Μετά το ρεσιτάλ προκλητικότητας των τελευταίων δύο μηνών, από την τουρκική πλευρά, πηγές από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφέρουν ότι περιμένουν κάποιο επεισόδιο, μια στρατιωτική δραστηριότητα των τουρκικών δυνάμεων τον Ιούνιο, στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, όταν θα ξεκινήσει η εξόρυξη Φυσικού Αερίου από την Γαλλική Total.

Το έχουν ξανακάνει και στο παρελθόν στέλνοντας το ερευνητικό πλοίο barbaros.

 

Σε ετοιμότητα οι ελληνικές αρχές

 

Στα νησιά έχει αυξηθεί το επίπεδο στρατιωτικής παρουσίας. Από 17% προσωπικό στις μονάδες, το ποσοστό έχει πάει στο 48%. Οι έμπειροι τούρκοι πιλότοι έχουν αποστρατευθεί ή εκδιωχθεί τώρα τα αεροσκάφη τα πιλοτάρουν «πιτσιρικάδες», «φοβισμένοι» με «ελάχιστη πείρα». Χθες, Τετάρτη, τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο και πετούσαν στα 17 πόδια. Οι Έλληνες πιλότοι πέταξαν για να τους αναχαιτίσουν και, προτού μπουν στη διαδικασία εμπλοκής, οι Τούρκοι φοβήθηκαν ότι θα «κλειδωθούν» από τα οπλικά συστήματα των Ελλήνων και έριξαν “flairs”  (αντίμετρα καπνού-θερμότητας).

 

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας διαμηνύουν πηγές του Υπουργείου

 

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, λένε οι πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις είναι σε απόλυτη ετοιμότητα.

Κάποια από τα δήθεν επεισόδια με παραβιάσεις εναέριου ή θαλάσσιου χώρου είναι σκηνοθετημένα και δεν έχουν συμβεί ποτέ. Η Ελλάδα απαντά δυναμικά και κάνει τις απαραίτητες ενέργειες και τα διαβήματα μόνο στα πραγματικά περιστατικά.

Το καλό είναι ότι και η ΝΑΤΟικη δύναμη, που πλέει στη Μεσόγειο για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, παρακολουθεί την τουρκική προκλητικότητα. Τα τουρκικά αεροσκάφη πετούν πάνω από τα πλοία των ΝΑΤΟικών δυνάμενων. Οι Διοικητές της δύναμης που προέρχονται από την Ευρώπη κάνουν σε καθημερινή βάση πολύ σκληρά “reports” καταγράφοντας αναλυτικά την τουρκική δραστηριότητα.

 

Tags: