Το  Euro NCAP επιβεβαίωσε την ακεραιότητα της συνολικής φιλοσοφίας του νέου Opel Insignia. Στα τελευταία αποτελέσματα αξιολόγησης ασφάλειας που δημοσιεύτηκαν σήμερα, το Euro NCAP βαθμολόγησε το Insignia Grand Sport και το Insignia Sports Tourer με πέντε αστέρια. Το νέο κορυφαίο μοντέλο της Opel συγκέντρωσε υψηλή βαθμολογία σε όλες τις κατηγορίες που αξιολογήθηκε – προστασία ενηλίκων επιβατών, προστασία παιδιών, προστασία πεζών και συστήματα υποστήριξης ασφάλειας.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του νέου Insignia στα crash test, το Euro NCAP έκανε ειδική μνεία σε δύο από τα καινοτόμα συστήματα ασφάλειας. Το νέο ενεργό καπό, το οποίο σε περίπτωση σύγκρουσης ανασηκώνεται μέσα σε δευτερόλεπτα, αυξάνοντας την απόσταση από τον κινητήρα και βελτιώνοντας την προστασία των πεζών, «λειτούργησε αξιόπιστα για ποικίλους σωματότυπους πεζών και σε μεγάλο εύρος ταχυτήτων.» Το αναβαθμισμένο σύστημα Αυτόματου Φρεναρίσματος Έκτακτης Ανάγκης (Automatic Emergency Braking), που μπορεί να ανιχνεύει πεζούς κα άλλα οχήματα «λειτούργησε καλά … (και) … στις υψηλές ταχύτητες του αυτοκινητόδρομου επέδειξε εξαιρετικές ικανότητες στην αποφυγή ή μείωση των επιπτώσεων μιας σύγκρουσης.»

Εκτός από το ενεργό καπό και το Αυτόματο Φρενάρισμα Έκτακτης Ανάγκης (Automatic Emergency Braking), το νέο Insignia εντυπωσιάζει με πολλά υπερσύγχρονα συστήματα υποστήριξης. Κανένα άλλο μοντέλο στην κατηγορία του δεν προσφέρει τόσο πλούσια γκάμα ευφυών τεχνολογιών όπως είναι η νέα γενιά του κορυφαίου μοντέλου της Opel: IntelliLux LED® matrix light.

Το  Head up display: πληροφορίες όπως ταχύτητα, σήματα της κυκλοφορίας, όρια ταχύτητας στον περιοριστή και προσαρμοζόμενο cruise control ή η κατεύθυνση πλοήγησης προβάλλονται στο παρμπρίζ και στο άμεσο οπτικό πεδίο του οδηγού, ώστε να μην διασπάται η προσοχή του από το δρόμο.

Το Σύστημα Διατήρησης και Προσαρμογής Ταχύτητας (Adaptive Cruise Control (ACC) με αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης. Χρησιμοποιεί μία κάμερα και αισθητήρες ραντάρ για τη μέτρηση της απόστασης από το προπορευόμενο όχημα και προσαρμόζει ανάλογα την ταχύτητα. Εάν η απόσταση μειωθεί απότομα, όταν ο οδηγός του προπορευόμενου οχήματος φρενάρει ξαφνικά, τότε κόκκινες λυχνίες LED θα ανάψουν στο head up display του παρμπρίζ και θα ακουστεί ένα ηχητικό σήμα. Ταυτόχρονα, το ACC θα ενεργοποιήσει το φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης – ταχύτερα από όσο θα αντιδρούσε ένας μέσος οδηγός.Σύστημα Διατήρησης Λωρίδας Κυκλοφορίας (Lane Keep Assist) με αυτοματοποιημένη διόρθωση διεύθυνσηςΣτα παραπάνω προστίθενται συστήματα υποστήριξης που προσφέρουν στους οδηγούς του Insignia άριστη σφαιρική ορατότητα, απαραίτητη για οδήγηση στην πόλη:

Για πρώτη φορά στην Opel, κάμερα 360°: αποτελείται από τέσσερις ατομικές κάμερες, μία σε κάθε πλευρά του αυτοκινήτου.Υπάρχουν ακόμη :κάμερα οπισθοπορείας, σύστημα προειδοποίησης πίσω διασταυρούμενης κυκλοφορίας (Rear Cross Traffic Alert ,προηγμένο σύστημα υποβοήθησης παρκαρίσματος (Advanced Park Assist), σύστημα προειδοποίησης αλλαγής λωρίδας (Lane Change Alert)  με σύστημα αναγνώρισης πλαϊνού τυφλού Σημείου (Side Blind Zone Alert)

Στο μενού ασφαλείας συμπεριλαμβάνεται η ένδειξη απόστασης από το προπορευόμενο όχημα (Following Distance Indication) στην κεντρική οθόνη ενδείξεων,, σύστημα αναγνώρισης επικείμενης σύγκρουσης (Forward Collision Alert και σύστημα αναγνώρισης οδικής σήμανσης (Traffic Sign Assistant.

Συνολικά, το νέο Opel Insignia με το εκπληκτικό Opel On star   εντυπωσιάζει με τις εξαιρετικά ευφυείς τεχνολογίες του και την άριστη σχέση αξίας / τιμής που το καθιστούν υπολογίσιμο αντίπαλο ακόμα και για μοντέλα  premium μαρκών.

Βαγγέλης Γκούμας

Tags: