Κοινό ταμείο επενδύσεων ενός δις δολαρίων ανακοίνωσαν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στην Μόσχα σε κοινή συνέντευξη τύπου έπειτα από συνάντηση δυόμισι ωρών που είχαν μεταξύ τους και την πραγματοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε ότι τα το πυρηνικό πρόγραμμα Άκκουγιου καθώς και ο αγωγός φυσικού αερίουTurkish Stream συνεχίζονται και είναι φιλικά στο περιβάλλον. Ανακοίνωσαν επίσης ότι πολύ σύντομα θα αρθεί η βίζα μεταξύ των δύο χωρών και πάλι, επισημαίνοντας ότι έχει ληφθεί πολιτική απόφαση γι’ αυτό.

Στη συνέντευξη τύπου η οποία ακολούθησε την υπογραφή μιας σειράς διμερών συμφωνιών, ο  Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε ότι η Τουρκία είναι από τους πιο σημαντικούς εταίρους της Ρωσίας ανακοινώνοντας ότι ιδρύεται ένα κοινό ταμείο ενός δις δολαρίων για επενδύσεις. Όπως είπε έχουν καθορίσει τα προγράμματα που θα κάνουν στο μέλλον. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι και το πυρηνικό πρόγραμμα Άκκουγιου και ο αγωγός φυσικού αερίου Turkish Stream συνεχίζονται προσθέτοντας ότι και τα δύο είναι.

Για την τρομοκρατία, ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι έχουν ενώσει τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της, και είναι αποφασισμένοι σε αυτό το θέμα. 

Ο Ρώσος Πρόεδρος σε σχετική ερώτηση είπε ότι η χώρα του είναι εναντίον κάθε τρομοκρατικής ενέργειας, όποιος και να είναι ο στόχος αυτών των οργανώσεων και πως οι μυστικές υπηρεσίες των δύο χωρών εργάζονται στενά μεταξύ τους. 

Ο Ρώσος Πρόεδρος απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι θα αρθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες και οι περιορισμοί για τις τουρκικές εταιρείες, προσθέτοντας ότι έχει ληφθεί πολιτική απόφαση γι αυτό. “Πολύ σύντομα θα εφαρμοστεί”, ανέφερε. 

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι κατ’αρχήν συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις και είναι αποφασισμένοι σε ριζική πρόοδο. “Συζητήσαμε τι μπορούμε να κάνουμε για να ξεπεραστούν τα προβλήματα μεταξύ μας. Πιστεύω ότι έχει ολοκληρωθεί η περίοδος ομαλοποίησης. Πλέον αυτή τη λέξη ας μην την αναφέρουμε”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι αναμένουν να αρθούν όλοι οι περιορισμοί από μέρους της Τωσρίας και πως μονο με αυτό τον τρόπο θα φτάσουν τα 100 δις δολαρίων εμπορικό όγκο που είχαν θέσει ως στόχο. Όπως είπε οι δύο χώρες είχαν πετύχει να φτάσουν τα 38 δις εμπορικό όγκο αλλά λόγω των τελευταίων γεγονότων έπεσε στα 17 δις.  Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ακόμη ότι θέλουν να καταγράψουν ρεκόρ στον τομέα του τουρκσιμού. 

Όπως είπε αντάλλαξαν απόψεις και για τα περιφερειακά ζητήματα, εκφράζοντας τις ευαισθησίες τους στο Συριακό ενώ συζήτησαν και για τριμερή συνεργασία μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι το πιο μεγάλο χτύπημα εναντίον του İSİS ήταν η τουρικική επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη, προσθέτοντας πως εάν σήμερα κάνουμε λόγο για εξαφάνιση του Ισλαμικού Κράτους αυτό είναι χάριν των προσπαθειών της Τουρκίας. Ανέφερε ακόμη ότι οι συναντήσεις στην Αστάνα για το συριακό ήταν επιτυχείς.

Της Άννας Ανδρέου, ανταποκρίτριας του Star στην Κωνσταντινούπολη

 

 

 

 

 

Tags: