Η Ford Mustang είναι best-seller στις ΗΠΑ στην κατηγορία σπορ αυτοκινήτων τα τελευταία 50 χρόνια, και τώρα, χάρη στην αυξανόμενη δημοτικότητά της στην Ευρώπη και άλλες περιοχές, το θρυλικό pony car γίνεται το δημοφιλέστερο του είδους σε όλο τον κόσμο. Αυτό προκύπτει από  τα στοιχεία ταξινομήσεων νέων αυτοκινήτων της IHS Markit στη σπορ κατηγορία.

Η Mustang αύξησε τη διαφορά της στην κορυφή του πίνακα πωλήσεων το 2016 ως παγκόσμιο best-seller στη σπορ κατηγορία, με πάνω από 150.000 πωλήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία ταξινομήσεων νέων οχημάτων της IHS Markit. Οι συνολικές παγκόσμιες πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 6% συγκριτικά με το 2015, στο οποίο συνετέλεσαν οι αγορές εκτός Αμερικής σε ποσοστό 101%, με πωλήσεις σχεδόν 45.000 Mustang εκτός ΗΠΑ.Την πρώτη πλήρη χρονιά πωλήσεων, οι πελάτες παρήγγειλαν 15.335 Mustang στην Ευρώπη.  Η Mustang ήρθε πρώτη σε πωλήσεις στην κατηγορία της σε αγορές όπως Γαλλία, Σουηδία, Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Φινλανδία και Ελλάδα.

Η άνοδος της Mustang στην κορυφή των παγκόσμιων πωλήσεων σπορ αυτοκινήτων το 2016 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη συνεχιζόμενη εξάπλωσή της σε αγορές που συνέβαλαν με μεγάλα μερίδια όπως η Γερμανία και η Κίνα. Αξιοσημείωτη είναι όμως και η συμβολή μικρότερων περιοχών στις οποίες λανσαρίστηκε, όπως Νέα Καληδονία, Γιβραλτάρ και Μποναίρ. Από το 2015 που κυκλοφόρησε στην Κίνα, η Mustang έγινε το απόλυτο σπορ best-seller στην παγκοσμίως μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου. Οι πωλήσεις Mustang το 2016 αυξήθηκαν κατά 74% σε σχέση με το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία ταξινομήσεων νέων οχημάτων της IHS Markit.

Η Mustang – με περισσότερα από 8,4 εκατομμύρια likes – είναι το πιο αγαπητό αυτοκίνητο στο Facebook, και διατίθεται τώρα σε 140 χώρες σε όλες τις ηπείρους πλην της Ανταρκτικής. Η Ford Mustang στην Ευρώπη διατίθεται με τους κινητήρες 5.0L V8 με απόδοση 421PS ή 2.3L EcoBoost με απόδοση 317PS, και εξατάχυτο μηχανικό ή αυτόματο κιβώτιο. Η Ford Mustang Blue Edition συνεχίζει την παράδοση των κλασικών Mustang που ήταν βαμμένες στις συναρπαστικές αποχρώσεις “Grabber”, προσφέροντας μία εντυπωσιακή Grabber Blue που αναδεικνύεται από το μαύρο καπό, τις λωρίδες οροφής, και μαύρες, πολυάκτινες ζάντες αλουμινίου 19-ιντσών. Η γκάμα κινητήρων περιλαμβάνει τον 5.0L V8 και τον 2.3L EcoBoost, με μηχανικό ή αυτόματο κιβώτιο.

Βαγγέλης Γκούμας