Τι είναι ο αυτόματης ΚΟΦΤΗΣ – Πότε και πως θα μειώνονται ΜΙΣΘΟΙ και ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περικοπές με προεδρικό διάταγμα και χωρίς έγκριση από τη Βουλή – Γιατί είναι σημαντική ημερομηνία η 30η Απριλίου κάθε έτους

Τι είναι ο αυτόματης ΚΟΦΤΗΣ – Πότε και πως θα μειώνονται ΜΙΣΘΟΙ και ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα σηκώσουν το βάρος (και) αυτής της συμφωνίας με τους δανειστές.

Ο αυτόματης κόφτης που συμφωνήθηκε στο Eurogroup της Δευτέρας και αναμένεται να οριστικοποιηθεί στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, μας φέρνει μία στροφή πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγ��σης αλλά και πιο κοντά σε νέα μέτρα.

Σύμφωνα με την πρόταση της Ελλάδας, την οποία θα εξετάσουν οι θεσμοί, θα γίνεται περικοπή δαπανών με προεδρικό διάταγμα στην περίπτωση αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους του ελληνικού προγράμματος.

Ειδικότερα, κάθε 30 Απριλίου, ο υπουργός Οικονομικών θα καταρτίζει μια έκθεση πεπραγμένων από την οποία θα φαίνεται αν υπάρχει δημοσιονομική παρέκκλιση. Αν υπάρχει, τότε θα εκδίδεται προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα αποφασίζεται η λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, από μια λίστα κωδικών του προϋπολογισμού.

Από τον κόφτη εξαιρούνται οι δαπάνες σε ευαίσθητους τομείς όπως η Άμυνα και η Υγεία, οπότε μοιραία το βάρος πέφτει στους μισθούς και τις συντάξεις του Δημοσίου.

Πότε και πως θα ενεργοποιούνται τα μέτρα

Αν η έκθεση διαπιστώνει ότι υπάρχει απόκλιση μικρότερη ή ίση με το 0,25% του ΑΕΠ, τότε δεν θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα.

Αν η απόκλιση είναι από 0,26%-0,75%, τότε θα χρειαστούν μέτρα 0,5% του ΑΕΠ.

Αν η απόκλιση είναι από 0,76%-1,25% τότε θα χρειαστούν μέτρα 1% του ΑΕΠ.

Αν η απόκλιση είναι 1,26%-1,75% του ΑΕΠ, τότε θα χρειαστούν μέτρα 1,5% του ΑΕΠ.

Τέλος, αν η απόκλιση είναι 1,76%-2,25% του ΑΕΠ τα μέτρα θα είναι 2% του ΑΕΠ.

Δείτε ακόμη:

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top