Φρίκη στο φαράγγι του θανάτου! Σαν σήμερα εκτελέστηκαν 100.000 άνθρωποι στο Μπάμπι Γιαρ

Η σφαγή στην Ουκρανία που συγκλόνισε όλο τον κόσμο

Μπάμπι Γιαρ!

Στις 29 Σεπτεμβρίου του 1941 το Μπάμπι Γιαρ, ένα φαράγγι που βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του Κιέβου,  βάφτηκε με το αίμα 100.000 ανθρώπων.

Η αρχή έγινε στις . στις 19 Σεπτεμβρίου 1941, όταν το Κίεβο καταλήφθηκε από στρατεύματα της Γερμανικής 6ης Στρατιάς . Οι Σοβιετικοί, δεν ήθελαν  να εγκαταλείψουν τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της χώρας τους και να υποταχθούν στις δυνάμεις του Χίτλερ.

Μαζί όμως με τις βιομηχανίες απομάκρυναν και το εργατικό δυναμικό που της επάνδρωνε και τις μετέφεραν στα Ουράλια Όρη.

Στις 23 Σεπτεμβρίου έγινε σαμποτάζ στο Κίεβο, από δύο άντρες της μυστικής υπηρεσίας του σταλινικού καθεστώτος. Βόμβες εξερράγησαν και κατέστρεψαν πολλά κτίρια ανάμεσα σ’ αυτά και το το αρχηγείο των γερμανικών στρατευμάτων και το ξενοδοχείο «Κοντινένταλ». Μετά ακολούθησε μεγάλη πυρκαγιά και ως υπαίτιός της συνελήφθη ένας Εβραίος ο οποίος  έκοψε μια από τις μάνικες εκτόξευσης νερού και εκτελέσθηκε επιτόπου.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 1941 η αποστολή εξόντωσης ανατέθηκε στο Ζοντερκομμάντο (Sonderkommando) 4a, υπό τις διαταγές του συνταγματάρχη των SS (SS-Standartenführer) Πάουλ Μπλόμπελ (Paul Blobel).

Στις 28 Σεπτεμβρίου μια ανακοίνωση των δυνάμεων κατοχής κάλεσε όλο τον εβραϊκό πληθυσμό της πόλης να συγκεντρωθεί σε ένα πλατύ σταυροδρόμι στις 8 το πρωί της επομένης, 29ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με αυτή οι Εβραίοι έπρεπε να έχουν πάνω τους όλα τους τα χαρτιά, ζεστά ρούχα, παπούτσια και όλα τα υπόλοιπα προσωπικά τους αντικείμενα.

Όπως επισημαίνονταν μάλιστα στην ανακοίνωση, όποιος Εβραίος εντοπίζονταν εκείνη τη στιγμή σε διαφορετικό μέρος θα εκτελούνταν επιτόπου.

 Η φήμη που κυκλοφόρησε ανάμεσα στους Εβραίους ήταν ότι θα μεταφέρονταν σε στρατόπεδο εργασίας στη Γερμανία.

Όταν όλοι οι Εβραίοι συγκεντρώθηκαν στο πεδίο συνάντησης ξεκίνησε η πορεία προς τη χαράδρα Μπάμπι Γιαρ. Οι Εβραίοι επιτηρούνταν  από ομάδες των SS, των SD και ουκρανικής αστυνομίας. 

Οι Εβραίοι μόλις έφτασαν στην χαράδρα πήραν εντολή να βγάλουν όλα τους τα ρούχα. Χωρίστηκαν σε ομάδες και δέκα- δέκα οδηγούνταν στο άκρο της χαράδρας, όπου και εκτελούνταν.

Η σφαγή κράτησε τέσσερα εικοσιτετράωρα και η χαράδρα βάφτηκε με το αίμα των Εβραίων.

 

Παράλληλα η χαράδρα εξακολούθησε να αποτελεί τόπο εκτέλεσης τόσο για Σίντε και Ρομά, όσο και για Σοβιετικούς αιχμαλώτους πολέμου. Σύμφωνα με έρευνες των Σοβιετικών, υπολογίζεται ότι στη χαράδρα αυτή εκτελέσθηκαν συνολικά περίπου 100.000 άτομα.

Πηγή:www.sansimera.gr και wikipedia

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top