Τίλερσον: Ο Τραμπ θα συνεχίσει να ενισχύει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία

Κοινή συνέντευξη τύπου με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Τσαβουσογλου Τραμπ Τίλερσον

«Η στήριξη σε μια τρομοκρατική οργάνωση (YPG-Κούρδοι) της οποίας είμαστε στόχος μας έχει στεναχωρήσει και επηρέασε τις σχέσεις μας», είπε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου στην Άγκυρα. Ο Αμερικανός Υπουργός ανέφερε ότι ο Τραμπ θα συνεχίσει να ενισχύει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία. 

Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι παρόλο που η αμερικανική κυβέρνηση αποδέχεται ότι το YPG δεν έχει καμιά διαφορά με το ΡΚΚ (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) «δυστυχώς συνεργάστηκαν μαζί τους».

Για τους τζιχαντιστές ανέφερε ότι μπορούν να καταπολεμήσουν μαζί τον ISIS. «Αν 68 χώρες και μερικοί οργανισμοί δεν μπορούν να κερδίσουν μια ομάδα 10-20 χιλιάδων ατόμων, πρέπει όλοι να επαναθεωρήσουμε τους εαυτούς μας», ανέφερε. 

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η φιλία της Τουρκίας με τις ΗΠΑ πρέπει να είναι πιο ισχυρή από ποτέ, προσθέτοντας ότι πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία τους.

Ανέφερε ότι συζήτησαν τις εξελίξεις στη Συρία, το Ιράκ και τα προβλήματα της περιοχής.

Για την έκδοση Φετουλάχ Γκιουλέν, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι περιμένουν συγκεκριμένα βήματα, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον αναμένουν προσωρινή σύλληψή του. Όπως είπε αύριο Παρασκευή, θα συναντηθούν και πάλι στις Βρυξέλλες. 

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Υπουργός ανέφερε ότι συνεχίζεται η στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία. «Ο Τραμπ οπωσδήποτε αυτή την φιλία μας -που συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα- θα συνεχίσει να την ενισχύει», είπε. Σύμφωνα με τον Αμερικανό Υπουργό, ένας από τους κοινούς στόχους είναι η καταπολέμηση του ISIS.

Απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για το YPG, λέγοντας ότι θα συνεχίσουν να συζητούν τα θέματα της Συρίας.

Ο Αμερικανός Υπουργός είχε συναντηθεί νωρίτερα και με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν. Ενώ η συνάντησή τους ήταν προγραμματισμένη να κρατήσει μία ώρα, τελικά κράτησε δύο. 

Της ανταποκρίτριας του Star στην Τουρκία, Άννας Ανδρέου

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top