Ντράγκι για Ελλάδα: Το κενό προγράμματος δεν είναι λύση

Ετοιμάζεται για… σκληρή απάντηση αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία με τρόικα

Ντράγκι για Ελλάδα: Το κενό προγράμματος δεν είναι λύση
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ετοιμάζεται να δώσει σκληρή απάντηση στην Αθήνα στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταλήξει σε καμία συμφωνία με την τρόικα και επιδιώξει να μπει στο 2015 χωρίς ένα σαφές πλαίσιο που να ορίζει την επόμενη μέρα.

Η ΕΚΤ, στην περίπτωση που η διαπραγμάτευση βγάλει «κενό προγράμματος με την ΕΕ», σύμφωνα με πηγή του περιβάλλοντος Ντράγκι, θα ανακοινώσει τον αποκλεισμό των ελληνικών χρεογράφων από τα προγράμματα τόνωσης της ρευστότητας για τις χώρες της ευρωζώνης, δημιουργώντας ουσιαστικά πιστωτική ασφυξία στις ελληνικές τράπεζες και την πραγματική οικονομία.

Η τρόικα ενημέρωσε την ΕΚΤ, σύμφωνα με πηγή κοντά στην διαπραγμάτευση, πως οι ελληνικές αρχές έχουν σοβαρότατο πρόβλημα να «δουν να μπαίνει σε χαρτί ένα πλαίσιο ενεργειών, σε στυλ μνημονίου, το οποίο θα ορίζει τις υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς σε πάν ενδεχόμενο». Όπως βεβαίως κατέστη σαφές από τους δανειστές στην κυβέρνηση, «η υπογραφή κειμένου με τις ελληνικές υποχρεώσεις είναι αναπόφευκτο ενδεχόμενο όποια λύση και αν επιλεγεί», λέει πηγή της ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, είτε επιλεγεί μια λύση στη βάση της δημιουργίας μιας γραμμής πίστωσης ενισχυμένων όρων, είτε απλά παραταθεί στο χρηματοδοτικό σκέλος του τρέχοντος προγράμματος, δύο πράγματα θα συμβούν:

1) καμία συμφωνία δεν μπορεί να γίνει χωρίς νέο Μνημόνιο (MoU - Memorandum of Understanding)

2) κανένα MoU δεν περνάει από τα κοινοβούλια των κρατών μελών χωρίς λεπτομερή απεικόνιση των δράσεων για το 2015, δηλαδή εργασιακά ασφαλιστικό συντάξεις και πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Προφανώς και από τους κοινοτικούς και εθνικούς κανόνες είναι αδύνατον να παρακαμφθεί η διαδικασία των κοινοβουλίων, μεταξύ των οποίων το Ολλανδικό, το Γερμανικό, το Φιλανδικό, το Αυστριακό και άλλα.

Η αντίδραση αυτή της ΕΚΤ είχε προαναγγελθεί ήδη προ μηνός όταν δημόσια ο Ντράγκι είχε προειδοποιήσει πως μπορεί να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα μόνο όταν η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα.

Μετά από ένα εντονότατο παρασκήνιο μεταξύ Φρανκφούρτης και Βρυξελλών και καθώς η ΕΚΤ διέγνωσε αυτές τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς, η Φρανκφούρτη φρόντισε να διοχετεύσει στον Τύπο τους κανόνες αποδοχής τίτλων και να υπενθυμίσει τις αποφάσεις του διοικητικού της συμβουλίου σε σχέση με την τόνωση της ρευστότητας στην Ευρωζώνη.

Η ελληνική πλευρά μάλιστα φάνηκε να ζυγίζει τις επιλογές της και να μην αποθαρρύνεται από το γεγονός ότι τόσο τα χρήματα της δόσης του 5ου ελέγχου χάνονται αν δεν εκταμιευθούν με ολοκλήρωση του ελέγχου μέσα στο 2014, όσο και τα χρήματα στο ΤΧΣ θα πρέπει να επιστραφούν αν το 2015 μπει άνευ συμφωνίας.

«Μη διανοηθείτε να κάνετε κακό στην ευρωζώνη φτιάχνοντας τέτοιο κλίμα»

Οι δανειστές μέσω των τηλεδιασκέψεων έχουν διαγνώσει ότι οι Έλληνες μπροστά στα νέα δεδομένα θα προτιμήσουν να μπουν στο 2015 με ανοιχτά όλα τα μέτωπα, με καμία συμφωνία επί υποχρεώσεων σε χαρτί και θα επιχειρήσουν να πάνε σε εκλογές με φοβερά διλλήματα του στυλ «ή εμείς ή χρεοκοπία, κλείνουν οι τράπεζες, βγαίνουμε από το ευρώ κτλ».

Σε αυτή τη στρατηγική ο Ντράγκι και η ΕΚΤ πατάει πόδι και προειδοποιεί «μη διανοηθείτε να κάνετε κακό στην ευρωζώνη φτιάχνοντας τέτοιο κλίμα».

Η αντίδραση της Φρανκφούρτης μετά από την ενημέρωση που έκανε στα κεντρικά του ο Κλάους Μαζούχ, εκπρόσωπος της ΕΚΤ στην τρόικα ήταν «δεν θα σας αφήσουμε να βλάψετε την ευρωζώνη την ώρα που προσπαθούμε να σταθεροποιήσουμε Γαλλία και Ιταλία». Μια άλλη πηγή κοντά στη διαπραγμάτευση χρησιμοποίησε τη γνωστή φράση «enough is enough».

Γενικώς ως το απόγευμα της Παρασκευής επικρατούσε οργή για τους ελληνικούς χειρισμούς καθώς τα θέματα δεν προχωράνε και οι διαπραγματευτές έχουν αρχίσει και αγανακτούν με το γεγονός ότι δεν μιλάνε πια με τον υπουργό οικονομικών κ.Γκ.Χαρδούβελη που στις τηλεδιασκέψεις δεν τοποθετείται αλλά με τον σύνδεσμο του Μαξίμου που τηλεφωνεί συχνά στον πρωθυπουργό για οδηγίες.

Σαν να μην έφταναν τα άσχημα νέα από την Ευρώπη, ένα νέο «όχι» έρχεται να προστεθεί από την άλλη όχθη του Ατλαντικού. Τζίφος τελικά προέκυψε και στην συνάντηση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο περιθώριο των G20 στην Αυστραλία, με την Λαγκάρντ να ξεκόβει στους Ευρωπαίους κάθε περιθώριο για χάρες και διευκολύνσεις προς την Ελλάδα και ιδίως στο ασφαλιστικό.

Το ΔΝΤ προτίθεται να σκληρύνει εξαιρετικά στη στάση του αν διαγνώσει ότι οι Έλληνες ρισκάρουν με την πορεία της οικονομίας που έχουν χρηματοδοτήσει και αυτό το σκληρό πρόσωπο φάνηκε και στις τελευταίες τηλεδιασκέψεις.

Πηγές των Βρυξελλών ξεκαθάρισαν μιλώντας στον Τύπο ότι δεν ενδιαφέρονται για κάποια ευρύτερη συναίνεση ή τον επιμερισμό ευθυνών στην αξιωματική αντιπολίτευση, το ένα ή το άλλο κόμμα της συγκυβέρνησης για τις καθυστερήσεις «μιλάμε με τις αρχές και μόνο αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, όπως δίνουμε εύσημα έτσι μπορούμε να διαγνώσουμε καθυστερήσεις – για να κλείσει ο έλεγχος πρέπει να γίνουν όλα».

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top