Σαββαΐδου: Την ερχόμενη εβδομάδα ανοίγει η εφαρμογή για την ρύθμιση των 100 δόσεων

"Οι οφειλές του ΕΝΦΙΑ υπάγονται στη ρύθμιση" τόνισε

Σαββαΐδου: Την ερχόμενη εβδομάδα ανοίγει η εφαρμογή για την ρύθμιση των 100 δόσεων

​Πληροφορίες και διευκρινίσεις για την εφαρμογή της νέας ρύθμισης για την εξόφληση οφειλών σε εφορία και ταμεία έδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης η Γενική Γραμματέας Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου σε ημερίδα διαλόγου με εκπροσώπους της αγοράς.

Η εφαρμογή στο Taxis για τη ρύθμιση οφειλών στην εφορία θα ανοίξει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και όπως είπε η κ.Σαββαϊδου, θα πρόκειται για μια πολύ απλή διαδικασία που θα δίνει τη δυνατότητα επιλογών στον οφειλέτη να επιλέξει ποια ακριβώς ρύθμιση αναφορικά με τις δόσεις τον συμφέρει.

«Η εφαρμογή έχει φτιαχτεί με έναν πολύ λειτουργικό και ευέλικτο τρόπο, ώστε ο οφειλέτης να μπορεί να δει σε πραγματικό χρόνο ποια ρύθμιση τον βολεύει, άρα με λίγα λόγια μπορεί να παίξει στο σύστημα και να δει τι ποσό δόσης του βγαίνει ανάλογα με τις δόσεις που θα επιλέξει και τι ποσοστό έκπτωσης μπορεί να πάρει και έτσι τελικώς να επιλέξει αυτό που τον συμφέρει καλύτερα», σημείωσε.

Στην ρύθμιση μπορούν να μπουν περίπου 4.000.000 φορολ��γούμενοι με οφειλές που συνολικά φθάνουν στα 14 δισ. ευρώ και έκαστος κάτω του 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Περίπου 410.000 είναι οι οφειλέτες του ΟΑΕΕ που μπορούν να μπουν στη ρύθμιση σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η επικεφαλής του Ταμείου, κα Κοτίδου και περίπου 300.000 είναι οι οφειλέτες από το ΙΚΑ σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο.

Όταν ρώτησαν την γενική γραμματέα Δημόσιων Εσόδων για το εάν οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ, ληξιπρόθεσμες και μη, μπορούν να μπουν στη ρύθμιση η κ.Σαββαϊδου απάντησε θετικά, παρά τα δημοσιεύματα που λένε πως η κυβέρνηση σκέφτεται εξαίρεση του φόρου από τις 100 δόσεις, και επικαλέστηκε το νόμο σύμφωνα με τον οποίο μπορούν να μπουν οι βεβαιωμένες δόσεις του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων.

Από την πλευρά τους, οι παράγοντες της αγοράς, κκ Μίχαλος, Κορκίδης και Καββαθάς είπαν ότι η ρύθμιση είναι καλοδεχούμενη αλλά έχει αργήσει πάρα πολύ λόγω των εμμονών της τρόικας, με αποτέλεσμα να χαθούν περίπου 100.000 επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί.

Όπως τόνισαν, μπορούν να γίνουν βελτιώσεις δεδομένου ότι η καταβολή των δόσεων αλλά και των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών έχει ως αποτέλεσμα μεγάλο βάρος για τις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες. Ζήτησαν λοιπόν αναδρομική μείωση των εισφορών από τότε που ξεκίνησαν οι οφειλές αλλά και για τα επόμενα δυο χρόνια να δίνεται η δυνατότητα επιλογής στον οφειλέτη ασφαλιστικής κλάσης ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στα νέα δεδομένα.

Μεγάλος προβληματισμός επικράτησε και για το θέμα των κατασχέσεων καθώς αναφέρθηκαν περιπτώσεις κατά τις οποίες το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών όλες αυτές τις μέρες έχει στείλει ειδοποιητήρια και αυτό που ξεκαθαρίστηκε από όλες τις πλευρές όταν κάποιος μπει στην ρύθμιση παύουν όλες αυτές οι διαδικασίες.

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9 δίνεται σήμερα η εγκύκλιος για τις διορθώσεις και αύριο ή μεθαύριο θα ανοίξει και η εφαρμογή στο taxis για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων που είναι απαραίτητες για την επανακαθάριση των στοιχείων των ακινήτων.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top