

ΛΟΥΚΕΤΟ ΒΑΖΟΥΝ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Με αυτό το πρόγραμμα στόχος είναι να κλείσουν οι καταυλισμοί σε Κουτσόχερο, Βόλο και Τρίκαλα.

Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ Φιλίπ Λεκλέρκ τόνισε «ότι ο ΟΗΕ θα βοηθήσει την διαδικασία επέκτασης του προγράμματος φιλοξενίας των προσφύγων σε διαμερίσματα ώστε οι πρόσφυγες να βελτιώσουν τις συνθήκες της ζωής τους.»

Το πρόγραμμα ήδη εφαρμόζεται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λιβαδειά με επιτυχία. Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Γιώργος Κωτσός υποστήριξε ότι:

«Πλέον συζητάμε για το προσφυγικό κάτω από συνθήκες ηρεμίας. Με το πρόγραμμα δίνεται δυνατότητα στους δήμους να μεταφέρουν χρήματα στην τοπική κοινωνία μέσω της μίσθωσης των διαμερισμάτων. Στους μεγάλους δήμους θα χρειαστεί μια τεχνική υποστήριξη για την υλοποίηση».

Ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης υπογράμμισε ότι «ο δήμος Λαρισαίων θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση. Παλαιότερα δέχθηκα πιέσεις για να φιλοξενήσουμε μετανάστες σε διαμερίσματα αλλά ήταν πρώιμο. Σήμερα δεν μας φοβίζει τίποτα».

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top