Ποιοι θα πάρουν το ΕΚΑΣ (Δείτε παραδείγματα)

Eγκύκλιος του ΙΚΑ για τα εισοδήματα που θα λαμβάνονται υπόψη για την καταβολή του

Ποιοι θα πάρουν το ΕΚΑΣ (Δείτε παραδείγματα)

​Τα εισοδήματα που λαμβάνονται υπόψη, αλλά και όσα δεν πρέπει να υπολογίζονται για την καταβολή του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), προσδιορίζει με εγκύκλιό του το ΙΚΑ.

Με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους και εφόσον πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, λαμβάνουν το ΕΚΑΣ, για όσο χορηγείται ακόμη, χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι, από το 2014. Χωρίς όριο ηλικίας καταβάλλεται το επίδομα σε τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του ασφαλισμένου συνταξιούχου γονέα τους, και σε συνταξιούχους ανεξαρτήτως αιτίας συνταξιοδότησης, που έχουν ποσοστό αναπηρίας από 80% και πάνω. Βασική προϋπόθεση παραμένει το να πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια.

Αναλυτικότερα:

-Για την χορήγηση του ΕΚΑΣ 2014 λαμβάνεται υπόψη το εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας του οικονομικού έτους 2013 στο οποίο περιλαμβάνονται τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1/1/2012 έως 31/12/2012.

-Οι τόκοι καταθέσεων που απεικονίζονται στα αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά του εκκαθαριστικού σημειώματος συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημα

-Σε ότι αφορά τα επιδόματα, προστίθενται στο ετήσιο εισόδημα όσα δίνονται ως αντάλλαγμα παροχής εργασίας (πχ επίδομα ανεργίας)

-Δεν θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη επιδόματα που αποτελούν κοινωνική παροχή (πχ διατροφικό επίδομα, επίδομα λουτροθεραπείας, αεροθεραπείας, κίνησης, νεφροπαθών κα)

-Το εξωιδρυματικό επίδομα που λαμβάνει ο συνταξιούχος για λογαριασμό έμμεσα ασφαλισμένου μέλους της οικογένειας του δεν αθροίζεται με το ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται στον συνταξιούχο, δεδομένου ότι πρόκειται για δυο διαφορετικές παροχές που καταβάλλονται σε δύο διαφορετικά πρόσωπα. Ομοίως δεν λαμβάνονται υπόψη τυχόν άλλα εισοδήματα που λαμβάνει ο επιζών σύζυγος με το εισόδημα των τέκνων, όταν αυτά υποβάλλουν ξεχωριστή δήλωση

-Στο ετήσιο εισόδημα συμπεριλαμβάνονται και εισοδήματα που αποτελούν καρπό περιουσιακών στοιχείων

-Όσον αφορά τον έλεγχο του εισοδήματος που προέρχεται από σύνταξη που καταβάλλεται σε δικαιοδόχα μέλη οικογένειας θανόντος σημειώνεται ότι κατά τον έλεγχο της υπέρβασης του συνολικού ακαθάριστου ποσού κύριων και επικουρικών συντάξεων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 850 ευρώ το μήνα. Θα πρέπει να εξετάζεται το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό σύνταξης λόγω θανάτου και όχι το ποσό που τυχόν έχει επιμεριστεί σε δικαιοδόχα μέλη οικογένειας . Στις περιπτώσεις που περισσότερα του ενός δικαιοδόχα μέλη λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου, αλλά δικαίωμα στην καταβολή του επιδόματος έχει μόνο το ένα μέλος, στο μέλος αυτό θα χορηγηθεί ολόκληρο το ποσό του ΕΚΑΣ . Αν υπάρχει δικαίωμα στο ΕΚΑΣ σε όλα τα δικαιοδόχα μέλη, τότε το ποσό του επιδόματος επιμερίζεται ανάλογα με το ποσοστό τους.

Παραδείγματα:

α) στην περίπτωση χήρας και 1 τέκνου, εάν τούς καταβάλλονται οργανικά ποσά, το ποσό του επιδόματος θα επιμεριστεί κατά 70% στη χήρα και κατά 20% στο τέκνο, ενώ εάν λαμβάνουν κατώτατο όριο, θα λάβουν τα 7/9 αυτού η χήρα και τα 2/9 το τέκνο,

β) στην περίπτωση 2 τέκνων, εάν τούς καταβάλλονται οργανικά ποσά, το ποσό του Ε.Κ.Α.Σ. θα επιμεριστεί ανάλογα με τα ποσοστά τους, ενώ εάν λαμβάνουν κατώτατο όριο θα μοιραστούν το ποσό του επιδόματος που δικαιούνται.

Στις περιπτώσεις συνταξιούχων οι οποίοι είτε είχαν υποβάλει αίτηση για να λάβουν το επίδομα είτε όχι και απεβίωσαν χωρίς να εισπράξουν το ΕΚΑΣ που δικαιούντο, οι νόμιμοι κληρονόμοι τους δικαιούνται κατά το κληρονομικό δικαίωμα ενός εκάστου, σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, να εισπράξουν τα οφειλόμενα στο θανόντα ποσά του επιδόματος.

ekas.pdfekas.pdf

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top