Τζαννής Τζαννετάκης: Aπό τη συνειδητότητα στη δράση

Ένα βιβλίο αφιερωμένο στον σπουδαίο Έλληνα πολιτικό

Το βιβλίο "Τζαννής Τζαννετάκης - Από τη συνειδητότητα στην δράση", αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του σπουδαίου Έλληνα πολιτικού, παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη. Πολιτικοί όλων των ιδεολογικών αποχρώσεων μίλησαν για τον αείμνηστο πρώην πρωθυπουργό που άφησε τη δική του σφραγίδα στη νεότερη ιστορία του τόπου.

Ενεργός πολίτης, βαθιά δημοκράτης, κρυφός ήρωας μιας ολόκληρης εποχής, ένας λεβέντης που αγαπούσε την πατρίδα! Αυτός ήταν ο Τζαννής Τζαννετάκης και στην παρουσίαση του βιβλίου για τη ζωή και το έργο του, άνθρωποι από όλο το ιδεολογικό φάσμα μίλησαν για τον πολιτικό από το Γύθειο που ως πρωθυπουργός το '89  ολοκλήρωσε την εθνική συμφιλίωση. 

 

 "Κανένα κόμμα δεν τον προπαγάνδισε, δεν τον μυθολόγησε, δεν τον οικειοποιήθηκε, δεν τον περιέφερε ως λάβαρο. Η προίκα του, τα έργα του!  (…)  Αγαπούσε την πατρίδα του. Κυλούσε, η δημοκρατική του ποιότητα,  ήταν μέσα στο αίμα του" τόνισε  κατά την εκδήλωση ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς Νίκος Κωνσταντόπουλος.

"Ήταν μια κατηγορία μόνος του! Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης διάλεξε να τον προτείνει στην Αριστερά για την κυβέρνηση εκείνου του δύσκολου καλοκαιριού. Και δεν ήταν καθόλου τυχαίο επίσης ότι η Αριστερά τον αποδέχθηκε ευθύς αμέσως" ανέφερε από την πλευρά του ο  αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης.  

Θυμήθηκε επίσης ο συγγραφέας Νίκος Παπανδρέου, από τις προγραμματικές δηλώσεις του Τζαννή Τζαννετάκη στη Βουλή:  "Πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις λέει: Κανείς δεν θα μπορεί να διχάζει τον ελληνικό λαό με διαχωριστικές γραμμές εκμεταλλευόμενος πάθη και προκαταλήψεις που έχουν τις ρίζες τους σε ιστορικά γεγονότα περασμένων δεκαετιών".

Από τις κορυφαίες στιγμές στη σπουδαία διαδρομή του στον δημόσιο βίο, η παραίτησή του από το Πολεμικό Ναυτικό αμέσως όταν ήρθε η δικτατορία, μετά από μια λαμπρή καριέρα ως κυβερνήτης υποβρυχίου.

 "Δεν είπε ποτέ ο ίδιος, ότι την 22α Απριλίου την επομένη της Δικτατορίας πήγε και παραιτήθηκε χωρίς να έχει εξασφαλίσει το πως θα ζήσει μετά και το πως θα αναθρέψει τα παιδιά του" ανέφερε  ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη από συνοδοιπόρους και πολιτικούς αντιπάλους του Τζαννή Τζαννετάκη.

Βαρδής

 
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο κύριος Βαρδινογιάννης,  συνοδευόμενος από τη σύζυγό του κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη. 

Συγκινητική ήταν η  παρέμβαση της  κόρης του Τζαννή Τζαννετάκη , Τόνιας, στο τέλος της εκδήλωσης : "Η ενασχόληση με τον Τζαννή Τζαννετάκη και την προσωπικότητά του υπήρξε και συνεχίζει να είναι αστείρευτη πηγή αισιοδοξίας".

Για τον Τζαννή Τζαννετάκη μίλησαν επίσης ο πρώην πρόεδρος του Μουσείου Μπενάκη Άγγελος Δεληβορριάς, οι ιστορικοί Τάσος Σακελλαρόπουλος και Ευάνθης Χατζηβασιλείου,  ενώ το βιβλίο αποτελεί συλλογικό έργο 9 συγγραφέων.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top