ΜΟΝΟ ΣΤΟ STAR: O δύτης που ανακάλυψε το πολύνεκρο μυστικό ναυάγιο του Σαρωνικού του 1944

Άφησε πίσω του πάνω από 4.000 νεκρούς

Το ναυάγιο χρονολογείται στις 12 Φεβρουαρίου του 1944 στη νησίδα «Πάτροκλος», απέναντι από το Σούνιο. Ο δύτης που ανακάλυψε το ναυάγιο αυτό, κ. Αριστοτέλης Ζερβούδης, μίλησε αποκλειστικά στην εκπομπή Live U και την Πόπη Τσαπανίδου. «Πρόκειται για ένα επιταγμένο από τους Γερμανούς νορβηγικό καράβι, που είχε μέσα Ιταλούς αιχμάλωτους, μετά τα γεγονότα του 1943. Τους μετέφερε από τη Λέρο και τη Ρόδο στον Πειραιά».

Εκείνο το βράδυ είχε καταιγίδα και 11 μποφόρ νοτιοδυτικό άνεμο. Τα σημερινά μέσα, όπως GPS και ραντάρ δεν υπήρχαν. Ο Νορβηγός καπετάνιος, σύμφωνα με τις περιγραφές του κ. Ζερβούδη, είχε ειδοποιηθεί για τον κίνδυνο, παρ’ όλ’ αυτά δεν άκουσε το πηδάλιο κι έριξε το πλοίο πάνω στο νησί.  «Είχε πολύ άσχημο καιρό και το καράβι έπεσε πάνω στο νησί, από λάθος του καπετάνιου» εξηγεί ο κος Ζερβούδης. «Βρήκαμε τα συντρίμμια το 1999, αλλά δεν ξέραμε τι ήταν. Ψάξαμε για δυο χρόνια σε αρχεία. Στα ιταλικά δεν βρήκαμε τίποτα. Στα γερμανικά, όμως, υπήρχε πλήρης αναφορά του γεγονότος. Ταυτοποιήσαμε, λοιπόν, το ναυάγιο δυο χρόνια μετά. Το δημοσίευσα στο ίντερνετ, αλλά για περίπου 10 χρόνια κανείς δεν είχε ασχοληθεί».

Το 2012, πια, ένας Ιταλός επικοινώνησε με τον κ. Ζερβούδη κι, όπως αποδείχθηκε, ο θείος του βρισκόταν μέσα στο καράβι. «Από τότε ξεκίνησε μια μεγάλη επιχείρηση στην Ιταλία και, μέχρι στιγμής, έχουν βρεθεί 320 οικογένειες. Το θέμα έλαβε μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία τρία χρόνια».

Με τη συνδρομή του δήμου Σαρωνικού και της περιφέρειας Αττικής, έγινε μνημείο για τους ανθρώπους που χάθηκαν στο ναυάγιο. Στο σημείο του ναυαγίου, μάλιστα, στον βυθό, τοποθέτησαν και μια τιμητική πλάκα, το 2014, στα 70 χρόνια, όταν ήρθαν όλες οι οικογένειες των Ιταλών, χαμένων στο ναυάγιο, στην Ελλάδα. Στο μνημείο κατατέθηκαν στεφάνια και το ιταλικό κράτος συμμετείχε επίσημα.

«Ήρθαν 7 στρατιωτικές αντιπροσωπείες, ο Ιταλός πρέσβης, η περιφέρεια και κατέθεσαν στεφάνια στην μνήμη των χαμένων», λέει ο κ. Ζερβούδης.

Το ναυάγιο ξεκινάει από τα 19-20 μέτρα βάθος και φτάνει στα 35. «Η περιοχή, δυστυχώς, είναι προσβάσιμη και λέω δυστυχώς γιατί κάποιοι έχουν μπει και το έχουν πειράξει, κάτι που απαγορεύεται».  

Το ιταλικό υπουργείο Εθνικής Αμύνης, με τη συνδρομή της ελληνικής κυβέρνησης, έχει απαγορεύσει τις καταδύσεις στο σημείο. «Ο χώρος είναι προστατευόμενος κι εμείς έχουμε αιτηθεί σαν ομάδα, αφιλοκερδώς, να καταδυθούμε και να μαζέψουμε ό,τι έχει απομείνει στον βυθό για να τα παραδώσουμε στις οικογένειες».  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top