Οι προβλέψεις της Handelsblatt για τις ελληνικές τράπεζες(Τι πρόκειται να συμβεί;)

Διαβάστε αναλυτικά

Οι προβλέψεις της Handelsblatt για τις ελληνικές τράπεζες(Τι πρόκειται να συμβεί;)

​«Οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες μάλλον θα χρειαστούν μεγαλύτερη στήριξη μετά τη νέα ανακεφαλαιοποίησή τους». Αυτό υποστηρίζει η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα κόκκινα δάνεια που φτάνουν πλέον τα 77 δις ευρώ απειλούν τους ισολογισμούς των τραπεζών, για αυτό και όπως τονίζει γίνονται διαπραγματεύσεις ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα και διατυπώνονται πολλές σχετικές προτάσεις, όπως για παράδειγμα ένα κούρεμα στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Βέβαια όπως υπογραμμίζει η Handelsblatt δεν είναι λίγοι και εκείνοι που στην πραγματικότητα δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα και απλώς προφασίζονται αδυναμία εξυπηρέτησης προκειμένου να ξεφορτωθούν τα δάνειά τους.

Επειδή λοιπόν οι τράπεζες φοβούνται τα μελλοντικά ρίσκα, εκταμιεύουν όλο και λιγότερα δάνεια προς τις επιχειρήσεις, κάτι που προκαλεί έλλειψη ρευστότητας, άρα πτώχευση για όλο και περισσότερες επιχειρήσεις, άρα νέα «κόκκινα δάνεια». Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο, υποστηρίζει η Handelsblatt.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες περιμένουν τώρα με «κάποια νευρικότητα» τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών στρες τεστ που θα γίνουν το φθινόπωρο, ώστε να διαπιστώσουν εάν χρειάζονται περαιτέρω ενίσχυση.

Πάντως, η γερμανική εφημερίδα παραθέτει και μία παλαιότερη, αισιόδοξη εκτίμηση από την πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Χριστίνα Σακελλαρίου πως «ακόμα και αν προκύψουν πρόσθετες δανειακές ανάγκες, θα είναι διαχειρίσιμες».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top