Καθοριστική συμφωνία για το άσυλο και τους πρόσφυγες στις Βρυξέλλες

Τα κράτη μπορούν να κάνουν χρήση κράτησης και για όσους ζητούν άσυλο

Καθοριστική συμφωνία για το άσυλο στις Βρυξέλλες

Το Συμβούλιο των Μόνιμων Αντιπροσώπων (Coreper) ενέκρινε πριν από λίγο, εξ ονόματος του Συμβουλίου, εντολή για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων σχετικά με οδηγία για τον καθορισμό προτύπων για την υποδοχή των αιτούντων διεθνή προστασία (άσυλο), ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες, η εσθονική προεδρία.  Με βάση αυτή την εντολή, η Προεδρία θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όπως έγινε γνωστό, για να αποφευχθούν οι δευτερογενείς μετακινήσεις, το σχέδιο οδηγίας περιορίζει την παροχή συνθηκών υποδοχής στο κράτος μέλος που είναι υπεύθυνο για την αίτηση διεθνούς προστασίας. Επιπλέον, τα ταξιδιωτικά έγγραφα μπορούν να παρέχονται μόνο στους αιτούντες όταν υπάρχουν σοβαρές ανθρωπιστικές αιτίες που δικαιολογούν την παρουσία του αιτούντος σε άλλο κράτος μέλος.

Το σχέδιο οδηγίας επιτρέπει επίσης στα κράτη μέλη να περιορίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία των αιτούντων σε μια γεωγραφική περιοχή εντός της επικράτειας αυτής, να τους αναθέτουν συγκεκριμένη κατοικία ή να ορίζουν υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων. Όταν τα μέτρα αυτά δεν επαρκούν και υπάρχει κίνδυνος διαφυγής, τα κράτη μέλη μπορούν να κάνουν χρήση κράτησης.

Σύμφωνα με την εσθονική προεδρία οι κύριοι στόχοι αυτού του σχεδίου οδηγίας είναι να παράσχουν τυποποιημένες συνθήκες υποδοχής στους αιτούντες διεθνή προστασία, οι οποίες πρέπει να διασφαλίζουν ότι λαμβάνουν επαρκές βιοτικό επίπεδο και συγκρίσιμες συνθήκες διαβίωσης σε όλα τα κράτη μέλη και να περιορίσουν τις δευτερογενείς μετακινήσεις με την περαιτέρω εναρμόνιση των προτύπων και τον περιορισμό της πρόσβασης στις συνθήκες υποδοχής στο κράτος μέλος που είναι υπεύθυνο για την αίτηση διεθνούς προστασίας.

"Για να υπάρξει αποτελεσματικό σύστημα ασύλου, είναι σημαντικό να υπάρχουν κοινοί κανόνες για τους αιτούντες στα κράτη μέλη. Χαίρομαι που κλείσαμε αυτό το στάδιο διαπραγματεύσεων και μπορούμε να αρχίσουμε συζητήσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο", δήλωσε προ ολίγου ο Andres Anvelt, υπουργός Εσωτερικών της Εσθονίας.

Οι πρεσβευτές της ΕΕ ενστερνίστηκαν το κείμενο της εντολής με την προϋπόθεση ότι τα τμήματα που αφορούν άλλους φακέλους της μεταρρύθμισης του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου (ΚΕΣΑ) θα επανεξεταστούν σε μεταγενέστερο στάδιο.

Σε ότι αφορά τις συνθήκες υποδοχής, το σχέδιο οδηγίας καθορίζει σε τι θα έχουν πρόσβαση οι αιτούντες, συμπεριλαμβανομένων των υλικών συνθηκών υποδοχής και της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη. Καθορίζει επίσης ότι οι αιτούντες έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας το αργότερο εντός 9 μηνών από την υποβολή αίτησης διεθνούς προστασίας. Εάν οι αιτούντες διαθέτουν επαρκή μέσα, μπορεί να τους ζητηθεί να καλύψουν ή να συνεισφέρουν στο κόστος των συνθηκών υποδοχής τους.

Το σχέδιο οδηγίας λαμβάνει επίσης υπόψη άτομα με ειδικές ανάγκες υποδοχής, όπως οι ανήλικοι, ιδίως το δικαίωμα του παιδιού στην εκπαίδευση και την ανάγκη για έναν ασυνόδευτο ανήλικο να έχει έναν εκπρόσωπο διορισμένο για να προστατεύει τα συμφέροντά του.

Τέλος κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να καταρτίσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το οποίο θα καθορίζει τα μέτρα για τη διασφάλιση επαρκών συνθηκών υποδοχής σε περιπτώσεις όπου υπάρχει δυσανάλογος αριθμός αιτούντων. Με τη συμφωνία του κράτους μέλους, ο οργανισμός της ΕΕ για το άσυλο θα βοηθήσει στην προετοιμασία και την αναθεώρηση των σχεδίων έκτακτης ανάγκης. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top