ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ στον τζόγο και στην κατανάλωση αλκοόλ οι έφηβοι στην Ελλάδα

Αποκαλυπτική έρευνα που διενεργήθηκε στην Ευρώπη

​Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα πανευρωπαϊκής έρευνας που δείχνει ότι οι έφηβοι στην Ελλάδα είναι πρωταθλητές στο τζόγο, ενώ αύξησαν και την κατανάλωση αλκοόλ, αφού ξεκινούν να πίνουν από τα 13 τους χρόνια.

Όπως αναφέρει η έρευνα, οι Έλληνες έφηβοι μείωσαν το κάπνισμα, παρά το γεγονός ότι μπορούν να βρουν πολύ εύκολα τσιγάρα, όμως δεν ισχύει το ίδιο για τον τζόγο, αφού διπλάσιοι μαθητές δηλώνουν ότι έχουν στοιχηματίσει στο διαδίκτυο ή σε άλλους χώρους σε σχέση με παιδιά της ίδιας ηλικίας στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η έρευνα ESPAD υλοποιήθηκε το 2015 σε 35 ευρωπαϊκές χώρες και κατέγραψε τη συμπεριφορά και τις αντιλήψεις των 16χρονων μαθητών, σχετικά με ουσίες όπως ο καπνός, το αλκοόλ, χρήση του διαδικτύου και το τζόγο.

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, η έρευνα αναφέρει ότι η καπνιστική συνήθεια δείχνει ελεγχόμενη και κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όμως οι Έλληνες μαθητές είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στη χρήση αλκοόλ και στον τζόγο.

Όσον αφορά στο κάπνισμα σύμφωνα με την έρευνα ESPAD τα ποσοστά εφήβων στην Ελλάδα που έχουν καπνίσει έστω και μία φορά στη ζωή τους κυμαίνονται στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ η Ελλάδα παρουσιάζει χαμηλότερα ποσοστά πρώιμης δοκιμής πρώτου τσιγάρου και έναρξης του συστηματικού καπνίσματος.σον αφορά στο κάπνισμα σύμφωνα με την έρευνα ESPAD τα ποσοστά εφήβων στην Ελλάδα που έχουν καπνίσει έστω και μία φορά στη ζωή τους κυμαίνονται στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ η Ελλάδα παρουσιάζει χαμηλότερα ποσοστά πρώιμης δοκιμής πρώτου τσιγάρου και έναρξης του συστηματικού καπνίσματος.

Επίσης σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, οι έφηβοι στην Ελλάδα αναφέρουν υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης οινοπνευματωδών, έστω και μία φορά σε όλη τους τη ζωή και κατανάλωση κατά τη διάρκεια των 30 ημερών πριν από την έρευνα. Η χώρα μας τοποθετείται σχετικά υψηλότερα και ως προς την υπερβολική, ανά περίσταση, κατανάλωση οινοπνευματωδών. Υψηλότερο ποσοστό εφήβων στη χώρα μας θεωρούν, επιπλέον, «εύκολη» την πρόσβαση σε οινοπνευματώδη ποτά και ξεκινούν την κατανάλωση αλκοόλ σε πολύ μικρή ηλικία, κάτω των 13 ετών, όχι όμως και τη μέθη.

Η Ελλάδα παρουσιάζει χαμηλότερα ποσοστά σε όλους τους δείκτες που αφορούν τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, την ηλικία έναρξης και την πρόσβαση σε ουσίες, συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Εξαίρεση αποτελούν τα υψηλότερα ποσοστά στη χώρα μας στη χρήση εισπνεόμενων ουσιών και στις αντιλήψεις για «εύκολη» πρόσβαση σε ηρεμιστικά/υπνωτικά φάρμακα.

Όσον αφορά στη χρήση του διαδικτύου οι έφηβοι στην Ελλάδα χρησιμοποιούν το διαδίκτυο κατά μέσον όρο 5,8 ημέρες την εβδομάδα, όσο δηλαδή και στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών. Ωστόσο, συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο ��ρο, οι έφηβοι στην Ελλάδα αναφέρουν σε χαμηλότερα ποσοστά συχνή χρήση του διαδικτύου για διαδικτυακά παιχνίδια, αγοραπωλησίες και αναζήτηση πληροφοριών και σε υψηλότερα ποσοστά για το «κατέβασμα» διαδικτυακού υλικού (ταινιών, μουσικής, εφαρμογών κτλ).

Τέλος η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών στον στοιχηματισμό / τζόγο στους 16χρονους: (υπερ)διπλάσιο ποσοστό εφήβων στην Ελλάδα αναφέρουν ότι έχουν στοιχηματίσει τον τελευταίο χρόνο, είτε διαδικτυακά, είτε σε ειδικούς χώρους στοιχηματισμού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top