Συμβιβαστική πρόταση Τσίπρα στους θεσμούς από το συνέδριο Concordia 2017!

Διαβάστε τι προτείνει ο πρωθυπουργός 8 μέρες πριν την συνεδρίαση του Eurogroup

Συμβιβαστική πρόταση απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προς τους θεσμούς, κατά την ομιλία του πριν από λίγο στο συνέδριο Concordia!              

«Μετά από όλες τις θυσίες του ελληνικού λαού στο όνομα της ενότητας της Ευρώπης, δεν διεκδικούμε τίποτα περισσότερο από το αυτονόητο. Διεκδικούμε και δουλεύουμε για μια συμφωνία που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα του ελληνικού χρέους. Θα προσδιορίσει με σαφήνεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα παρθούν μετά τη λήξη του προγράμματος. Και θα δώσει σε όλους τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε θετικές μελέτες βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους» τόνισε ο κ. Τσίπρας.  

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι το βασικό πρόβλημα που δεν επέτρεψε τη γεφύρωση των διαφορών ήταν οι διαφορετικές εκτιμήσεις ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρώπη  (σημείωση: 1% και 1,8% αντίστοιχα) για τους ρυθμούς ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, αλλά υποστήριξε ότι  «υπάρχει ο τρόπος να γεφυρωθεί η διαφορά αρκεί να υπάρξει και η βούληση».

Όπως διευκρίνισε,  δεν επιθυμεί  να γεφυρωθεί η διαφορά «ζητώντας κάποιος να κάνει πίσω από τις εκτιμήσεις του ή να κάνει τα στραβά μάτια» αλλά «να γεφυρωθεί η διαφορά επί της ουσίας».

Πρότεινε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας:  

«Να αναλάβει δηλαδή η Ευρώπη συγκεκριμένες δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες για επενδυτικά προγράμματα, κερδοφόρα προγράμματα, που θα τονώσουν την ανάπτυξη, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα γεφυρώσουν τελικά στη πράξη, τις διαφορετικές εκτιμήσεις μεταξύ των θεσμών. Αυτός ο στόχος είναι σήμερα στο επίκεντρο της συζήτησης. Και αυτή η ουσιαστική συνεισφορά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από την ελληνική πλευρά».

Συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός για την πρότασή του   

«Δεν προσερχόμαστε στο τραπέζι επαιτώντας, ούτε γκρινιάζοντας. Αλλά προτείνοντας συγκεκριμένες και χειροπιαστές λύσεις που μπορούν να γεφυρώσουν τις διαφορετικές οπτικές των εταίρων μας, δίνοντας διέξοδο. Γιατί μπορούμε να δώσουμε διέξοδο, αρκεί να το θελήσουν όλοι. Αρκεί να μην επιτρέψουμε στις πολιτικές σκοπιμότητες να μας εμποδίσουν. Διότι και η Ευρώπη αλλά και η Ελλάδα έχουν ανάγκη σήμερα τη μετάβαση σε μια αναπτυξιακή ατζέντα» .

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top