Δραματικοί διάλογοι και εντάσεις πίσω από τις κλειστές πόρτες του Eurogroup

Και ευχή από τον Σόιμπλε για καλή τύχη στην Ελλάδα

Δραματικοί  διάλογοι, εντάσεις και μια ευχή του Σόιμπλε για …καλή τύχη στην Ελλάδα , δυναμίτισαν το κλίμα στη συνεδρίαση του eurogroup όπως αποκαλύφθηκε σήμερα από τα πρακτικά.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήρισε την λύση που του δόθηκε για το χρέος  ως την «χειρότερη των χειρότερων» και προειδοποίησε με πολιτική κρίση στην χώρα.

 Όπως δείχνουν τα πρακτικά του τελευταίου eurogroup που αποκάλυψε το euro2day.gr, η  συνεδρίαση ήταν θυελλώδης. Ενδεικτικοί οι παρακάτω διάλογοι:

ΤΟΜΣΕΝ: Δεν μπορώ να προτείνω στο συμβούλιο του ταμείου να μπούμε στο ελληνικό πρόγραμμα. Θα χρειαστούμε αρκετά πιο συγκεκριμένα μέτρα.

O Ευκλείδης Τσακαλώτος , ομολόγησε από την πλευρά του ότι υπέκυψε στον εκβιασμό του Ταμείου και τώρα δεν του δίνουν τίποτα!  

 ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ:  Πήραμε τα μέτρα που ήθελε το ΔΝΤ και ουσιαστικά μπήκαμε σε πρόγραμμα με το Ταμείο. Αν δεχτούμε αυτή τη λύση που μας προτείνετε τα spread θα ανέβουν και  η οικονομία θα υποφέρει.

 Ο Σόιμπλε απάντησε ωμά

«Ωμή»  ήταν η απάντηση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών.

 ΣΟΙΜΠΛΕ: Σας υπενθυμίζω τι συμφωνήσαμε στις 16 Μαΐου 2016. Μέτρα για το χρέος της Ελλάδας θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος "αν χρειαστεί". Δεν έχω δικαιοδοσία από τη γερμανική Βουλή για κάτι περισσότερο. Αν επιμένετε για κάτι άλλο…καλή τύχη ! Δεν θα βρούμε λύση.

 Ο πρόεδρος του eurogroup βλέποντας το ναυάγιο να πλησιάζει , έριξε στο τραπέζι μια συμβιβαστική πρόταση".

 ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ: Υπάρχει λύση. Να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά να εκταμιεύσει δόσεις μετά τη συμφωνία για το χρέος.

 ΤΟΜΣΕΝ: Ενδιαφέρουσα πρόταση, μπορούμε να την εξετάσουμε.

 Ο Ισπανός υπουργός έσπευσε να επιτεθεί στο Ταμείο και στον Τόμσεν.

 ΝΤΕ ΓΚΙΝΤΟΣ: Δεν μπορείς να είσαι με ένα πόδι στο πρόγραμμα, δεν μπορείς να είσαι 50% έγκυος

 Ο Γάλλος ήταν στο πλευρό της Ελλάδας

 ΛΕΜΕΡ: Έχω εντολή από τον Γάλλο πρόεδρο για ξεκάθαρη λύση

 Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξερράγη μόλις άκουσε τη μεσοβέζικη λύση

 ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Είναι η χειρότερη των χειρότερων από τις λύσεις για την Ελλάδα.  Εμείς διαπραγματευτήκαμε με καλή πίστη. Πρέπει η συμμετοχή του ΔΝΤ να συνοδευτεί από δήλωσή του ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

 Το δραματικό παρασκήνιο είχε σαν αποτέλεσμα η συνεδρίαση να διακοπεί για 4 ώρες , όπου όλοι διαβουλεύονταν με όλους.

 ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Είχα πολλές συνομιλίες μεταξύ των οποίων με τον πρωθυπουργό μου. Είμαστε απογοητευμένοι. Αν υπογράψουμε αυτή τη λύση θα προκληθεί τεράστια πολιτική κρίση στην Ελλάδα , κι αν αυτό πρόκειται να συμβεί χρειάζομαι χρόνο για να το σκεφτώ.

 ΠΑΝΤΟΑΝ: Μια πολιτική κρίση στην Ελλάδα θα πυροδοτούσε χρηματοπιστωτική κρίση. Όταν ξεσπά μια τέτοια κρίση δεν ξέρουμε πως να την σταματήσουμε.

Ταφόπλακα από τον Σόιμπλε  

Τελικά, μέσα σε κλίμα έντασης, ο Σόιμπλε έβαλε την ταφόπλακα στο eurogroup.

 ΣΟΙΜΠΛΕ: Μην  γελιέστε. Σήμερα είναι ένα ναυάγιο. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε στο μέλλον καλύτερη λύση από αυτήν που έχουμε σήμερα μπροστά μας. Λυπάμαι...

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top